Tracy Hogg: A suttogó titkai II

kép: Európa Kiadó

Európa Könyvkiadó, 2014

367 oldal

A kiadó honlapján lehet a könyvről még több infót megtudni, és bele is lehet olvasni az első pár oldalba.

Európa Kiadó – A suttogó titkai II

A könyv sajnos újonnan már nem kapható. Viszont használtan, antikváriumban vagy könyvtárban is beszerezhető, ha valakinek felkeltette az érdeklődését.

 

Fontos kiemelni, hogy ez a könyv a 1-2 éves korig tartó időszakra mutatja be a suttogás titkait!

 

Fülszöveg

Kikészíti egy-két éves gyermeke szüntelen követelőzése, hisztizése és engedetlensége? Aggódik, hogy talán nem fejlődik a megfelelő ütemben? Nem tudja eldönteni, mikor és hogyan szoktassa bilire, milyen játékokat vegyen neki, hogyan bírja rá, hogy éjszaka aludjon, méghozzá a saját ágyában? Forduljon ismét Tracyhez!

A suttogó titkai nemzetközi sikert aratott első kötete után itt a folytatás, amely a kisgyermekkor elejének (1-2. év) egyszerre gyötrelmes és örömteli időszakával foglalkozik. Minden kérdést tárgyal, amely ebben az életkorban felmerülhet, továbbá részletes, gyakorlati útmutatást ad a rossz szokások rögzülésének megelőzéséhez vagy a megváltoztatásukhoz, a hisztizés kezeléséhez és megszüntetéséhez, a fegyelmezéshez és az önfegyelemre neveléshez, az úgynevezett érzelmi intelligencia fejlesztéséhez. Segít a gyermeknyelv “lefordításában”, a napirend kialakításában, a játéktevékenység irányításában és a beszédfejlesztésben, mérlegelésre felkínált szempontjaival pedig talán megkönnyíti a nagy döntést: vállaljunk-e még egy gyereket.

Tracy Hogg ápolónőként, szoptatási és újszülött-tanácsadóként több mint huszonöt éven keresztül foglalkozott csecsemőkkel és kisgyermekekkel. Negyvenes évei közepén, 2004-ben halt meg melanómában.

 

Értékelés és személyes tapasztalat a könyvvel kapcsolatban

Korábbi kritikák

A suttogó titkai könyvsorozat elég sok kritikát kapott az évek során. A suttogó titkai II-t is kellő kritikával kell olvasni, de hiba lenne a sarokba dobni, ha valamivel nem értünk egyet. Szerintem minden gyereknevelésről szóló könyvből azokat az információkat, részeket kellene kiszedegetni magunknak, amik adnak valamit, amivel azonosulni tudunk.

Hogyan találkoztam ezzel a könyvvel?

Az első terhességem alatt olvastam az első kötetet (Tracy Hogg: A suttogó titkai I). Abban az időben sokat adott, szóval azonnal megvettem A suttogó titkai II és A suttogó mindent megold című könyveket is, amint alkalmam volt rá. Egy csecsemő ellátása mellett azonban ezeket a könyveket már nem tudtam végigolvasni. Szóval csak lapozgattam az éppen engem érdeklő fejezetek között. Így igazából az elejétől a végéig csak most olvastam el, amikor készültem Nektek a könyv bemutatására.

Ajánlás

A suttogó titkai I című könyvről azt írtam, hogy főleg első gyermeküket váró vagy első gyerekes családoknak tudom ajánlani. Mert sok olyan részletes leírást tartalmaz, ami már a második gyerkőcnél túl sok, és valóban nem mond sok újat.

Na most, ez A suttogó titkai II-ről nem mondható el. Rengeteg olyan titok van benne, amit nem csak kezdő szülők hasznosíthatnak. Sőt ember legyen a talpán, aki ennyi hasznos praktikát észben tud tartani. Tapasztalatból tudom, hogy a kisgyermekkorban (1-3 év) a szülőknek kevesebb idejük van gyereknevelésről szóló könyveket olvasni. Főleg, ha nem könnyű az élet otthon a dackorszak kellős közepén. A suttogó titkai II olyan írás, amiből ember mazsolázgathat. Kikeresi a témák közül azt, ami éppen mi érdekli, vagy ami az élethelyzetéből kifolyólag égető kérdés számára.

A szülők nevelése

Tracy Hogg érdekes oldalról közelíti meg a gyereknevelés kérdését. Ő a szülőket próbálja nevelni. Úgy látom, hogy az ő filozófiája egy új szülő-gyermek réteg felnövését igyekszik szorgalmazni. Szeretne egy globálisabb ismeretet átadni. Szeretne a gyerekes élet minél több területére kitérni. Ebben a könyvben beszél a mozgásfejlődésről, a játékokról, az evésről, az öltözködésről, a szobatisztaságról, a beszédfejlődésről, a gyermek társaskapcsolatairól, az önkontroll fejlesztéséről, a szeparációs szorongásról, a hisztiről, a testvér vállalásról és a szülők közötti konfliktusokról is. Rengeteg olyan téma megtalálható a könyvben, amivel más gyereknevelésről szóló könyvek nem is foglalkoznak.

„Nem fogom kijelenteni, hogy „Ez így helyes”, hiszen a legnagyobb ajándék, amit Önnek adhatok, hogy megtanítom önállóan kitalálni, hogyan tegye boldoggá gyermekét és családját.” /Tracy Hogg/

Tracy a legnagyobb érdeme, hogy nagyon gyakorlatiasan, részletesen, néha kicsit szájba rágósan mutatja be az elveket. Rövidítésekbe és pontokba szedi a tanácsokat, és rengeteg példát hoz, amivel talán már jobban el tud indulni egy szülő.

A suttogó titkai

„Célom az, hogy felvértezzem tudással, önbizalmat adjak nevelési kérdésekben és segítsek kiválasztani a legjobb módszereket. Reményeim szerint végül érzékenyebb szülővé válik, suttogóvá, aki magabiztosan, ráhangolódva és szeretettel neveli gyermekét.” /Tracy Hogg/

Tracy Hogg – kép: Amazon

 

Nekem tetszett a könyv, nagyon sok jó gondolat van benne. Szerintem sokat lehet belőle tanulni. Ajánlani tudom minden szülőnek, aki éppen ebben a rázósabb 1-3 éves korszakban van a gyermekével, vagy ha éppen előtte áll. Akkor is hasznos a könyv, ha az első kötet titkai alapján sok minden simán működik már otthon, de akkor is sokat tud adni, ha eluralkodott a káosz, és valamilyen kiutat keresnek a kétségbe esett szülők.

 

A kedvenc idézetem a könyvből:

„A gyereknek korlátok kellenek. Nem adhatunk neki szabad kezet, hiszen sem értelmileg, sem érzelmileg nem elég érett ahhoz, hogy élni tudjon ilyen nagy szabadsággal.” /Tracy Hogg/

 

A suttogó titkai I című könyvhöz hasonlóan a második kötetről is témakörönként fogok Nektek írni. Először Tracy filozófiáját mutatom be nektek, hogy mit gondol általában a kisgyermekkor kihívásairól. Tartsatok velem, hogy a suttogás titkainak újabb felfedezésében!

Ha gondolod, írd meg hozzászólásban, hogy ha van valamilyen tapasztalatod a könyvvel kapcsolatban!

 

 

 Tracy Hogg: A suttogó titkai II című könyvről írt bejegyzések

A kisgyermekkor kihívásaiSzocializáció
Az érzelmi kötődés alapjaiFegyelmezés
NapirendProblémamegoldás 
ÖnállóságTestvérkérdés
Beszédfejlődés