Kim John Payne: Egyszerűbb gyermekkor

kép: Nyitott Akadémia

Kulcslyuk Kiadó, 2013

314 oldal

A kiadó honlapján lehet a könyvről még több infót megtudni.

Kulcslyuk Kiadó – Egyszerűbb gyermekkor

A könyv a kiadó honlapján kapható, illetve a nagy könyvesboltok kínálatában is megtalálható. Ezenkívül használtan, antikváriumban vagy a könyvtárban biztosan beszerezhető, ha valakinek felkeltette az érdeklődését.

 

A borítón az alábbi címkiegészítés olvasható:

Hogyan neveljünk nyugodtabb, boldogabb, magabiztosabb gyerekeket?

 

Fülszöveg

A világhírű pszichológus-pedagógus szerző műve több országban valóságos mozgalmat indított el: szülőkét, akik nem hagyják, hogy korunk konzumkultúrája bedarálja őket, és egy élhetőbb, tartalmasabb, szebb gyermekkort kívánnak lányaiknak és fiaiknak biztosítani.

Ez a könyv arról szól, miként csökkenthetjük gyermekeink életében a fékevesztett tempót, a stresszt, a képernyők uralmát, a tárgyak, tevékenységek és tagolatlan információk sokaságát, melyek anélkül árasztják el és teszik függővé őket, hogy igazi örömet nyújtanának nekik. (Sőt: közvetlenül járulnak hozzá ahhoz, hogy napjainkban egyre több a különböző pszichológiai „címkével” ellátott – hiperaktív, figyelemzavaros, magatartászavaros – gyerek.)

A könyvben leírt egyszerűsítési rendszer minden családban megvalósítható, feltéve, hogy megvan a szándék és az elkötelezettség. A lépéseket nem teendőjegyzéknek, hanem menünek kell tekinteni, melyből az olvasó választhatja ki a saját családjában megvalósítható és fenntartható pontokat.

A szerző nem „könnyen, gyorsan” típusú instant megoldásokat kínál, hanem egy szemléletmódot: a gyermekkor tiszteletét. Ettől azonban nemcsak gyermekünk fog megkönnyebbülni, de mi magunk is felszabadítónak találjuk majd az egyszerűsítéssel nyert bensőségesebb, melegebb családi légkört és szülői hitelességünk növekedését.

„Kívánom, hogy minél több szülőhöz jussanak el a könyv mindennapi életben hasznosítható ötletei. Nem fognak csalódni – egy más minőségű családi életet jósolok mindenkinek, aki kipróbálja. Én már megtettem: azóta nagyokat lélegzem, a családommal együtt.”

László Zsuzsa oktatásszociológus

 

Értékelés és személyes tapasztalat a könyvvel kapcsolatban

Először pár szót a korábbi kritikákról

Az Egyszerűbb gyermekkor című könyv hatalmas népszerűségnek örvend. Minden kritika csak pozitívan ír róla. Akit egyszer megcsap az egyszerűsítés szele és belátja könyvben szereplő értékeket, már visszafordíthatatlanul híve lesz. Úgy gondolom, hogy ez a könyv egy olyan szemléletmódot ad, amitől már máshogyan látjuk a világot magunk körül!

„Ha valaki elindul ezen az úton, azzal nemcsak a gyerekeik életét, de sajátjukat is felszabadítják a „túl sok, túl gyorsan” nagy árat követelő csábítása alól.” /Kovács Dániel pedagógus, gyerekpszichodráma-vezető/

Személyes tapasztalat

Az interneten néztem ki ezt a könyvet magamnak. Tetszett a címe és a bemutatószöveg. Az egyik Karácsonyra meg is kaptam a férjemtől. Nagyon tetszenek Kim John Payne tanácsai és filozófiája. Tiszta szívből ajánlom minden családnak! Ez a könyv sok szempontból megváltoztathatja az ember életét. Szerintem csak is jobb irányba!

Az egyik személyes kedvencem a gyereknevelésről szóló könyvek sokaságából! Alapírásnak tartom! Kis túlzással minden családban kötelező olvasmánnyá tenném! 🙂

Idézet az egyik ajánlásból, amit a könyv bevezetőjében olvashatunk:

„Ha valaki olyan szülői kézikönyvet keres, amelyet valóban érdemes forgatni, akkor véleményem szerint ne keresgéljen tovább, mert megtalálta: ez AZ a könyv.” /László Zsuzsa oktatáspszichológus/

Kim John Payne Egyszerűbb gyermekkor című könyvében nem csak az egyszerűsítéssel foglalkozik. Rengeteg olyan témát érint írásában, amik más gyereknevelési és szülői viselkedéssel kapcsolatos gondolatot vetnek fel. Nagyon tetszik nekem, hogy az egyik ajánlásban azt kapjuk tanácsul, hogy lassan olvassuk a könyvet. Minden újabb praktikát rágjunk át, beszéljünk meg. Csak azután menjünk tovább. Szuper öltet! Hiszen Payne rengeteg igazságot fogalmaz meg az olvasók számára, amiken érdemes egy kicsit mélázni.

