Marcie Jones és Sandy Jones: Kérdések és válaszok az altatásról

kép: www.moly.hu

 

Alexandra Kiadó, 2012

190 oldal

A kiadó honlapján sajnos már nem találkozhatunk ezzel a könyvvel, mivel ez egy régi kiadású könyv. Néhány könyvesbolt kínálatában azért még megtalálható, de újonnan már nehezen beszerezhető. Használtan, antikváriumban vagy a könyvtárban lehetne inkább utánanézni, ha valakinek felkeltette az érdeklődését.

 

A borítón az alábbi feliratok olvashatóak:

Kérdések és válaszok az altatásról, hogy a baba és a család is jól aludjon

-jól bevált nyugtató módszerek

-együttalvás vagy kiságyban altatás

-mindent a sírásról és a hasfájásról

Fülszöveg

A hullafáradt anyuka karján nyűgös gyerekével reggel elköszön a kialvatlanságtól ingerült, munkába induló apukától. Nincs olyan szülő, aki ezt a jelenetet képzelte el magának, amikor még csak álmodozott arról, hogy egyszer gyereke lesz. Aztán amint megérkezik a kis jövevény, hamar kiderül, hogy a nyugodt éjszaka az élet egyik legnagyobb ajándéka.

Ez a könyv lényegre törő útmutató álmos szülőknek. Túlélési stratégiákat mutat be, melyekkel kezelhetjük saját alváshiányunkat, és sorra veszi azokat a praktikákat, melyekkel elérhetjük, hogy gyermekünk végigaludja az éjszakát. A legújabb kutatások eredményeit ismertetve szól az újszülöttek, a kisgyermekek és a felnőttek eltérő alvási ritmusáról. Gyakorló szülők osztják meg velünk, milyen módszerekkel érik el, hogy kipihenjék magukat.

    • Aludjunk a babával egy szobában, netalántán egy ágyban?
    • Mindig vegyük fel a kicsit, ha sír?
    • Legyen gyermekünknek szigorú napirendje?
    • Hagyjuk a csöppséget elaludni szoptatás közben?
    • Milyen eredményre vezetnek jelenlegi altatási módszereink?
    • Számos fontos kérdésre kaphatnak választ a leendő és gyakorló szülők.

 

Értékelés és személyes tapasztalat a könyvvel kapcsolatban

A szerzőkről

Sandy Jones és Marcie Jones anya-lánya. Közösen írták a Kérdések és válaszok az altatásról című könyvet.

Marcie és Sandy Jones – kép: www.greatexpectationspregnancy.com

 

Sandy Jones tizenkét könyvet írt az élete során, amik főtémája a kisbabák első éve. Az ő gondozása alatt született meg a Baba a családban című sorozat. Marcie édesanya nyomdokaiba lépett és társszerzőként vett részt a Baba a családban sorozat könyveinél.

Ez a sorozat elég réginek tekinthető már. Magyarországon is főleg használtan, vagy antikváriumokban lehet beszerezni a magyarul megjelent köteteket.

Viszont azt gondolom, hogy a kisbabák alvási szokásai nem sokat változtak az évek során és ne gondoljuk, hogy a legújabb kiadású csecsemőgondozásról szóló könyvek nem ezeken a régebbi könyveken alapszanak. Talán csak annyi változott, hogy egyre többet tudunk a kicsik érzelmeiről és működéséről, ezért egyre „humánusabb” módszerek lettek divatosak az anyukák körében.

Illetve most már sokkal több adat áll rendelkezésünkre, így a kisbabák fejlődéséről és szokásaikról szóló táblázatok is változtak az évek során.

Személyes vélemény

A Kérdések és válaszok az altatásról című könyv kb akkor jelent meg, amikor én az első gyermeket szültem. Azóta sokat változott a világ, de a főbb altatási módszerek szerintem megmaradtak, talán csak máshogyan hívjuk őket.

Marcie és Sandy Jones könyvének az a legnagyobb erőssége, hogy nem egy módszer mellett teszi le a voksát, hanem igyekszik a legtöbb lehetőséget bemutatni és felsorolni azok előnyeit és hátrányait.

    • Sírni hagyás
    • Ferber-módszer
    • Átütemezés
    • Tervszerű ébresztés
    • Együttalvás

„A könyv nem szoktatási kézikönyv, és nem egy konkrét altatási rendszert mutat be. … Könyvünk célja, hogy tudományos kutatásokra alapozva pártatlanul tájékoztassa az olvasókat arról, miért alszanak az apróságok úgy, ahogy.” /Marcie és Sandy Jones/

Talán nem minden ponton naprakész a Kérdések és válaszok az altatásról című könyv, ennek ellenére az a véleményem, hogy nagyon hasznos olvasmány lehet a válaszokat kereső szülőknek. Hiszen a benne lévő sok-sok adat és információ segíthet nekünk abban, hogy jobban megértsük gyermekünk agyának működését és alvási mintázatait.

Azt gondolom, hogy így elkerülhető, hogy irreális elvárásokat támasszunk a csecsemőnkkel szemben. Ezenkívül Marcie és Sandy Jones sok olyan kérdésben foglal állást, amik tévesen forognak a köztudatban még ma is.

