Maureen Healy: Neveljünk boldog gyermeket

kép: Cor Leonis Kiadó

Cor Leonis Kiadó, 2016

241 oldal

A kiadó honlapján lehet a könyvről még több infót megtudni:

Cor Leonis Kiadó – Neveljünk boldog gyermeket

 

A könyv a kiadó honlapján kapható, illetve a nagykönyvesboltok kínálatában is megtalálható. Ezenkívül használtan, antikváriumban vagy a könyvtárban biztosan beszerezhető, ha valakinek felkeltette az érdeklődését.

A belsőborító az alábbi címkiegészítés és szöveg olvasható:

Lépések az önbizalom, a siker és a teljes élet felé

 

Egyetlen gyermeknek se kelljen szenvednie,

egyikük se ismerje a gyötrelmek okait.

Legyenek egytől egyik boldogok.

Fülszöveg

Minden szülő azt kívánja, hogy gyermeke boldog legyen, és kiegyensúlyozott, elégedett felnőtté váljon. A téma szakértője, Maureen Healy szerint mindennek titka abban rejlik, hogy kellő alapot kell teremtenünk gyermekeink belső önbizalmának. Healy húszéves tapasztalattal rendelkezik a spirituális nevelés-oktatás terén, emellett fejlődési tanácsadóként is dolgozik. Számtalan szülőnek és gyereknek segített abban, hogy felfedezzék magukban az önbizalom és a boldogság közös gyökerét. Jól tudja tehát, hogy a magabiztosságot soha nem a külvilágból merítjük. Foglalkoznunk, törődnünk kell vele, hogy saját bensőnkből a helyes irányba növekedjen.

Buddhizmushoz fűződő ismereteit, gyermekpszichológiai képzettségét és a legmodernebb vizsgálatok eredményeit alapul véve Maureen Healy megosztja olvasóival mindazt a tudást, melyet megszerzett, miközben szó szerint bejárta a világot a válaszok után kutatva. Ezalatt rájött, hogyan nevelhetünk erős belső tartással rendelkező gyerekeket, mi az összefüggés a belülről fakadó önbizalom és a tartós boldogság között.

Maureen Healy gyermekek fejlődéslélektanával és nevelésével foglalkozó szakember, húszéves gyakorlattal a háta mögött. Magánpraxisának ellátása mellett hazájában és nemzetközi porondon egyaránt a fiatalok egészséges fejlődésének szószólója. Kezdettől fogva részt vett a gyermekek érzelemvilágának és boldogságának kiteljesülését célzó programokban, több népszerű blogon, például a Psychology Today weboldalán jelennek meg publikációi.

Gyakran tart előadásokat nevelésügyi konferenciákon és tanácsadási programokon, írásait közzétette a Parenting és a Health & Spirituality magazin, szerepelt az ABC, az NBC és a CW műsoraiban. Pszichológiai képzettsége és a buddhista tanokban szerzett jártassága lehetővé teszi, hogy a keleti és nyugati gondolkodásmód legjavát elegyítse, miközben irányt mutat a szülőknek. Segítséget nyújt nekik abban, hogy erősítsék gyermekeikben az optimizmust, a kötődést és a magabiztosságot. Maureen saját pszichológusi gyakorlatában is ezeket az eszközöket használja fel.

 

Értékelés és személyes tapasztalat a könyvvel kapcsolatban

A szerzőről

Maureen Healy híres amerikai pszichológus, könyvszerző, előadó, blogger és coach. Munkája során elsősorban gyerekeknek segít és kutatásának fő témája a belső erő, belső tartás és belső önbizalom. Szerinte a gyermekek boldogságának titka ezekben rejlik.

Maureen Healy – kép: www.growinghappykids.com

 

A szerző képesítése szerint gyermekpszichológus és elsősorban a gyermekek érzelmi egészségével és lelkifejlődésével foglalkozik úgy, hogy a nyugati és keleti gondolkodásmódot vegyíti. Erre azért van lehetősége, mert élete során több évet töltött el Tibetben, ahol megismerkedett a buddhizmus tanításával és a dalai lámával.

„Személyes és szakmai kíváncsiság is hajtott.” /Maureen Healy/

Ezalatt az idő alatt egy óvodában tanította a menekült tibeti gyermekeket, így elég közelről láthatta, hogy a buddhista szemléletmód hogyan formálja a gyermekek világlátását. A tibeti szerzetesek között alkalma volt a nyugati világ és a keleti világ gyermekneveléssel, szemléletmódjával és önbizalommal kapcsolatos különbségeinek megfigyelésére.

