Tracy Hogg: A suttogó titkai I

kép: Európa Kiadó

Európa Könyvkiadó, 2016

325 oldal

A kiadó honlapján lehet a könyvről még több infót megtudni, és bele is lehet olvasni az első pár oldalba.

Európa Kiadó – A suttogó titkai I

A könyv sajnos újonnan már nem kapható. Viszont használtan, antikváriumban vagy a könyvtárban biztosan beszerezhető. Ha valakinek felkeltette az érdeklődését!

Fontos kiemelni, hogy ez a könyv a 0-1 éves korig tartó időszakra mutatja be a suttogás titkait!

 

Fülszöveg

Suttogónak eredetileg azt nevezték, aki különleges képessége folytán pusztán türelemmel és halk szavakkal lecsillapít egy megvadult lovat. Tracy Hoggnak ilyen rendkívüli tehetsége volt a síró kisbaba megnyugtatásához, ezért hívják őt is suttogónak a hálás szülők. Az Amerikában hihetetlenül népszerű szerző könyvéből Ön is mindent megtudhat, amit egy csecsemő gondozásáról és neveléséről tudnia kell. Legjobb, ha először a várandóssága alatt olvassa el, hogy megismerkedhessen Tracy alapelveivel, melyek a leghatékonyabb hagyományos és modern nevelési módszereket ötvözik, és ha ezekre támaszkodik, voltaképpen bármilyen problémát orvosolhat majd.

Ha a baba megszületett, már tudni fogja, mitől eszik és alszik jól, miért sír, mitől nyugszik meg, milyen “szórakozásra” vágyik, és hogyan lehet elejét venni annak, hogy az egész családot az uralma alá hajtó kis zsarnok váljék belőle. Sok más mellett azt is tudni fogja, hogyan szoptassa és/vagy tápszerezze, fürdesse és masszírozza, mikor és mivel kezdje meg a szilárd étel bevezetését; és nem utolsósorban: hogyan birkózzon meg a gyermekágyi depresszióval, miként szervezze meg az életét és törődjön önmagával. Külön erénye a könyvnek, hogy kitér az iker- és koraszülésből, valamint az örökbefogadásból adódó kérdésekre is, érdekessége pedig a baba- és az önismereti teszt, amelyek sokkal több tanulsággal szolgálnak, mint gondolnánk!

Tracy Hogg ápolónőként, szoptatási és újszülött-tanácsadóként több mint huszonöt éven keresztül foglalkozott csecsemőkkel és kisgyermekekkel. Negyvenes évei közepén, 2004-ben halt meg melanómában.

 

Értékelés és személyes tapasztalat a könyvvel kapcsolatban

Korábbi kritikák és mi a gond a gyereknevelésről szóló könyvekkel?

Ez a könyv, vagy mondjuk könyvsorozatnak, mert két másik könyv is készült hasonló címmel: A suttogó titkai II, A suttogó mindent megold, elég sok kritikát kapott. Vannak, akik szeretik, és vannak, akik nagyon lehúzzák. Az egyik legtöbbször emlegetett negatívum, hogy szerintük Tracy azt tanácsolja a szülőknek, hogy hagyják sírni a babákat. A sok-sok véleményt olvasva nem is tudtam pontosan, hogy érdemes-e ezt a könyvet elővenni és írni róla. Sok emberből még indulatokat is elő tudnak hozni Tracy elvei , és ez nekem egyáltalán nem célom.

A Bemutatkozásban leírtak szerint szeretnék írni Nektek. Minden gyereknevelésről szóló könyvből azokat az információkat, részeket kellene kiszedegetni magunknak, amik adnak valamit, amivel azonosulni tudunk. Sokan már ott feladnak egy ilyen könyvet, ha van benne valami, amivel nem értenek egyet. Már mehet is a könyv a sarokba. Pedig szerintem sok hasznos információról maradnak le. Egy ilyen könyvet valóban kellő kritikával kell olvasni, de nyitottnak kellene lenni az összes információra. Hiszen gyereket nevelni nem könnyű, és minden segítség jól jöhet néha.

Hogyan ismertem meg ezt a könyvet?

Az első terhességem alatt nem igazán olvastam gyerekneveléssel, vagy a csecsemők ellátásával kapcsolatos könyveket. Élveztem a terhességet, vártuk a babánkat. Aztán ahogy közeledett a kiírt időpont, egyre jobban elbizonytalanodtam. Féltem, hogy mit és hogyan is kell majd csinálni. Többen lettek volna a környezetemben, akitől kérdezhettem volna. De úgy éreztem, hogy ezt nekem tudni kéne, hogy kérdezni ciki. Csak kevésbé jó anyává tesz engem, ha nem tudok mindent alapból.