„A szülők alvás tekintetében sokszor olyan dolgokat várnak el a gyerekektől, amiknek gyakran nem sok köze van a biológiai adottságokhoz, ám annál több a más szülőktől hallottakhoz.” /Marcie és Sandy Jones/

Ajánlás

A Kérdések és válaszok az altatásról című könyvet azoknak a szülőknek ajánlom, akik keresik a válaszokat a kérdéseikre. Azt gondolom, hogy nemcsak kezdőszülőknek lehetnek hasznosak a könyvben szereplő információk. Bár kétségtelen, hogy számukra szolgálhat a legtöbb új információval.

„A szerzők … az újdonsült szülők kezébe olyan eszközöket adnak, amelyekre a legnagyobb szükségük van: világos, közérthető, alaposan alátámasztott információkat.” /Dr. Wendy Middlemiss Észak-texasi Egyetem doktora/

Azt ajánlom mindenkinek, hogy kellő nyitottsággal és kritikával olvassák ezt a könyvet. Hiszen egy kisbabát nem lehet könyvek alapján elaltatni, viszont ahhoz, hogy jó döntéseket hozzunk, fontos, hogy minél többet tudjunk a témáról.

„A szerzők jó érzékkel mutatnak rá, hogy mindegy, mennyire vagyunk tájékozottak a babaalvás tetszőleges területén, tudásunk korlátozott hasznot hajt csupán, hacsak nem kezeljük rugalmasan és jó humorérzékkel az aktuális helyzetet.” /Dr. Wendy Middlemiss Észak-texasi Egyetem doktora/

Marcie és Sandy Jones pártatlansága az egyes altatási módszerektől kifejezetten előnyös lehet azok számára, akik még keresik az utat. A szerzők biztatnak bennünket, hogy nemcsak állomkép a pihentető alvás, hanem megvalósítható, ha minél jobban megértjük ennek a kornak a biológiáját és megismerjük saját gyermekünket.

„Minden rémhír ellenére igenis lehetséges krónikus alváshiány nélkül átvészelni a csemete első évét, ehhez azonban előkészületekre, támogatásra, kompromisszumokra és némi szerencsére van szükség.” /Marcie és Sandy Jones/

A könyv felépítése

A Kérdések és válaszok az altatásról című könyv kilenc fejezetből áll, ezek végig vezetnek bennünket a csecsemők első életévén:

    1. Az álmos magzat
    2. Az újszülött, avagy a negyedik trimeszter
    3. Hol aludjon a baba?
    4. A hatodik hét: a sírás a tetőfokára hág
    5. A harmadik hónaptól a negyedikig
    6. A negyedik hónaptól a hatodikig
    7. A hatodik hónaptól a kilencedikig
    8. A kilencedik hónaptól a tizenkettedikig
    9. A tizenkettedik hónapon túl

Ezekben a fejezetekben a kisbaba fejlődésének biológiai és tudományos ismeretein túl megtalálhatjuk azokat a módszereket, amiket az egyes hónapokban alkalmazhatunk ahhoz, hogy a baba és a család is jobban aludjon.

kép: Pixabay

 

Az alvási szokások életkori bontása mellett sok más fontos témáról is olvashatunk Marcie és Sandy Jones könyvében, hiszen egy kisbaba életében minden mindennel összefügg:

    • A baba alvási ciklusai
    • A baba alvására kiható leggyakoribb gyógyszerek
    • Hirtelen csecsemőhalál
    • Hasfájás
    • Anyatej vagy tápszer?
    • Növekedési ugrások
    • A baba napirendje
    • A baba egyénisége

Lehet, hogy nem minden információ naprakész ebben a könyvben, de azért azt se gondoljuk, hogy hatalmas újdonságokra jöttünk rá az elmúlt tíz évben.

Személyes véleményem szerint, ha kellő tudatossággal olvassuk ezt a könyvet, akkor segíthet, és az elavultnak gondolt adatok nem fognak bennünket félrevezetni. Ha bizonytalanok vagyunk valamiben, érdemes átbeszélni a házi orvossal vagy védőnővel.

 

A kedvenc idézetem a könyvből:

„A gyereknevelés rögös útján elindulva már a felkészülés idején váljon szokásunkká, hogy megismerjük a tényeket, valamint tiszteljük gyermekünk egyéniségét és családunk egyéniségét. Tovább ne essünk bele a számtalan „kellene” csapdába. … A merev elvárások nemcsak aláássák szülői önbizalmunkat, hanem valós alvási és viselkedésbeli problémákhoz vezetnek, ha túl komolyan vesszük őket, nem figyelünk a baba jelzéseire.” /Marcie és Sany Jones/

 

Az első három fejezetről fogok Nektek legközelebb írni. Tartsatok velem és bemutatom Nektek a szerzőpáros gondolatait az újszülöttekről!

Ha gondolod, írd meg hozzászólásban, hogy ha van valamilyen tapasztalatod a könyvvel kapcsolatban!

 

Marcie Jones és Sandy Jones: Kérdések és válaszok az altatásról című könyvről írt bejegyzések

ÚjszülöttekHat hónaposnál idősebb kisbabák
A csecsemők első hat hónapja