Hatalmas érdeme a könyvnek a rengeteg példa és esettanulmány. Így sokkal könnyebben beleélhetjük magunkat a helyzetekbe. Sok gyakorlati tanácsot is kaphatunk ezeken keresztül Kim John Payne-től.

„Az egyszerűsítés olyan változás, amelynek során mindennapi életünk és reményeink jobban összhangba kerülnek egymással.” /Kim John Payne/

Az Egyszerűbb gyermekkor című könyv „rajongóinak” Facebook csoportja is van. Én is tagja vagyok. Nagyon jó történetekről, életpéldákról és kérdésekről lehet is beszélgetni.

Ajánlás

Őszintén ajánlani tudom mindenki szülőnek és gyerekkel foglalkozó szakembernek az Egyszerűbb gyermekkor című könyvet. Ahogyan korábban is írtam szerintem mindenkinek csak hasznára válthatnak a könyvben olvasható gondolatok.

Négy pillérre épül az egyszerűsítés filozófiája. „Négy túlzás – túl sok tárgy, túl sok választási lehetőség, túl sok információ, túl nagy sebesség.” /Kim John Payne/ Ezeket a túlzásokat használva foglalkozik az író a környezet, a ritmus, az időrend és a felnőttvilág hatásainak egyszerűsítésével a gyerekkorban. Négy olyan terület van szó, amire igazán ráfér az egyszerűsítés. Mindegyik témával külön-külön fejezetben foglalkozik Payne. Minden család egyedi, egyedi problémákkal. A túlzások mindenkinél más formában jelentkezhetnek. Az író azt tanácsolja, hogy mindenki magának döntse el, hogy melyikkel foglalkozik és milyen sorrendben.

„Szülőként mi vagyunk családunk mindennapjainak építészei. Mi tervezzük meg szeretteink számára közös életünk kereteit, mi határozzuk meg a napok ritmusát, tempóját. … Sohasem túl késő új lendületet és figyelmet vinni a családi életbe.” /Kim John Payne/

 

Kim John Payne – kép: Simplicity Parenting

 

Sokakhoz hasonlóan én is nagy híve vagyok az egyszerűsítésnek, amióta ezt a könyvet olvastam. Többször belefogtam az itthoni négy túlzás visszafogásába. Több szempontból is átgondoltam az életünket, hogy hogyan lehetne egyszerűsíteni. Sok mindent elértünk már, de több téren ránk férne még, ha kevesebb lenne az inger. Azt gondolom, hogy az egyszerűsítési folyamata nem olyan, hogy egyszer elvégzi az ember és kész, hanem időközönként szinten tartás miatt újra és újra bele kell fogni. Senkit sem akarok elriasztani a könyvtől, de az egyszerűsítés nem valami gyorssegély, ezzel foglalkozni kell és a sok pozitív indok miatt időt kellene szánni rá.

„A könyvben körvonalazott egyszerűsítési rendszer minden családban megvalósítható, feltéve, hogy megvan a szándék és az elkötelezettség.” /Kim John Payne/

A Facebook csoportban rendszeresen előjön a kérdés, hogy hogyan győzzük meg a környezetünket, hogy mi most egyszerűsíteni próbáljuk életünket. Például elegünk van a túl sok játékból, és szeretnénk visszafogni az ajándékok mennyiségét. A rokonokkal pedig nehéz dűlőre jutni. Erről később is lesz szó. Az egyszerűsítés egy életszemlélet, ami sok mindent megváltoztathat. Még akkor is, ha a berögzült felfogásokon nehéz változtatni.

„Ez a könyv nem a rejtett veszélyekről szól, nem a gyors megoldásokról és nem a kevés időnk engedte lehetőségekről; ez hosszú távra való. Az előttünk lebegő kép: a gyerekkor önmagában vett tisztelete.” /Kim John Payne/

 

A kedvenc idézetem a könyvből:

„Az egyszerűsítésből tehát új inspirációt is meríthetünk, és olyan légkört teremthetünk, amely családunk igényeit a világ követelései elé helyezi. Engedjük meg, hogy gyerekeinkkel kapcsolatos reményeink felülkerekedjenek félelmeinken!” /Kim John Payne/

 

 

Kim John Payne először arra kérdésre keresi a választ könyvében, hogy miért egyszerűsítésünk egyáltalán?! Tarts velem az Egyszerűbb gyermekkor alapjainak megismerésénél!

Ha gondolod, írd meg hozzászólásban, hogy ha van valamilyen tapasztalatod a könyvvel kapcsolatban!

 

Kim John Payne: Egyszerűbb gyermekkor című könyvről írt bejegyzések

Miért egyszerűsítsünk?Az életritmus egyszerűsítése
Lelki lázAz időrend egyszerűsítése
A környezet egyszerűsítéseA felnőtt világ kiszűrése