Varga Xénia: Átaludt éjszakák

kép: www.alvobaba.hu

Liberatus Bt., 2019

106 oldal

Az Alvó Baba honlapon lehet a könyvről és a szerzőről még több infót megtudni:

Alvó Baba – Átaludt éjszakák

 

A könyv kizárólag e-könyv formájában kapható www.alvobaba.hu oldalon.

 

A borítón az alábbi címkiegészítés olvasható:

Önálló alvás 12 lépésben

 

Az Alvó Baba honlapon olvasható könyvajánló

Szia! Varga Xénia vagyok, két pici gyermek édesanyja. Az Átaludt éjszakák az eddig megjelent harmadik könyvem. Nem vagyok orvos, védőnő vagy alvásszakértő. Anya vagyok, tele kérdésekkel és bizonytalanságokkal.

Ugyanakkor mondhatom, hogy az önálló alvás elősegítésében – újszülött kortól kezdve – valamit jól csináltam. Mindkét gyermekemnél sikerült úgy alakítanom az éjszakákat, hogy két hónapos koruktól 8-10 órát aludtak egyben, evés nélkül. (Természetesen mindezt sírás nélkül. Ha szükségük volt rám, mindig ott voltam!)

Miután második gyermekem is igen hamar átaludta az éjszakákat, már tudtam, hogy nem csak a szerencsének köszönhetem, hogy gyermekeim jó alvók lettek, hanem nagyon sok múlott az én hozzáállásomon.

Sokat beszélgettem más anyukákkal, és láttam, miket csinálok másképp. És a hangsúly azon van, hogy másképp: szerencsére a gyereknevelés nem matematika, ahol csak egy „helyes megoldás” létezik!

Viszont többen panaszkodtak, hogy fáradtak, kimerültek… Ez a könyv nekik szól. Azoknak az anyukáknak, akik szeretnék, ha kisbabájuk jó alvó lenne és mihamarabb átaludná az éjszakákat. Akik nem szeretnének éjszaka órákat fent lenni vagy hosszasan altatgatni…

Biztosan nem fogok hisztikezelésről vagy rendrakás motivációról könyvet írni. ? Számos terület van, ahol csak igyekszem boldogulni, más anyukáktól tippeket ellesni, tanácsot kérni, és a türelmemet valahogy kordában tartani… De az önálló alvás segítésében, az átaludt éjszakákban tényleg jó voltam.

És azért írtam meg ezt a könyvet, mert azt láttam, hogy ezen a területen – konkrét tapasztalatok alapján – valóban tudok újat mondani, és más anyukáknak segíteni. (Amit a számos szakvélemény meg is erősített.)

 

Értékelés és személyes tapasztalat a könyvvel kapcsolatban

Hogyan találkoztam ezzel a könyvvel?

Nálunk már nincs kisbaba a gyerekek között, a legkisebb 3 éves. Amikor belevágtam az Anyacipő Blog írásába először a már meglévő könyveimről írtam Nektek, ezért az újonnan megjelent csecsemőgondozásról szóló könyvek nem kerültek a látószögembe. Főleg nem azok, amik az altatásról szóltak, hiszen minden gyermekünk születése után már rutinból kezeltük a dolgokat és nem kerestünk új módszereket az altatáshoz.

Viszont azt gondoltam, hogy ez a blog nem teljes, ha nem írok a legfrissebben megjelent könyvekről, főleg azoknak az édesanyáknak, akik most vágnak bele a szülőségbe. Ezért feltett szándékom, hogy időközönként ilyen témájú könyvekről is írjak Nektek.

Alapvetően négy könyvvel találkoztam az utóbbi időben, amiről szeretnék bemutatni:

Az első kettőről egymás után írok majd, de a másik kettő könyvvel egy kicsit később fogunk foglalkozni. A Várható könyvek oldalon nézhetitek meg, hogy kb mikor fognak sorra kerülni.

Szívesen fogadom a javaslatokat, hogy melyik könyvekről írhatnék még, vagy melyik az a könyv, ami ebben a témában érdekelne Benneteket. Írjatok nekem az info@anyacipo.hu emailcímre!

Személyes vélemény

Amikor letöltöttem Varga Xénia e-könyvét először meglepődtem, hogy milyen rövid. Aztán ahogy elkezdtem olvasni azonnal megfogott a szerzőnő kedves és szeretetteljes stílusa.  Elmondhatom, hogy nagy hatással voltak rám Xénia gondolatai és szerintem elképesztően hasznos könyvet írt.

