Lawrence J. Cohen: Játékos nevelés

kép: Nyitott Akadémia

Kulcslyuk Kiadó, 2015

414 oldal

A Nyitott Akadémia honlapján lehet a könyvről még több infót megtudni.

Nyitott Akadémia – Játékos nevelés

A könyv a nagy könyvesboltok kínálatában megtalálható. Ezenkívül használtan, antikváriumban vagy a könyvtárban biztosan beszerezhető, ha valakinek felkeltette az érdeklődését.

 

A borítón szereplő kiegészítések:

Játékterápia

A konfliktusok szelíd és kreatív megoldása

A viselkedésproblémák enyhítése

Az önbizalom fejlesztése

 

Fülszöveg

A gyermek természetes nyelve, tanulásának és kommunikációjának legfontosabb eszköze a játék. Ha szeretnénk megérteni őt, közel kerülni hozzá, megtanítani neki valamit, segíteni nehézségei leküzdésében, akkor mindehhez elsősorban a játékon keresztül vezet út.

Szülőként számos helyzetben elkeseredettnek és tanácstalannak érezzük magunkat. Fogalmunk sincs, hogy az adott problémát mi okozhatja és hogyan oldhatnánk meg, sőt, az is lehet, hogy eddigi beavatkozásaink csak tovább rontottak a helyzeten. Ám ahol már minden más próbálkozás kudarcot vallott, a jól megválasztott játék csodákat tehet.

A közös játék által segíthetünk a gyerekeknek abban, hogy kifejezzék az érzéseiket, mi pedig sokkal könnyebben megérthetjük azokat. Együttes erővel áttörhetjük a félelem, a gátlások és a harag kemény falát, hogy eljussunk a bensőséges kapcsolatig és a felszabadult örömig. Megerősíthetjük az önbizalmukat, megmutathatjuk nekik, mi mindenre képesek. Megtanulhatunk velük együttműködni anélkül, hogy dühvel és erőszakkal próbálnánk érvényt szerezni szándékainknak. A játékos nevelés számtalan szelíd és kreatív megoldást kínál azokra a helyzetekre, amikor elkeseredésünkben kiabálni, büntetni, esetleg ütni szoktunk – meg fogunk lepődni, hogy mennyivel hatékonyabbak leszünk, a gyerekek pedig mennyivel boldogabbak. És a játék segítségével gyógyíthatunk is, ha valami vagy valaki lelki sérülést, fájdalmat okozott nekik.

A világhírű pszichológus és játékterapeuta lépésről lépésre vezeti be az olvasót a játékos nevelés gazdag eszköztárába. Nemcsak egy gyerekbarát szemléletmódot ad át, de konkrét ötletek sokaságát is, melyek nagy hasznunkra lesznek úgy a hétköznapokban, mint a problémás helyzetekben. Nem kezeli tabuként azt sem, ami a felnőtt számára nehézséget jelenthet a közös játékkal kapcsolatban: a kimerültséget, az unalmat, az ötlettelenséget, a gátlásokat, a nevetségessé válástól való félelmet. Egyikkel sem vagyunk egyedül, nem kell szégyenkeznünk – és mindezek dacára mégis nekünk való a játékos nevelés, csak rá kell kapnunk az ízére!

Ajánlások

“Az ember akkor igazán ember, amikor játszik, írta Friedrich Schiller, az Örömóda szerzője. A gyereked még igazán ember! Neki minden játék, az evés, az ivás, az elindulás, a fürdés – a hajmosás! -, sőt a “rosszalkodás” is. Legyél te is ember, ha azt akarod, hogy megértsd őt és hatni tudj rá – tanulj meg játszani! Sőt: tanulj meg hancúrozni! Érezni fogod, hogy a játékon keresztül hogyan áramlanak oda-vissza az érzelmek, elviselhetővé, sőt örömtelivé téve együttes napjaitokat, elvezetve a közös kuncogásig.”

Dr. Vekerdy Tamás

 

“A spontán, kreatív, szabad gyermeki énünk, a ‘csodagyermek’ felnőttkorunkban is előhívható. Legyünk a gyermekeink játszótársai! Játszva elérhetjük, amit erőlködve, szigorral hiába is próbálnánk. Nemcsak örömteli közös perceket nyerhetünk, hanem könnyebben megoldódó problémákat és erősebb, meghittebb szülő-gyermek kapcsolatot.”

Dr. Kádár Annamária

 

Értékelés és személyes tapasztalat a könyvvel kapcsolatban

Korábbi kritikák

A szerzőnek eddig két könyve jelent meg magyarul, a Játékos nevelés és a Legyőzzük a félelmet című könyvek. A Játékos nevelés akkora sikert aratott a magyar szülők körében, hogy a Legyőzzük a félelmet című könyv jó előre be lett harangozva és sokan már előrendelték Lawrence J. Cohen új könyvét. Én magam is így tettem.

A korábbi kritikákat olvasva csak pozitív visszajelzéseket találtam. A szülők nagy szeretettel ajánlják egymásnak a szerző könyveit. Lawrence J. Cohen mondanivalója azért nagyon sikeres, mert merőben új oldalról közelíti meg a nevelés kérdését. A részéről ez valóban játék.

Forrás: Lawrence J. Cohen

Hogyan találkoztam ezzel a könyvvel?

A Játékos nevelés című könyvet akkor olvastam ki először, amikor több hónapnyi ágynyugalomra voltam ítélve a veszélyeztetett terhességem miatt. Nagyon magával ragadott a könyv stílusa és mondanivalója.

Ajánlás

Minden szülőnek csak ajánlani tudom Lawrence J. Cohen mindkét könyvét. A Játékos nevelés című könyve azért nagyon forradalmi szerintem, mert arra hívja a szülőket, hogy a feszült helyzeteket szigor helyett egy kis játékossággal oldják meg.

