Nicholas Kardaras: Digitális téboly

kép: Jaffa Kiadó

 

Jaffa Kiadó, 2022

358 oldal

 

A kiadó honlapján lehet a könyvről még több infót megtudni.

Jaffa Kiadó – Digitális téboly

A könyv a kiadó honlapján kapható, illetve a nagykönyvesboltok kínálatában is megtalálható. Ezenkívül használtan, antikváriumban vagy a könyvtárban biztosan beszerezhető, ha valakinek felkeltette az érdeklődését.

 

A borítón szereplő címkiegészítés:

Mentális egészség és közösségi média, avagy mit tehetünk az ép elménkért

 

Fülszöveg

Nicholas Kardaras már 2016-os, A képernyő rabjai című könyvében megkongatta a vészharangot a képernyőalapú kütyük terjedésével kapcsolatban, amelyek komolyan veszélyeztetik gyermekeink lelki egészségét. Új, kijózanító könyvében a pszichológus szerző a tinédzserek és a fiatal felnőttek körében vizsgálja a közösségi média mentális egészségre gyakorolt hatásait.

A függőséget okozó és egyre erősebb ingerekkel bombázó felületeknek köszönhetően folyamatosan emelkedő ingerküszöbünk mellett az offline világ unalmasnak tűnik – miközben az ember valójában arra van programozva, hogy ott érezze jól magát, és a felszínes, de olykor annál intenzívebb közösségi médiás kapcsolatok helyett a személyes kapcsolataiban teljesedjen ki. A tudományos alapossággal, de könnyedén olvasható nyelvezettel megírt könyvből kiderül, hogyan romlik a technológiai fejlődéssel egyenes arányban fiataljaink mentális állapota, akik képtelenek letenni az egyre okosabb és jobb minőségű kütyüket, s miközben a különféle közösségi oldalakba merülnek, rekordmagas a köreikben az elmagányosodás, az elidegenedés, a különböző személyiségzavarok, a depresszió, az öngyilkosságok aránya.

A Digitális téboly nemcsak ismerteti azokat a kutatásokat, amelyek feltárják a technológia mérgező hatásait, hanem kiutat is kínál. A könyv ezért kulcsfontosságú segítséget nyújthat azon szülőknek, pedagógusoknak, terapeutáknak, közegészségügyi szakembereknek és döntéshozóknak, akik tenni is szeretnének a fiatalok lelki egészségéért.

NICHOLAS KARDARAS az Egyesült Államok egyik vezető függőségszakértője, egy felnőtt elvonóprogram, a Hamptons Discovery alapítója és igazgatója. Korábban a Stony Brook Medicine professzoraként neuropszichológiát adott elő. Több cikke jelent meg a Psychology Todayben, a Fox News rendszeres szakértője, közreműködött a CBS Evening News és az NPR műsoraiban. Feleségével és ikergyerekeivel a New York állambeli Sag Harborban él.

 

Értékelés és személyes tapasztalat a könyvvel kapcsolatban

Lépést kell tartani

Nicholas Kardaras 2016-os megjelenésű A képernyő rabjai című könyve óta eltelt már jó pár év. A technikai fejlődése pedig megállíthatatlanul felpörgött az elmúlt években. A szerző második könyvének témája is ehhez alkalmazkodott.

A képernyő rabjai című könyvben még elsősorban a videójátékokról ír a szerző és csak egy fejezet erejéig foglalkozik a közösségi média okozta problémákkal.

A Digitális téboly című könyv már kizárólag a közösségi média társadalmunkra gyakorolt negatív hatásairól szól. Nicholas Kardaras bemutatja Nekünk a legújabb kutatások eredményeit és kifejti a véleményét a témában.

Nicholas Kardaras – kép: www.drkardaras.com

Nemcsak szülőknek

A képernyő rabjai című könyv a gyerekekről szól. Azoknak a szülőknek és pedagógusoknak írta a szerző, akik hatással lehetnek a gyerekek képernyőkitettségére. A címlapon is egy gyerek látható és Nicholas Kardaras a szülők figyelmét szeretné felhívni a felelősségteljes határok meghúzására. Viszont a felnőtt videójátékfüggő emberek számára is hasznos olvasmányt lehet a szerző első könyve.