Ekkor találkoztam ezzel A suttogó titkaival. Nem is emlékszem már a körülményekre, hogy miért vettem meg, de végül nem bántam meg.

Személyes tapasztalat

Végtelenül amerikai stílusú, tele van szenzáció hajhász mondatokkal és lazasággal.

Az Előszóban így írnak róla: „Tracy stílusa üdítően jópofa és csevegő, könyve olvasmányos, gyakorlatias és intelligens, tele hasznos ötletekkel, amelyekkel a legnehezebb kezelhető baba is megszelídíthető.”

Tracy Hogg – kép: Amazon

 

Az írónőn érződik, hogy biztos a dolgában, látott már millió egy esetet/csecsemőt, és sok tapasztalata van a szülőkkel kapcsolatban is. Végig érződik a könyvben a segítőszándék. Persze Tracy többször elmondja, hogy rugalmasan kell kezelni az ő módszerét is. Persze azért neki az a tapasztalata, hogy ez a tuti megoldás.

Amiért nekem ez a könyv tetszett és sokat adott abban az időszakban, amikor olvastam, az az, hogy rengeteg önbizalmat adott. Többször szerepel a fejezetekben, hogy a szülő egyre gyakorlottabb és magabiztosabb lesz, egyre jobban meg fogja érteni a csecsemő igényeit, és ügyesebben fogja tudni ellátni őt, és hogy a suttogás megtanulható.

„Célom az, hogy ne pusztán ismereteket vagy készségeket adjak, hanem valami fontosabbat is: hitet önmagában és abban, hogy megbirkózhat a problémákkal.” /Tracy Hogg/

Nekem akkor ez a hit sokat jelentett. Ezért is választottam ezt a könyvet végül a legelsőnek, amit bemutatok Nektek, mert nekem is ez volt a legelső, amit ilyen témában olvastam.

Tud valami újat mondani?

Sok kritika éri a könyvet azért is, mert sok újat nem mond. Ezzel egyet tudok érteni. Ahogyan a fülszövegben is szerepel, ez az írás alapvetően első gyereket váró vagy első gyerekes szülőknek szól. Mert a testvéreknél már annyi mindet rutinból csinál az ember, hogy ez a könyv már nem sokat segít. A könyvben szereplő titkok pedig, akkor már nem is akkora titkok. Ami első gyereknél még önbizalmat adott, ekkora már túl részletes leírásnak tűnik. Hogy mit hová tegyünk a pelenkázó asztalon, miből mennyit kellene ennie a gyereknek, és hová tegyük a kezünket fürdetésnél. Kivétel ez alól a harmadik fejezet, ahol a napirend fontosságáról beszél a szerző, és amit soha sem késő bevezetni és alkalmazni, mindegy hogy hányadik gyerkőcről is van szó.

Persze ez nem jelenti azt, hogy egy gyerek után a szülő már mestere mindennek. Hiszen saját tapasztalatból tudom, hogy ami nálunk az első gyereknél bevált altatási módszer volt, az a másodiknál kudarcot vallott. A harmadik gyerkőcöt harmadikféle módszerrel altattuk, és a negyediknek is meg volt a sajátos igénye arra, hogy hogyan is szeretne elaludni minden este.

A kedvenc idézetem a könyvből:

„A helyzet az, hogy egy gyermek mindent megváltoztat – életmódot, kapcsolatokat, hogy mi fontos, és mi nem. … Az első három nap is csak három napig tart. Az első hónap is csak egy hónapig. A gyermekvállalás egy életre szól.” /Tracy Hogg/

 

Az írónő kiemeli már a legelején, hogy tudja, hogy nincs idő elolvasni az egész könyvet, amikor már meg van a baba, és nagy a kísértés, hogy csak azt a fejezetet olvassuk el, ami éppen az adott pillanatban gondot okoz, és ez így is van rendjén, ért egyet az olvasóval. Viszont arra hív, hogy először az első három fejezetet olvassuk el egyben, hogy megértsük a filozófiáját és átlássuk az általa tanácsolt elveket.

 

Erről az első három fejezetről fogok nektek legközelebb írni. Tartsatok velem, hogy a suttogás titkait felfedezzük!

Ha gondolod, írd meg hozzászólásban, hogy ha van valamilyen tapasztalatod a könyvvel kapcsolatban!

 

 Tracy Hogg: A suttogó titkai I című könyvről írt bejegyzések

Önbizalom és tiszteletPelenkázás, öltöztetés, játék
Vérmérséklet típusokA baba altatása
4É módszerÉnidő
STOP módszerIkrek. Örökbefogadás. Koraszülés.
A csecsemő táplálásaÖtletszerű nevelés felszámolása