La Leche Liga: A szoptatás női művészete

kép: www.lll.hu

 

La Leche Liga Magyarország Egyesület, 2017

426 oldal + 54 oldal kisokos

A La Leche Liga Magyarország Egyesület honlapján az ajánlott irodalmak között találhatunk rá a könyvre. Ugyanitt olvashatunk el egy személyes ajánlást az egyik egyesületi tagtól, aki A szoptatás női művészete című könyvet méltatja.

A könyv mellé egy kitéphető kisokos is tartozik, ami ingyenesen, letölthető formában több oldalon megtalálható. Innen és innen tudod letölteni. Ha ezt a pár oldalt átnézed, akkor már több információd lesz róla, hogy miről is szólhat a könyv és hogy mennyire áll közel hozzád a mondanivalója.

Az internetes keresgélésem alapján a könyv egyetlen egy helyen vásárolható meg újonnan, a hordozó.hu oldalról. Én is innen szereztem be. Úgy tűnik, hogy már nem nyomnak belőle új kiadást, de raktárról még lehet venni belőle.

Ezenkívül használtan, antikváriumban vagy a könyvtárban biztosan beszerezhető, ha valakinek felkeltette az érdeklődését.

A borítón szereplő kiegészítő gondolatok a címhez:

Kézikönyv édesanyáknak

A várandósságtól az elválasztásig – a könyv, amelyre minden szoptató kismamának szüksége van

 

Fülszöveg

A szoptatás napjainkban – hogyan tudtok ti is is sikerrel járni?

Közismert tény, hogy kisbabád táplálásának és gondozásának legtermészetesebb és legegészségesebb módja a szoptatás. A nemzetközileg megbecsült – és a várandós és szoptató kismamák támogatása mellett elkötelezett – La Leche League már édesanyák több generációjának segített a szoptatás művészetének elsajátításában. Most pedig hosszú előkészítő munka után a La Leche Liga Magyarország kiadásában magyarul is megjelenik ez a kitűnő és világszerte nagysikerű kézikönyv. A kisbaba érkezésére való felkészüléstől az elválaszt(ód)ás tematikájáig, a szoptatási pozícióktól az anyatej fejéséig és tárolásáig számtalan szoptatási tanács, történet és tudnivaló található benne.

A témakörök széles skálája garantálja, hogy a kismamák bármilyen helyzetben haszonnal forgathassák tudástárunkat. Illusztrációkban, tudományos kutatási hivatkozásokban – és magyar édesanyák saját tapasztalatokban gazdag, igaz történeteiben is bővelkedő – könyvünkben többek között az alábbi témákról olvashatsz:

   • a szoptatás szép-rögös útját megjárt édesanyák szoptatással kapcsolatos tanácsai: a szoptatás során felmerülő esetleges fájdalmak megelőzésétől a kisbabáddal való különleges kapcsolat kiélvezéséig
   • mellretétel: régi módszerek új megvilágításban – és egyszerűbben
   • korok és korszakok a szoptatási kapcsolatban: fejezetekre bontva
   • tudnivalók a császármetszést és egyéb komplikációkat követő szoptatásról
   • tudományos adatok, amelyek alátámasztják a szoptatás – mindkettőtök élethosszig tartó egészsége szempontjából – kiemelkedő fontosságát
   • hasznos tanácsok a szoptatást elősegítő környezet kialakításához és támogatói hálózatod kiépítéséhez
   • különleges igényű, koraszülött, örökbe fogadott csecsemők és ikrek szoptatása: hogyan boldogulj, bármilyen váratlan fordulatot is tartogasson számodra az élet
   • útmutató: honnan tudhatod, hogy kisbabád elég tejhez jut, hogyan növelheted a tejtermelésedet, mikor kezdd meg a hozzátáplálást, illetve mit kell tudnod az alvásról, a kólikáról, az ételallergiáról, a gyógyszerekről és még sok minden másról
   • gyakorlati tanácsok: megoldások váratlanul felmerülő problémákra (például a mell túltelítődése, sárgaság, elzáródott tejcsatornák és hasonlók)
   • válaszok a leggyakoribb kérdésekre – no meg azokra, amik eddig még fel sem merültek benned

Könyvünkben a további információszerzés céljából hasznos internet hivatkozásokat is találsz. Mellékeltünk egy füzetet is, amelyben összefoglaltuk a leggyakrabban előforduló problémákkal kapcsolatos tudnivalókat, hogy azok mindig kéznél legyenek!