„Azok a gyerekek, akikkel a munkám során találkoztam, nem voltak boldogok. Egyáltalán semmi jelét nem láttam rajtuk annak a mélyről jövő, belső erőnek, mely oly világosan jelen volt az összes tibeti buddhista barátom gyermekeiben.” /Maureen Healy/

Később az így szerzett tudásával bejárta a világot és azt vizsgálta, hogy a különböző népek és kultúrák hogyan állnak az önbizalommal és a boldogság témakörével a gyerekneveléssel kapcsolatosan. Érdekes meglátásait a Neveljünk boldog gyermeket című könyvében osztja meg velünk.

Személyes vélemény

Szerintem Maureen Healy kutatása elég érdekes, hiszen személy szerint nekem nem sok tapasztalatom van abban, hogy a nyugati és a keleti világ gyermeknevelési elvei miben térnek el egymástól. Arról azért van némi képem, hogy a keleti kultúrákra másmilyen világszemlélet jellemző. De, hogy pontosan ennek mi az alapja és miben nyilvánul meg, arról nem tudtam.

Számomra ezért különleges olvasmány volt a Neveljünk boldog gyermeket című könyv. Először voltak vele kapcsolatosan fenntartásaim, mivel nekem a keresztény kultúra sokat jelent. Nem mondom, hogy nem vagyok nyitott a buddhista tanítások megismerésére, inkább arról volt szó, hogy nem tudtam hová tenni Maureen Healy könyvét, nem tudtam, hogy mennyire fog nekem szólni.

Olvasás közben végül minden aggályom elszállt, hiszen nem egy vallástanító könyvről van szó. Maureen Healy maga is keresztényként nevelkedett. Később tért át a buddhista vallásra. Erről a döntéséről többször is ír a könyvében, és egyáltalán nem akar téríteni vagy ilyesmi. A tanácsok megfogalmazása közben különösen figyelt arra, hogy a jézusi tanításra vagy a világi szemlélet módra is támaszkodjon, amikor a belső önbizalom kialakításáról írt. Általában úgy fogalmazza meg tanácsait, hogy mindenki kiszűrheti belőle azt, amiben hisz.

A belső önbizalom

Maureen Healy a Neveljünk boldog gyermeket című könyvében az általa megismert kultúrákkal kapcsolatos tudását osztja meg velünk. De nem csak erről szól. Sőt! A nevelési különbségek összehasonítása csak egy kis szelete a mondanivalónak. A fő téma a belső önbizalom kialakítása. Hiszen a szerző szerint ez az, ami igazán boldoggá teheti gyermekünket. Ehhez viszont mindegy, hogy ki milyen vallású vagy miben hisz.

„Ha sikerült felvérteznünk gyermekeinket ezzel a belső önbizalommal, hozzásegítjük őket ahhoz, hogy a lehető legboldogabb életet éljék, magabiztosan hozzanak döntéseket, és megvalósítsák mindazt, ami szívük leghőbb vágya.” /Maureen Healy/

A buddhista szemléletmód nem vallásként jelenik meg a könyvben, inkább, mint pozitív példa a belső önbizalom kialakítását elősegítő világszemléletre és hozzáállásra.

„Kapcsolatba kerültem néhány buddhista tanítóval, akik megmutatták nekem a bennem rejlő lehetőségeket, és megismertették velem a belső önbizalom igazságát.” /Maureen Healy/

A szerző elmondása szerint ezek a tanítások nagy hatással voltak rá, mert ő is kereső ember és úgy látja, hogy a nyugati világban az emberek külső dolgokban, tárgyakban keresik a magabiztosságot. Szerinte jó lenne, ha felismernénk, hogy ezek csak múlandó pótlékok, amikre nem lehet alapozni a boldogságot.

„A belső önbizalom, melyről ez a könyv szól, a tartós boldogság előfeltétele.” /Maureen Healy/

Segíteni a szülőknek!

„Ázsiában töltött idő alatt ígéretet tettem magamnak, hogy utánajárok, mi is valójában az önbizalom, és hogyan segíthetek másoknak, hogy ők is kialakítsák magukban. De legfőképpen a szülőknek szerettem volna segíteni a gyermekek önbizalmának kifejlesztésében.” /Maureen Healy/

Maureen Healy felismerte, hogy a megszerzett tudás átadásával segíteni tud a szülőknek abban, hogy gyermekek megtalálják magukban a belső erőt. Elmélete szerint így megadhatjuk a lehetőséget nekik, hogy boldogabb legyen az életük.

A Neveljünk boldog gyermeket című könyvben pontokba szedve megismerhetjük, hogy a szerző szerint milyen egy belső önbizalommal rendelkező gyermek:

    • képes szembenézni a problémákkal, és általuk is fejlődik,
    • tisztában van saját képességeivel, és megbízik bennük,
    • a valódi erő példaképévé válhat,
    • követni tudja saját álmait,
    • a lehető legtöbbet hozza ki magából,
    • mély és tartós boldogságra tesz szert az életlében.