„Ne hagyd, hogy a fáradtság beárnyékolja életed egyik legszebb időszakát! Néha elég egy új nézőpont, egy egyszerű ötlet, amely nem változtatja meg anyai mivoltunkat, mégis sokat segíthet abban, hogy egy kicsit másként csináljuk a dolgokat.” /Varga Xénia/

Az élményem akkor vált igazán különlegessé, amikor olvasás közben felismertem, hogy a férjemmel mi is könyvem leírt elvek szerint altattuk és gondoztuk gyermekeinket. Az első gyereknél még sokat bénáztunk, ennek meg is van a böjtje, de őszintén mondhatom, hogy úgy neveltünk fel négy gyereket kis korkülönbséggel, hogy közben nem örültünk bele az alváshiányba, és alapvetően mindegyik gyermekünk jó alvó most is. Nem igazán kell őket altatni, még a legkisebbet sem.

Vagyis, ha egy hiteles és független véleményt keresel arról, hogy Xénia tanácsai működnek-e, akkor itt vagyok én, négy kisgyerekkel. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy pár dolgot azért máshogyan csináltunk, mint amit Xénia tanácsol, de nem a lényeges pontokban.

„Egy anya sem tökéletes. Ahogy egy gyerek sem. Egymást formálva kell boldogulnunk, és a lehető legjobbat kihoznunk magunkból és a gyermekünkből.” /Varga Xénia/

Nagyon becsülöm a szerzőt, hogy írt egy könyvet a saját tapasztalatairól, hiszen az altatás téma sok mindenkit érdekel, viszont sok a kritikus és kekeckedő. Ezenkívül nagyon becsületes dolog, hogy Xénia kiemeli, hogy ez nem egy orvosi vagy szakértői könyv, ő csupán a saját tapasztalatait és módszereit írta le. Így minden szülőnek saját felelőssége alkalmazni a könyvben leírtakat. Talán ez ijesztően hangzik, de csak magát védi a szerző.

„A könyvben személyes tapasztalataimat osztottam meg. És noha kiadás előtt több szakember is átnézte az írásomat, ez nem egy szakkönyv. Minden helyzet és minden kisbaba más, nem lehet a könyvben leírtakat általános érvényűnek tekinteni.” /Varga Xénia/

Varga Xénia – kép: www.alvobaba.hu

 

Ajánló

Nagy szeretettel tudom ajánlani minden kezdő és nem kezdő szülőnek Varga Xénia: Átaludt éjszakák című könyvét. Saját tapasztalatom alapján állíthatom, hogy az általa bemutatott módszerrel tényleg meg lehet tanítani egy gyermeket önállóan elaludni.

„Alvás tekintetében első és egyben legfontosabb: kisbabádnak csak akkor lesz esélye átaludni az éjszakákat, ha Te „megengeded” neki.” /Varga Xénia/

Nem tudok visszaemlékezni arra, hogy milyen kérdéseim és kétségeim voltak az első gyermekünk születése előtt, de arra emlékszem, hogy rengeteget bénáztunk a férjemmel altatás közben és sokszor következetlenül sodródtunk az egyik alvástól a másikig.

Mai fejemmel azt gondolom, hogy sokat segített volna Varga Xénia könyve, hogy ha akkor találkozom vele. Ahogy írtam, mi is az Átaludt éjszakák című könyvben olvasható praktikák alapján altattunk, csak sok idő és energia volt mire rájöttünk ezekre a hasznos dolgokra. Jó lett volna „instant” módon megkapni őket és csak alkalmazni. Persze ez sohasem ilyen egyszerű!

„Anyaként mi határozzuk meg a fő irányokat, nevelésünk kereteit. Te választod meg, milyen úton szeretnél járni. Egyik út sem jobb vagy rosszabb, csak máshová vezet.” /Varga Xénia/

 

A kedvenc idézetem a könyvből:

„Nem lehet eléggé hangsúlyozni: nincs egyetlen helyes megoldás. Minden anya úgy csinálja, ahogy számára a legjobb! Érdemes azonban tudatosítani: ha valamit szokássá teszünk, akkor azt jó darabig még úgy kell csinálni!” /Varga Xénia/

 

Egyetlen bejegyzést készítettem erről a könyvről, amiben összegyűjtöttem Nektek különböző idézeteket Varga Xéniától, hogy legyen fogalmatok arról, hogy milyen álláspontot képvisel az Átaludt éjszakák című könyv. Ezt olvashatjátok el legközelebb. Tartsatok velem!

Ha gondolod, írd meg hozzászólásban, hogy ha van valamilyen tapasztalatod a könyvvel kapcsolatban!

 

Varga Xénia: Átaludt éjszakák című könyvről írt bejegyzések

Idézetek