A szoptatás női művészeténél nincs megfelelőbb kezdet kisbabád számára!

„Gyermekeim rendszeresen kérdezgetnek arról, hogy „amikor kicsik voltunk, mi is szopiztunk, ugye Mama?” Szinte emlékeznek is, hiszen csaknem két és fél évig szoptak. Legutóbb az akkor már három és fél éves Matyi azt is hozzátette: „Megpróbálhatom újra?” Szinte belém nyilallt, hogy milyen jó is volt a szoptatás, és hogy mennyi biztonságot és önbizalmat adott nekem. És mit adhattam volna többet én nekik, mint védelmet, meghittséget, semmihez sem hasonlítható szeretetet – méghozzá a legtermészetesebb módon.”

Erős Antónia

 

Értékelés és személyes tapasztalat a könyvvel kapcsolatban

Történelem

1956-ban létrejött Amerikában egy hét édesanyából álló közösség, akik a szoptatással kapcsolatos élményeiket és problémáikat osztották meg egymással. 1958-ban megalapították a La Leche Ligáját, ami azt a célt szolgálta, hogy segítsenek más édesanyáknak a szoptatásban. Hiszen felismerték, hogy a szűk közösségen túl szélesebb körben is nagy az érdeklődés a szoptatással kapcsolatos ismeretekre és az anyukáknak szükségük van segítségre, hogy ha elakadnának. A tapasztalatuk azt volt, hogy országszerte egyre több újabb csoport alakult, akik kíváncsiak voltak az alapítók tanácsaira, válaszaira.

„Létrejött egy olyan fórum, amely lehetővé tette az édesanyák számára, hogy összegyűljenek és megfigyeljék, milyen természetes és szeretetteljes módon lehet gondoskodni gyermekekről, és ahol információt cserélhettek, támogatást és barátokat találhattak.” /Mary Ann Chall – La Leche League társalapítója/

kép: www.lll.hu

 

A La Leche Ligáról

A La Leche League International azóta egy nemzetközi szervezetté nőtte ki magát, ami a szoptatási segítségre és tanácsra vágyók legfontosabb információforrása, hirdeti a könyv borítója. A La Leche Liga Magyarország 1992-től kezdve működik egyesületként. Ez az egyesület tagja a nemzetközi szervezetnek, és az általuk képviselt elveket hirdetik és tanítják a magyarországi anyukáknak. Ezekről az eszmékről bővebben a www.lll.hu oldalon olvashattok.

kép: La Leche Liga

 

A szoptatás női művészete című könyvet eredetileg, angol nyelven Diane Wiessinger, Diana West és Teresa Pitman írták. Viszont azért írtam a szerzők helyére a La Leche Ligát, mert az ő gondozásuk alatt jelent meg ez a könyv újra és újra. Az eredeti szerzők neve nincs is feltüntetve a borítón, csak az első oldalakon találhatjuk meg őket. (A későbbiekben az idézeteknél is a La Leche Ligára fogok hivatkozni szerzőként.)

„A szoptatás női művészete volt az első olyan szoptatásról szóló könyv, amit édesanyák írtak édesanyáknak.” /La Leche Liga/

A könyv első kiadása 1958-ban jelent meg angolul, azóta többször is újra kiadták Amerikában. A magyar kiadásnak a 2010-ben megjelent angol kiadás az alapja. A La Leche Liga Magyarország Egyesület finanszírozásával fordították le és adták ki a magyar olvasók számára.

A borítón olvashatjuk, hogy világszerte több mint hárommillió példányt adtak el A szoptatás női művészete című könyvből.

A könyvnek van Facebook oldala is. Sajnos ezt az oldalt már régóta nem frissítették. Az utolsó bejegyzések 2017-esek.

A LLL Magyarország Egyesületnek is van Facebook oldala, ami egy élő és működő oldal. Programokról és szoptatással kapcsolatos cikkeket olvashatunk itt.

Hogyan találkoztam a könyvvel?

Amikor írtam Nektek az Éjszakai gondoskodás című könyvről, akkor ott hivatkoztam A szoptatás női művészete című könyvre. Hiszen Dr. William Sears a La Leche Liga elveivel megegyező módszereket ajánl nekünk az altatással kapcsolatosan. Ekkor döntöttem el, hogy A szoptatás női művészete című könyvet is bemutatom majd Nektek.