„A belső önbizalom senkiben nem terem ott egyik napról a másikra. … A gyerekeinkre fordított percek legyenek olyan tartalmasak, hogy mikor magukra hagyjuk őket ebben a világban, ott őrizzék magukban a legnagyobb ajándékot, amit tőlünk kaphatnak: a belső erőt, mely révén igazán boldog életet élhetnek.” /Maureen Healy/

Ajánló

Minden érdeklődő szülőnek ajánlani tudom a Neveljünk boldog gyermeket című könyvet. Érdekes témáról szól, jól van felépítve és azt gondolom, hogy azért is hasznos olvasmány, mert a tartós önbizalom minden szempontból hiánycikknek számít a nyugati társadalomban (nemcsak a gyerekeknél).

„A célom nem az, hogy további teendőket akasszak a nyakukba. Sokkal inkább az vezérel, hogy a gyermekeikkel töltött időt a lehető leghatékonyabban használják ki.” /Maureen Healy/

Maureen Healy könyvében az önbizalom öt építőeleméről ír, ezeket fejti ki lépésről lépésre és ezekkel kapcsolatosan lát el bennünket tanácsokkal:

    1. biológia
    2. hitrendszer
    3. érzelmek
    4. közösség
    5. spiritualizmus

Fontos tudnunk, hogy ezek az elemek egymásra épülnek és ahhoz, hogy elérjük az erős belső önbizalmat lépésről lépésre kell haladnunk. Ezt nagyon szemléletesen vezeti le számunkra a szerző.

Számomra az öt építőelem megismerése sok újat adott, sikerült rendszerben látnom az önbizalom kérdését és hasznos, gyakorlatias tanácsokat kaptam a szerzőtől, hogy hogyan fejleszthetőek. Azt gondolom, hogy nemcsak szülőként érdemes megismerni ezeket az elemeket, hanem önismeretei szempontból is hasznos lehet.

„Ebben a könyvben valódi szülők és gyerekek igaz történeteit mutatom be, melyek segítségével Önök nem csupán elméleti, de gyakorlati szinten is képet kapnak a belső önbizalomról.” /Maureen Healy/

A Neveljünk boldog gyermeket című könyvből megtudhatjuk, hogy Maureen Healy buddhizmuson alapuló pszichológiai programot és kezeléseket dolgozott ki a nyugati világban nevelkedett gyermekek számára. Azt gondolom, hogy ettől lesz ez a könyv igazán különleges, ettől tudunk igazán sokat tanulni belőle.

Az általa alapított Neveljünk boldog gyermeket szervezetről bővebben a honlapján olvashattok.

 

Összefoglaló értékelés

Azt gondolom, hogy a Neveljünk boldog gyermeket című könyvről szóló ajánlót és bejegyzéseket átolvasva könnyen beláthatjuk, hogy a szerző által képviselt filozófia valóban hasznos és a tanácsai megszívlelendőek. Szerintem egy ilyen aprólékosan és logikusan felépített rendszerrel ritkán találkozhatunk, ami tényleg segíthet nekünk abban, hogy magabiztosabb gyermeket neveljünk.

Én személy szerint soha nem gondoltam volna, hogy a dicséreten, elismerésen és megerősítésen kívül milyen sok eszköz lehet a kezembe ahhoz, hogy fejlődjön gyermekeim önbizalma. Ezután a könyv után már sokkal jobban oda fogok figyelni az árulkodó jelekre és igyekszem megragadni a lehetőségeket, hogy építsem őket ebben a tekintetben. Hiszen az önbizalom valóban hiánycikknek tekinthető a mai világban, érdemes gyermekeinket jól/jobban nevelni, hogy higgyenek magukban és képességeikben.

 

A kedvenc idézetem a könyvből:

„Az igazán boldog ember is ugyanazokon a dolgokon megy keresztül az életben, mint mindenki más; annyi különbséggel, hogy ő rájött, hogyan forduljon a bölcsesség és az optimizmus felé.” /Maureen Healy/

 

Az önbizalom egyes állomásairól írok Nektek legközelebb. Tartsatok velem!

Ha gondolod, írd meg hozzászólásban, hogy ha van valamilyen tapasztalatod a könyvvel kapcsolatban!

 

Maureen Healy: Neveljünk boldog gyermeket című könyvről írt bejegyzések

 

A belső önbizalomAz önbizalom és a boldogság kapcsolata
Az önbizalom öt építőelemeBelső önbizalmat minden gyereknek!
Az elemek működése  gyakorlatban