„Elég volt egy kis játékosság, hogy új irányt vegyenek az események. Ez a kis epizód is azt mutatja, hogy a játékos gyereknevelés bárhol, bármilyen élethelyzetben jól jöhet, nem csak a kifejezetten játékra szánt időben.” /Lawrence J. Cohen/

Sokan talán már úgy vagyunk vele, hogy elfelejtettük milyen volt gyereknek lenni, megkomolyodtunk. Azt gondolhatjuk, hogy nem fogunk a földön fekve autókat tologatni, vagy barbie-kat öltöztetni. A szerző mégis arra hív Bennünket, hogy próbáljuk meg. Próbáljunk meg azon a nyelven keresni közös hangot a gyerekkel, ami számára a legfontosabb, vagyis a játékokon keresztül.

„A játék olyan eszköz, amellyel a gyerekek felfedezik és sajátjukká teszik a világot, értelmezik új tapasztalataikat, és felépülnek a mindennapok megpróbáltatásaiból.” /Lawrence J. Cohen/

A könyvben szereplő tizenöt fejezet mindegyike egy-egy új információt ad hozzá a filozófiához, aminek a segítségével összeáll a kép és mi magunk is képesek leszünk játékterápiára, illetve a konfliktusok szelíd megoldására.

A Játékos nevelés című könyv által meglepően hatékony és sikeres megoldáshoz juthatunk hozzá, ami segíti a szülő-gyerek kapcsolatot és erős kötődést alakíthat ki a családtagok között. Ne féljünk meg belevágni és megfogadni Lawrence J. Cohen tanácsait.

„A játék lehet a híd, amely újra megteremti a szülő és gyerek közötti mély érzelmi köteléket.” /Lawrence J. Cohen/

Hogyan olvasom el a gyereknevelésről szóló könyveket?

Tudni kell rólam, hogy én úgy olvasom el ezeket a gyereknevelésről szóló, vagy önismereti vagy bármilyen nem szépirodalmi művet, amiből tanulhatok, hogy aláhúzom azokat a mondatokat, sorokat, amik megragadtak és tetszettek. Így második olvasásra vagy egy-egy keresés alkalmával már könnyebben eligazodom a könyvben. Ezt mindig így csináltam, és most így teszek, amikor egy új könyvet olvasok. Ezzel a technikával az Anyacipő oldalra is könnyebben tudom megírni az ajánlókat és bejegyzéseket, mert egy pár oldal átpörgetése után azonnal látszik, hogy mi a lényege annak a fejezetnek.

Hogyan függ össze ez a módszerem a Játékos nevelés című könyvvel?

Ez az első, és talán egyetlen könyv eddig az életemben, ahol kevésnek tartottam az aláhúzgálós technikát. Elkezdtem a legjobb részeknél behajtani a könyv sarkát. Tudom, hogy ez végképp tönkre teszi a könyv kinézetét, de egyszerűen annyira magával ragadott a mondanivaló, hogy még jelentősebb nyomot szerettem volna hagyni a fontos tanácsoknál.

Az tény, hogy a Játékos nevelés című könyv nem egy rövid iromány. Talán az eddig általam bemutatott könyvek közül a leghosszabb és alapvetően apró betűsnek mondanám. Összesen kb 60 helyen hajtottam be a könyv sarkát. A megjelölt helyek szinte mind egy-egy konkrét eset játékos megoldásáról szólnak. Azokról a technikákról, ahogyan azt a helyzetet meg lehetett (volna) oldani. A legtöbb esetben leesett az állam, és az jutott eszembe, hogy ezt kipróbálom, vagy azt kérdeztem magamtól, hogy a sok feszültség helyett hogy-hogy ez eddig még nem jutott eszembe.

Elképesztően jó érzés volt bennem a könyvben olvasható tanácsok után, hiszen most már erre és arra az esetre is volt egy békés megoldásom, amivel elkerülhetem a folytonos hatalmi harcokat. A másik nagy elhatározás az volt bennem, hogy sokkal többet fogok játszani és hancúrozni a gyerekeimmel. Hiszen megértettem, hogy az erős kapcsolat és kötődés szempontjából ez nagyon fontos.

A szerző előszava a magyar kiadáshoz

“Remélem, könyvem magyar kiadása értékes forrásmunkául szolgál mindazoknak a szülőknek, akik hisznek a játék erejében, szorosabb kapcsolatot szeretnének kialakítani gyerekeikkel, illetve empátiával és némi könnyedséggel szeretnék megoldani a családi konfliktushelyzeteket.” /Lawrence J. Cohen/

 

A kedvenc idézetem a könyvből:

„Amikor jól mennek a dolgok, a játékos gyermeknevelés arról szól, hogy egyszerűen jól érezzük magunkat együtt. Amikor nem, akkor arról, hogyan tudunk segíteni a gyerekeknek, hogy előbújjanak a csigaházukból.” /Lawrence J. Cohen/

 

A játékos gyereknevelés értékeiről fogok Nektek legközelebb írni. Tartsatok velem, hogy Lawrence J. Cohen gondolatait bemutathassam Nektek!

Ha gondolod, írd meg hozzászólásban, hogy ha van valamilyen tapasztalatod a könyvvel kapcsolatban!

 

Lawrence J. Cohen: Játékos nevelés című könyvről írt bejegyzések

A játékos gyereknevelés alapjaiFiúk és lányok
A gyerekek világaKezdeményez és irányítás
KapcsolatteremtésErős érzések és fegyelmezés
Önbizalom erősítésTestvérféltékenység
Nevessünk közösen!Töltődjünk fel mi is!