Tracy Hogg: A suttogó mindent megold

kép: Európa Kiadó

Európa Könyvkiadó, 2014

513 oldal

A kiadó honlapján lehet a könyvről még több infót megtudni, és bele is lehet olvasni az első pár oldalba.

Európa Kiadó – A suttogó mindent megold

A könyv sajnos újonnan már nem kapható. Viszont használtan, antikváriumban vagy a könyvtárban biztosan beszerezhető, ha valakinek felkeltette az érdeklődését.

 

Fontos kiemelni, hogy ez a könyv A suttogó titkai I és A suttogó titkai II továbbfejlesztett változata!

 

Fülszöveg

A “suttogó” sorozat első két kötetének (A suttogó titkai I. és II.) megjelenése után Tracy Hogg hihetetlenül népszerű lett szerte a világon, és rengetegen fordultak hozzá tanácsért. Összegyűjtötte a leggyakoribb gondokat, és ebben a könyvében még részletesebb magyarázattal kísérve, még több példával, még gyakorlatiasabb megközelítéssel, újabb ötletekkel oldja meg őket. Az olvasók kérésének megfelelően több benne a táblázatokban összefoglalt tudnivaló, az életkori bontás, a mintaétrend, a mintanapirend stb.

Elsősorban a problémák nagy hármasára, az alvásra, az evésre és a viselkedésre összpontosít az előző két kötetben kifejtett elvek és filozófia alapján, esetenként továbbfejlesztve vagy felülvizsgálva őket – de foglalkozik az érzelmi neveléssel, a szobatisztaságra szoktatással, a hisztivel és a különböző félelmekkel is. Most bepillanthatunk Tracy fejébe, hogy lássuk, ő hogyan elemzi a problémákat, milyen kérdéseket tesz föl, hogyan állítja össze a megoldás tervét, és arra is megtanítja az olvasót, miként igazíthatja a módszereket a saját gyermekéhez, továbbá mit tegyen, ha úgy érzi: “az én gyerekemnél ez nem válik be”.

Akik már járatosak valamennyire a “suttogásban”, de maradt problémájuk, most elvégezhetik a mesterkurzust; akik még nem ismerik Tracy gyermeknevelési filozófiáját, azok előtt most egy egészen új világ tárul föl.

Tracy Hogg ápolónőként, szoptatási és újszülött-tanácsadóként több mint huszonöt éven keresztül foglalkozott csecsemőkkel és kisgyermekekkel. Negyvenes évei közepén, 2004-ben halt meg melanómában.

 

Értékelés és személyes tapasztalat a könyvvel kapcsolatban

Hogyan lett a suttogóból Mindent Megold Tracy?

Mondhatjuk, hogy Tracy Hogg könyvsorozatot írt: A suttogó titkai I, A suttogó titkai II és A suttogó mindent megold. Mindegyik könyv címében szerepel a suttogó szó, amivel a hálás szülők illették Tracy-t, akik látták őt „munka” közben. A utolsó kötet, A suttogó mindent megold azért kapta ezt a címet, mert Tracyt egy idő után nem csak suttogónak, hanem „Mindent Megold Tracy-nek” hívták. Hiszen az évek alatt akkora tapasztalatot szerzett a csecsemők és a kisgyerekek terén, hogy nem igazán volt olyan szituáció, amivel nem tudott mit kezdeni.

„Idővel Ön is nemcsak hogy suttogóvá, de kitűnő problémamegoldóvá, Mindent Megold Anyává vagy Apává válik majd.” /Tracy Hogg/

Tracy Hogg – kép: Amazon

 

Ez a könyv már nem csak titkokról szól, hanem összefoglalja Tracy minden tudását egy igen vastag könyvben. Az előszóból megtudjuk, hogy Tracy annyira befutott lett Amerikában, hogy rengeteg televíziós szereplése volt. Sok rádióadásban kérték ki a véleményét a babákról, kisgyerekekről. Számtalan levelet kapott aggódó, segítséget kérő családoktól. Ezért fogta magát, és írt egy nagyon kimerítő és részletes könyvet. A suttogó mindent megold magában foglalja az előző két rész tudását, kibővítve a szülők leggyakoribb kérdéseire adott válaszokkal, részletesebb táblázatokkal, esettanulmányokkal és ebben már vannak életkori bontások is, ahogy a fülszövegben is olvasható.

