Vekerdy Tamás: Érzelmi biztonság

kép: Nyitott Akadémia

Kulcslyuk Kiadó, 2011

215 oldal

A kiadó honlapján lehet a könyvről még több infót megtudni.

Nyitott Akadémia – Érzelmi biztonság

A könyv a kiadó honlapján kapható, illetve a nagy könyvesboltok kínálatában is megtalálható. Ezenkívül használtan, antikváriumban vagy a könyvtárban biztosan beszerezhető, ha valakinek felkeltette az érdeklődését.

 

A borítón az alábbi címkiegészítés olvasható:

Mit kell(ene) tudnunk a gyerekekről és magunkról?

 

Fülszöveg

Vajon mire van szükség ahhoz, hogy gyerekeink érvényesüljenek, beváljanak az életben? Valóban annyi mindenre, és olyan eszeveszett tempóban, mint azt a világ ma sugallja?

Vekerdy Tamás szerint a válasz: nem. Nem az lesz sikeres felnőtt, aki kisgyerekkorában már felnőtt módon hajtott és teljesített, hanem az, aki teljes értékű kisgyerekéletet élhetett.

Szülőként az érzelmi biztonság megadása a legjobb lehetőségünk arra, hogy megvédjük gyerekeinket a normálisnál nagyobb mértékű szorongástól, a sodródástól, a személytelen, így személyiséget roncsoló kapcsolatoktól.

Aki érzelmi biztonságban, testi-lelki értelemben ölelő melegségben nő fel, az gyerekként és később felnőttként is jóval eredményesebben tudja megoldani és kiegyensúlyozottabban átvészelni az élet nehézségeit.

“Sokszor és sokfelé “tartottam előadást” a Nyitott Akadémia szervezésében. Azért tettem idézőjelbe a “tartottam előadást”, mert sokkal szívesebben mondanám így: beszélgettem. Ebbe a könyvbe tíz ilyen “előadás” – beszélgetés – szövege került bele, írott, szerkesztett formában.

Szerzőtársaim mindazok a szülők, nagyszülők és gyerekek, óvónő, tanító és tanár kollégák, akikkel a rendelés, az óvoda-iskola látogatás óráiban vagy az “előadásokon” találkoztam, beszélgettem. (És persze remek szerkesztőm, aki írássá simította az élőszót.)

Ha tehát találnak valami jót ebben a kötetben, azt maguknak köszönjék mindazok, akik az elmúlt években, évtizedekben szóba álltak velem, ha tévedésekre bukkannak, azt az én számlámra írják. Ott korlátolt maradtam. Nem tudtam a másik véleményt – a magamé mellé – el- és befogadni.”

Vekerdy Tamás

Értékelés és személyes tapasztalat a könyvvel kapcsolatban

A szerzőről

Vekerdy Tamás igazán népszerű gyermek-pszichológus. Országszerte rengeteg előadást tart szülőknek és pedagógusoknak. Annyira híres eladó, hogy mai napig sokan elmennek az előadásaira és kíváncsiak a véleményére a gyerekekkel kapcsolatos különböző témákban.

Az Érzelmi biztonság című könyvben Vekerdy Tamás legjobb előadásainak válogatása található. Ez nem azt jelenti, hogy szóról szóra le vannak írva az előadások, hanem, hogy összegyűjtötte a szerző a leggyakrabban előforduló témákat és a résztvevők kérdéseire adott válaszokat.

Vekerdy Tamás – kép: Facebook

 

Hogyan találkoztam ezzel a könyvvel?

Amikor elkezdtem gyerekneveléssel kapcsolatos könyveket olvasni, biztos voltam benne, hogy magyar íróktól is fogok könyveket olvasni. Vekerdy Tamás neve nekem sem volt ismeretlen. Az interneten való keresgélések során sokszor találkoztam cikkekkel, amiket ő írt, vagy interjúkkal, amiben elmondta a véleményét az aktuális dolgokról.

Először az iskolákkal kapcsolatos kritikus gondolatai keltették fel az érdeklődésemet. Még kezdő szülőként sok rosszat hallottam a magyar iskolarendszerről. Szeretettem volna egy ilyen nagy gondolkodó könyvét elolvasni a témában még az előtt, hogy belekerülünk egy iskolába a legnagyobbal. Ekkor olvastam el Vekerdy Tamás: Gyerekek, Óvodák, Iskolák című könyvét. A többi Vekerdy-könyvet csak ez után olvastam el.

Először a Jól szeretni című könyvet rendeltem meg anno, mert tetszett a címe, de amikor elkezdtem ezt a blogot írni, kiderült számomra, hogy a sorozat első könyve az Érzelmi biztonság. Ezért ennek a könyvnek a bemutatásával kezdem a Vekerdy-könyvajánlókat. (A Jól szeretni című könyv lesz a következő a sorban.)

Személyes vélemény

Vekerdy Tamás stílusát meg kell a szokni. A könyvében leírja, hogy nem szereti a megmondó embereket, sokkal jobban szeret beszélgetni az egyes témákról. Szereti, ha a hallgatóság felszólal, vitatkozik és kérdez.

„Nem, nem szeretnék afféle „megmondó emberré” válni. Aki tudja. Aki rendíthetetlen. Aki úgy beszél, mintha igaza volna.” /Vekerdy Tamás/

Ezzel ellentétben vagy pont ezért a Vekerdy-könyvekben gyakran találkozunk állításokkal, egyértelmű véleményekkel. Ezt meg kell szokni. A szerző szerint ez azért van így, mert a beszélgetések végére mindig kialakult valami közös álláspont a hallgatósággal, amit ebben a könyvben olvashatunk.