A Digitális téboly című könyv már nemcsak és kizárólag a szülőket szeretné megszólítani. A szerző nem szeretné leszűkíteni a célcsoportot. Hiszen annyira aktuális és mindannyiunkat érintő problémakörről van szó, hogy ezt mindenkinek hallani kell.

Miért mutatom be ezt a könyvet is?

Bár a Digitális téboly című könyv nem kifejezetten gyereknevelésről szóló könyv, azért tartottam fontosnak az Anyacipő blogon való bemutatását, mert bennem rengeteg kérdés van a témával kapcsolatosan. A képernyő rabjai című könyv után azt gondoltam, hogy sokat tudunk tanulni a szerzőtől, aki valóban szakértője a témának.

Úgy tartottam teljesnek, ha a videójátékok világa után a közösségi médiát sem hagyjuk ki a sorból. Hiszen szülőként számos kihívás elé állít Bennünket ez a téma is. Szerintem jó lenne tudni a nálunk okosabbak véleményét, hogy ezekből kiindulva tudjuk kialakítani a (saját és) gyermekeink közösségi médiához fűzött kapcsolatát.

Miért romlik a társadalom mentális állapota?

Nicholas Kardaras elég sötét meglátásokkal kezdi könyvét. Szerinte az őrült és túlhajszolt világunk szembe megy az evolúciós fejlődésünkkel és olyan emberek kezében van a szemünk, a figyelmünk, akiket nem igazán érdekel más csak a profit.

„Mi történik? A válasz egyszerű: az ember nem tud a huszonegyedik század technológiai világában megfelelően létezni. Nem tudunk elszigetelt, aktivitástól mentes, képernyőhöz tapadt, az élet valódi értelmétől oly távol álló életet élni.” /Nicholas Kardaras/

A Covid járvány pedig tovább nehezítette és súlyosbította a helyzetet. Olyan dolgok lettek normálisak, amik elszakítanak Bennünket egymástól és még jobban elszigetelnek. Mindezt úgy., hogy a kezünkben lévő kütyü segítségével a világon bárkivel kapcsolatba tudunk kerülni.

„Kutatások igazolják, hogy a közösségi média okozta kiüresedés, mozgásszegény, függő, elidegenített és öngyűlölő életstílus depresszióhoz és reménytelenséghez vezet. Igen ám, de minél depressziósabbak és kiüresedettebbek vagyunk, annál többet nyúlunk ahhoz a digitális droghoz, ami a problémát okozza: igazi 22-es csapdája.” /Nicholas Kardaras/

Nicholas Kardaras szerint már réges-régen átléptük azt a határt, ami egészséges lenne a képernyőidő tekintetében. A Facebook és a nagy internetes cégek pedig pont ezt akarják. Számunkra a súlyos mellékhatások, például testképzavar, digitális bullyng, öngyilkosságok csak járulékos veszteségek.

A szomorú valóság az, hogy annyira le van kötve a figyelmünk és annyira élvezzük ezt a fajta függőséget, hogy igazából észre sem vesszük, hogy nagy a baj, emeli ki számunkra a szerző.

„Nem csupán arról van szó, hogy függőséget okozó, agymosó börtöncellákba vagyunk bezárva, hanem arról is, hogy Stockholm-szindrómában szenvedőként egyenesen beleszerettünk ebbe az állapotba és a fogvatartóinkba.” /Nicholas Kardaras/

Ajánlás

A Digitális téboly című könyv egy igen kemény írás, ami tele van olyan információkkal, amiket talán nem is szeretnénk meghallani. Nicholas Kardaras igen határozottan és kritikusan fogalmaz könyvében. Egy pillanatra sem palástolja a kétségbeesését, a haragját és az ingerültségét az ügyben.

Mindenkinek tudom ajánlani ezt a könyvet, aki szeretne egy kijózanító írást olvasni a közösségi média világáról. Mondhatjuk, hogy sokszor túl amerikai, vagyis szenzáció hajhász mondatok vannak benne és biztosan a könyvben szerepelő amerikai kutatások és adatok ránk, magyarokra nem igazak. De amellett nem mehetünk el, hogy a téma fontos és mindenképpen foglalkozni kell vele.