„Összegyűjtöttem a leggyakoribb panaszokat, és megismertetem Önt azokkal a kérdésekkel, amelyek segítségével fel szoktam tárni a probléma hátterét.” /Tracy Hogg/

Személyes tapasztalat

Bevallom őszintén mielőtt ezt blogot elkezdtem volna, még soha sem olvastam ezt a könyvet. Beszereztem, amikor az első könyv annyira megtetszett, ott volt a polcon, de nem vettem le onnan. Mentségemre legyen mondva, hogy ekkor már meg volt az első gyermekünk, és azért gyerek mellett kevesebb időm volt olvasni, mint a terhesség alatt. Bár szerintem ezt az élethelyzetet sokatoknak nem kell bemutatni. 🙂

Most, hogy átrágtam magam az egész könyvön, azt kell, hogy mondjam nem volt könnyű. Az első két kötet sokkal olvasmányosabb volt, lazább stílusban íródott. Ez a könyv már tele volt ismétlésekkel, adatokkal. Olyan részletes leírásokat tartalmazott az egyes területeken, ami nekem már egy kicsit sok volt.

Ajánlás

Természeten a harmadik könyvben sem változott az alapfilozófia. Azoknak tudom ajánlani ezt a könyvet, akik az előző kettőt olvasták, a filozófiáját megértették és szimpatizálnak vele. Azoknak fogják szerintem szívesen olvasni, akik a korábban megismert titkokat szeretnék kibővíteni: ha valami nem volt tiszta, vagy nem volt elég gyakorlatiasan leírva és nem volt bizonyos életkorhoz megfelelően kötve. Ez egy kifejezetten olyan könyv, amit akkor veszel elő, ha valamelyik gondozási, nevelési területtel gondod akad, és átrágod magad az esettanulmányokon, táblázatokon, tanácsokon. Közben pedig próbálsz magatokra ismerni és alkalmazni az olvasottakat. Az írónő szerint minden megoldása az életből vett és bevált.

Problémamegoldási kisokos

Nagyon praktikusan minden területen tényfeltáró kérdésekkel segíti a szerző az önálló problémamegoldást! Az utolsó fejezetben egy problémamegoldási kisokost mutat be Tracy az olvasóknak, ami bármilyen gond esetén univerzálisan használható! Elképesztően hasznos tudással vértezi a szülőket, ilyen gyakorlatias könyvvel még nem találkoztam!

 „A célom most az, hogy Ön belelásson a fejembe, és megszokja, hogy kérdéseket tegyen föl önmagának. … Ha jó kérdéseket tesz föl, megtalálja a jó választ.” /Tracy Hogg/

A kedvenc idézetem a könyvből:

„Könnyebb most türelmesnek lenni, rászánni az időt gyerekeink nevelésére, és megmondani neki, mit várunk tőlük.” /tracy Hogg/

Ez a könyv arra hívatott Tracy szerint, hogy „hogyan oldjunk meg bármilyen problémát”.

 

Erről a problémamegoldásról fogok nektek legközelebb írni. Tartsatok velem!

Ha gondolod, írd meg hozzászólásban, hogy ha van valamilyen tapasztalatod a könyvvel kapcsolatban!

 

 Tracy Hogg: A suttogó mindent megold című könyvről írt bejegyzések

ProblémamegoldásPihentető alvás
NapirendA kisgyermek megszelídítése
Az érzelmi nevelésSzobatisztaság
A helyes étrend kialakításProblémamegoldó kisokos