A Vekerdy-könyvekben szereplő tanácsok mind. Hangsúlyozom MIND megállják a helyüket. Vekerdy Tamás elképesztően okos és értelmes gondolatokat közvetít az olvasóknak. Kritikus stílusa szerintem nagyban hozzájárult ahhoz, hogy Magyarországon elindultak mozgalmak, amik megpróbálják megreformálni az oktatást. Nélküle és harsány véleménye nélkül, amik a döntéshozókhoz is eljutnak, nem tartanánk ott, ahol most tartunk.

Az Érzelmi biztonság című könyv sok-sok témával foglalkozik. A szobatisztaságtól, az altatáson és szexuális nevelésen át, a kábítószer használatig. Megdöbbentő számomra, hogy minden témában mennyire határozott és elgondolkodtató tanácsokat kaphatunk. Pontosan emiatt gondolom úgy, hogy ezt a könyvet nem lehet egy szuszra elolvasni. Minden témakör után egy kicsit meg kell állni. Átrágni, megbeszélni a dolgokat a párunkkal, vagy más szülőkkel, hogy jobban leülepedjen.

Rám nagy hatással voltak a könyvben szereplő statisztikák, esettanulmányok, példák. Nagyon nagy tisztelettel gondolok Vekerdy Tamásra, és áldom munkáját az oktatás terén. Bár mi nem alternatív, Waldorf iskolába járunk, aminek ő nagy híve, minden iskolával kapcsolatos tanácsát igyekszem megjegyezni és tudatosítani magamban. Törekszem rá, hogy a gyermekeimet megóvjam a Vekedy-könyvekben olvasható negatív hatásoktól, amik egy „átlag” iskolában érhetik őket.

Ajánlás

Minden magyar szülőnek csak ajánlani tudom Vekerdy Tamás művet. Pontosan azért, mert egy amerikai könyvben szereplő statisztikákat, vagy példákat, sokkal nehezebb magunkra formálni, vagy azonosulni velük. Hiszen más kultúra, más alapokon nyugszik a nevelés és az oktatás is. Ez nem jelenti azt, hogy a gyereknevelési elvek nem lennének univerzálisak, hanem hogy a Vekerdy-könyvekben olyan megfigyelések és törvényszerűségek vannak leírva, ami ránk, magyarokra jellemzőek. Nekünk ebből kell fejlődnünk és ezt kellene jobbra formálnunk. A szerző könyvében sokszor felhívja a figyelmet arra, hogy Magyarországon mi volt a divat, vagy mi most a divat, és hogy szerinte, hogy kellene máshogyan csinálnunk. Ezt egy amerikai szerzőtől nem kaphatjuk meg.

Biztos vagyok benne, hogy akik ezt a blogot olvassátok valamilyen fórumon találkoztak már Vekerdy Tamás gondolataival. Én személy szerint nem hallottam még őt előadóként. Ha Nektek van ilyen tapasztalatotok, akkor azt szívesen fogadom a hozzászólások között! /Frissítés! 2019.10.09-én Vekerdy Tamás meghalt. Sajnos így az előadások sorozatának is vége lett. Nyugodjon békében! Hálás szívvel emlékezzünk rá!/

Gyerekszemlélet

„Goethe írja, hogy ha aszerint nézel valaki, például egy gyereket, amilyen ő most, a jelen pillanatban, azzal megakasztod a fejlődésének útját. Ha azonban aszerint nézel rá, hogy mivé lehetne, akkor segíted őt a fejlődésében.” /idézet a könyvből/

Az Érzelmi biztonság című könyvben egy olyan szemlélet móddal találkozhatunk, ami ért a gyerekek nyelvén, aminek a segítségével olyan titkokat tudhatunk meg, amikkel mi is megtanulhatunk jól bánni velük. Vekerdy Tamás arra hívja a szülőket, hogy figyeljenek gyermekükre, és fogadják el, hogy ő egy autonóm lény, aki szeretetreméltó úgy, ahogy van.

„A szeretet megismerő erő. Azt jelenti, hogy feladom a magam szempontját, és a másikba belehelyezkedem, az ő nézőpontjából veszem szemügyre a világot – vagyis decentrálok.” /Vekerdy Tamás/

 

A kedvenc idézetem a könyvből:

„Az iskolában szóban megtanult, nem mindennap használt anyag 75%-át öt év alatt az eminens is garantáltan elfelejti! A húsz és harminc év közötti fiatal magyar felnőttek a középiskolás tanagyag 9%-ára emlékeznek! Gondolják meg: a többi 91%-ot nagyrészt fölöslegesen, a felejtésnek tanulták meg!” /Vekerdy Tamás/

 

Kell-e egy kisgyereket fejleszteni? Erre a kérdésre keressük a választ legközelebb. Tartsatok velem, hogy Vekerdy Tamás válaszait felfedezzük!

Ha gondolod, írd meg hozzászólásban, hogy ha van valamilyen tapasztalatod a könyvvel kapcsolatban!

 

Vekerdy Tamás: Érzelmi biztonság című könyvről írt bejegyzések

FejlesztésIskola
A kisgyerekkor problémáiÉrtékek és elszakadások
Félelem és agresszióSzülők párkapcsolata
MesékSzexuális nevelés