Mivel már egyik gyermekünk sem szopizik, ezért ez a könyv már nem aktuális nálunk. Ennek ellenére felkeltette az érdeklődésemet a La Leche Liga kézikönyve, és úgy gondoltam, hogy akkor lesz teljes a kép számotokra, ha erről is írok.

Mellékesem jegyzem meg, hogy saját tapasztalataim és nehézségeim alapján tervezem, hogy egyszer elvégzem az önkéntes szoptatási tanácsadó képzést. Ehhez pedig társam lehet a szoptatás bibliája. 🙂

Személyes tapasztalatom

Az első személyes benyomásom a döbbent volt. Leesett az állam, hogy ilyen vastag könyvet tartok a kezembe. A második döbbent akkor ért, amikor megnéztem a tartalomjegyzéket, ami szerint ez a könyv nem csak a szoptatásban nyújt segítséget. A szoptatás női művészete című könyvből megtudhatjuk, hogy a szoptatásra való felkészülés, már a babavárás időszakában elkezdődik, és a kezdő feltételek megteremtése elengedhetetlen ahhoz, hogy minden gördülékenyen menjen miután megszületik a kisbaba.

A szerzők persze felhívják a figyelmet arra, hogy ha nem sikerül minden „tökéletesen”, akkor is van megoldás, és egy jó szoptatási tanácsadó segítségével és kitartó, türelmes munkával mindenki megtanulhat sikeresen szoptatni.

Visszagondolva az első gyermekem születésére arra jutottam, hogy milyen jó lett volna, hogy A szoptatás női művészete című könyvvel hamarább találkozom. Nem voltam felkészülve a nehézségekre, rengeteget bénáztam, magamat okoltam, kudarcnak éltem meg az egész szoptatást, pedig nagyon akartam. Végül aztán kihoztuk a helyzetből a legtöbbet. Kicsit azért bánt, hogy ha a mostani tudásommal és a La Leche Liga támogatásával fognék neki újra, akkor sokkal ügyesebb és magabiztosabb lennék.

A szoptatás női művészete című könyv tényleg egy tankönyv lehet az édesanyáknak, ami tele van hasznos információkkal, gyakorlatias és szépen illusztrált. Azt gondolom, hogy ennek a könyvnek a segítségével bárki megélheti a szoptatás örömeit.

„Megmutatjuk, hogy milyen örömteli dolog a szoptatás és hogyan tudjátok kisbabáddal közösen kialakítani saját stílusotokat, módszereiteket, megoldásaitokat. Így lesz a szoptatás működőképes számotokra.” /La Leche Liga/

Divatok és mániák

Vekerdy Tamás írásában is olvashatunk róla, hogy manapság a hasznos gyerekgondozással és neveléssel kapcsolatos értékekből mánia lett. Vekerdy Tamás szerint ez azért káros, mert azt hisszük és hitetjük el másokkal, hogy minden ezen múlik és csak egyféleképpen lehet jól csinálni.

Sajnos a szoptatás, a hordozás és az együttalvás kérdése is ezek közé a mániák közé tartozik. Ez azért rossz, hiszen ezt mindenkinek magának kellene eldöntenie, hogy az ő családjuknak mi a jó. Hiszen az önazonosság és a békesség nagyon fontos. Vekerdy Tamás arra hív Bennünket, hogy mérlegeljünk, és ne hagyjuk magunkat terrorizálni.

Én azt gondolom, hogy hogyan tudná az ember, hogy mi a jó neki és kisbabájának, hogy ha nincs információja róla, hogy milyen lehetőségek közül „választhat”. Ezért nagyon fontos, hogy szülessenek olyan könyvek, amikben anyukák mesélnek a saját tapasztalataikról. Így az élő példákon keresztül, könnyebben eligazodhatunk a módszerek között.

A Magyarországon működő védőnői rendszer nagyban tudja segíteni a kismamákat abban, hogy az információk eljussanak hozzájuk. Ha jól tudom, akkor már mindenféle tájékoztatófüzeteket lehet kapni a különböző várandósokkal foglalkozó intézményekben. Jó lenne, ha a La Leche Liga kisokos kiadványa is terjeszthető lenne ilyen formában.