„A technológia csodás eszköz lehet, de ahogy Thoreau is megírta: „Az ember eszközeinek eszköze lett.” Ezt én azzal egészíteném ki, hogy nem csupán az eszközeink eszközei lettünk, hanem azoknak az embereknek a sérült eszközei, akik az eszközeinket gyártják.” /Nicholas Kardaras/

Az biztos, hogy szülőként extra felelősség nyomja a vállunkat, hiszen példát kell mutatnunk a gyermekünknek a közösségi média használatában. Ennek része, hogy a saját képernyőszokásainkat felülvizsgáljuk. Ebben is tudnak segíteni Nicholas Kardaras meglátásai és az általa bemutatott kutatási eredmények, nyilvános adatok és aktualitások.

„Elég volt ebből! Itt az ideje, hogy felébredjünk ebből a rémálomból, és kitörjünk a mézzel bekent digitális kelepcénkből. Éljük végre a kiteljesedett, valódi emberi életünket.” /Nicholas Kardaras/

Személyes vélemény

Rám elképesztő nagy hatással volt Nicholas Kardaras: Digitális téboly című könyve. Olyan dolgokat és információkat tudtam meg belőle, amik megleptek, letaglóztak és többször elborzasztottak. A könyv hatására kitöröltem több alkalmazást a telefonomról és azóta igyekszem racionális énemet elő venni, amikor megfogom a telefonomat vagy elindítok egy alkalmazást.

Azt gondolom, hogy a társadalmunkat valóban csak egy ilyen hatásvadász és megdöbbentő könyvvel, tudással lehet kibillenteni a jelenlegi állapotából. Ma már „mindenki” a telefonját nyomkodja. Én is mindig ahhoz nyúlok, ha unatkozom, vagy van egy pár percem leülni. Ez igen elszomorító.

Saját szemmel látom, hogy tömegközlekedésen baráti társaságok ülnek egymás mellett úgy, hogy közben mindenki egyesével nyomkodja a saját kütyüjét.

„Az ember nem ilyen életre lett kitalálva.” /Nicholas Kardaras/

Egyetértek azzal, hogy változásra van szükség. Szülőként pedig most kerülök olyan szituációkba, hogy határokat jelöljek ki és kitaláljam férjemmel közösen, hogy nálunk, a mi családunkban mik legyenek az előre megbeszélt szabályok.

A Digitális téboly című könyv sokat segített nekem ebben és a férjemmel, nagyobb gyerekeimmel voltak témák, amiket alaposan át is beszéltünk Nicholas Kardaras mondanivalója mentén. Igazán hasznos írásnak tartom, amire ugyanúgy igaz, mint A képernyő rabjai című könyvre, hogy érdemes lassan olvasni és megemészteni az olvasottakat, mielőtt tovább haladunk a következő fejezetre.

„A legtöbb ember boldog tudatlanságban twitterezik és görgeti az Instát. Azt mondják, hogy az ördög legnagyobb sikere, hogy elhitette a világgal, hogy ő nincs is.” /Nicholas Kardaras/

 

 

Egyik legfontosabb idézet a könyvből:

„Vajon George Orwell mit mondana korunk megfigyelési gazdaságáról? Ó, igen, a Nagy Testvér a Nagy Technológia ruhájában egészen biztosan figyel. És hallgatózik. És ami a legfontosabb habzsolja az adatokat… a te adataidat, az én adataimat. És a velünk kapcsolatos mindenféle információt. Felejtsd el az olajat: az információ minden formájában többet ér az aranynál.” /Nicholas Kardaras/

 

A megőrült világ ismérveiről, betegségeiről írok Nektek legközelebb. Tartsatok velem!

Ha gondolod, írd meg hozzászólásban, hogy ha van valamilyen tapasztalatod a könyvvel kapcsolatban!

 

Nicholas Kardaras: Digitális téboly című könyvről írt bejegyzések

Megőrült a világBináris csapda
A társas fertőzésÚj technokrácia
ErőszakAz ősi gyógymód