Ajánlás

Ahogyan már feljebb is írtam, A szoptatás női művészete című könyv a La Leche Liga-val azonos eszméket képvisel. Szóval első sorban azoknak ajánlom, akik az általuk hirdetett eszmékhez közel érzik magukhoz. Itt olvashattok az alapfilozófiáról bővebben. (A könyv utolsó fejezete külön foglalkozik a La Leche Liga történetével és munkásságával, itt az alapeszmékkel is megismerkedhettek.)

Viszont pont a döntésszabadságának megerősítése képpen minden kismamát és anyukát arra bíztatok, hogy olvassa el a La Leche Liga könyvét. Én hiszek abban, hogy a benne olvasható mondanivaló minden kismama számára segítség lehet. Készüljünk fel rá, hogy a szoptatás, a hordozás és az együttalvás fontosságával kapcsolatos módszerekkel fogunk találkozni.

Higgyük el, hogy a legnagyobb szeretettel és pozitív meggyőződéssel tanácsolják ezt nekünk a szerzők. Ők hisznek Benne, hogy ez a legjobb nekünk és a kisbabánknak. Nem lehet őket elítélni azért. Fogadjuk meg Vekerdy Tamás tanácsát és mérlegeljünk. Legyünk nyitottak és azokat a tanácsokat fogadjuk meg, ami közel áll hozzánk. A La Leche Liga tagja is erre hívnak Bennünket könyvükben.

„A tanácsunk ugyanaz, mint ami bárhol a világon majdnem minden LLL-összejövetelen hallhatsz: nézz körül, válaszd ki azt, ami szerinted a legjobban illik hozzád és a családodhoz, a többivel pedig ne foglalkozz.” /La Leche Liga/

A könyv célja

A La Leche Liga elvei szerint az anyatej nem csak folyadék, hanem kapcsolat. A szoptatás nem csak táplálás, hanem egy kötődési folyamat. Erre a gondolatra alapozzák az egész mondanivalójukat.

A könyv bevezetőjéből megtudhatjuk, hogy az LLL összejöveteleknek és A szoptatás női művészete című könyv minden kiadásának az volt a célja, hogy az édesanyák megoszthassák egymással tapasztalataikat.

„Reméljük, hogy olvasás közben úgy fogod érezni, mintha köréd gyűlne az a sok várandós kismama és édesanya. … Kisbabád szoptatásával olyan testvériség – az édesanyák szövetsége – tagjává válsz, amelynek története legősibb elődeinktől a jövő végeláthatatlan generációig nyúlik.” /La Leche Liga/

A legújabb kiadás a huszonegyedik századi anyukáknak szól. Új elvárások és új irányzatok alakultak ki az évek során, amiket a szerzők is beláttak, és ezekre való válaszként frissítették a könyv mondanivalóját.

„Az internetnek köszönhetően szinte korlátlan mennyiségű szoptatással kapcsolatos információ áll rendelkezésre, de rengeteg téves vagy félrevezető dolog is olvasható, és nehéz eldönteni, melyik forrás a megbízható és melyik nem. Ezért aztán a könyvben leírt gyakorlati tudnivalók a laktáció – azaz a tejtermelés – témájában összegyűjtött, tudományos bizonyítékokon alapuló, hiteles információk támasztják alá.” /La Leche Liga/

 

A kedvenc idézetem a könyvből:

„Te ismered a legjobban önmagadat, kisbabádat és családodat. És ez mindig is igaz volt az édesanyákra, mióta világ a világ!” /La Leche Liga/

 

A fészekrakásról fogok Nektek először írni. Tartsatok velem, hogy La Leche Liga tanácsait felfedezzük!

Ha gondolod, írd meg hozzászólásban, hogy ha van valamilyen tapasztalatod a könyvvel kapcsolatban!

 

La Leche Liga: A szoptatás női művészete című könyvről írt bejegyzések

FészekrakásHozzátáplálás
Támogató háló kialakításaKisbabától távol
A szülés és a szoptatás kapcsolataAz anyatej tárolása
Első próbálkozások – MellretételElválasztódás
Korok és korszakok IEltérő életutak
Korok és korszakok IITechnikai segítségPótlás
Az alvás és a szoptatás kapcsolataA La Leche Ligáról