Vida Ágnes: Anyapszichológia

kép: Moly.hu

Kismamablog Kiadó, 2014

241 oldal

Az Anyapszichológia.hu oldalon lehet a könyvről infókat megtudni:

Anyapszichológia

(Ez az oldal úgy tűnik már nincs frissül, de ez a könyv hivatalos oldala.)

 

A könyv a nagy könyvesboltok kínálatában megtalálható. Ezenkívül használtan, antikváriumban vagy a könyvtárban biztosan beszerezhető, ha valakinek felkeltette az érdeklődését.

A borítón szereplő címkiegészítés:

Az anyai lélek szivárványa fogantatástól a nagymamakorig

 

Fülszöveg

Ki vagyok én? Jó anya vagyok? Jól csinálom? – merül fel gyakran az anyákban. Néha ki is mondja a kérdést, máskor csak a szemében kanyarog a kérdőjel. Miért kérdezzük ezt? Miért fontos, hogy elég jók vagyunk-e? Miért leszünk bizonytalanok, ha más másként csinálja, másként tudja, másként érzi? Ha neki könnyebben megy? Miért neurotikusak, túlaggódók a mai anyák? Miért érzik úgy, hogy folyamatosan bizonyítaniuk kell a különféle szerepeikben: anyaként, társként, szeretőként, munkaerőként? Miért nem tudnak felhőtlenek lenni? Miért csupa kérdőjel számukra az anyaság? Miért nem tudjuk az élet természetes részeként kezelni? Miért nem érezzük az anyai ösztönt?

Ezeket a kérdéseket teszi fel és válaszolja meg az Anyapszichológia c. könyv. Igyekszik megfogalmazni a kimondhatatlant: az anyák szerteáradó érzelmeit. A bűntudatot, az aggódást, a félelmet, az egymásban való feloldódást, a testi és lelki szimbiózist, a szeretetet. Azt, ahogyan a kislányból nő, a nőből anya válik. Végigkísér az anya belső utazásán a fogantatástól kezdve a várandósságon át a szülésen keresztül egészen a gyermek felnőtté válásáig.

Miért fontos foglalkoznunk az anyaság lélektanával? Mert a gyermeknevelési praktikák és jótanácsok mit sem érnek, ha az anya nem ismeri saját magát. Ha lelkiismeretfurdalása van, ha szorong, ha depressziós, ha a fáradtságtól annyira kétségbeesett, hogy már bármire képes lenne, csak végre csend legyen. Ha nem képes befelé figyelni és felismerni, mire is van valójában szüksége a gyermekének, mert annyira leköti, hogy mások elvárásainak megfeleljen.

A mai világ nagy súlyt helyez az egyéni sikerekre. Arra, hogy mit tudsz elérni egyedül. Arra, hogy gondolj saját magadra.

Az anyaság megtanít másokért élni.

Azonban mind a kettőre szükség van:

néha magamra gondolni, néha másokra.

Néha tenni valamit magamért, néha másokért.

Néha pedig azért tenni valamit magamért, hogy aztán másokért tehessek.

És a kettőt egyensúlyban tartani: ez a következő kihívás.

Ez a könyv abban segít, hogy jobban megismerd magad, mint anyát. Az anyai oldaladat annak minden nehézségévek, kihívásával és szépségével együtt. Hogy végül megtaláld a saját utadat, azt, ahogyan a gyermekeid legjobb édesanyja tudsz lenni!

 

Vida Ágnes: Babapszichológus, a havi 250 000 olvasóval büszkélkedő Kismamablog.hu szerzője, a Facebookon 185 ezren követik az írásait nap, mint nap. A Kismamablog 2011-ben, a HVG Goldenblog szavazásán elnyerte a legjobb szakértői blog címet. Ági 2 kisfiú édesanyja.

 

Értékelés és személyes tapasztalat a könyvvel kapcsolatban

A szerzőről

Vida Ágnes elsősorban az interneten keresztül nyújt segítséget a szülőknek. Úgy gondolom, hogy ez a fő profilja. A gyereknevelés témájában megjelent két írása a Babapszichológia és az Anyapszichológia című könyvek a pszichológusi végzettsége és az internetes megkeresések, kérdések alapján összegyűjtött tapasztalatok kivonata, összegzése.

Mindkét könyv nagy segítség lehet a szülőknek. Ezek főleg jó olvasmányok, nem tanácsok és módszerek gyűjteménye. Nem is ez a céljuk. Ezek pszichológiai írások, amik segítségével jobban megismerhetjük kisbabánkat és önmagunkat. Ha valakik gyerekneveléssel kapcsolatos konkrét problémára keresik a választ Ágitól, azoknak az ő általa szerkesztett Kismamablog nevű oldalt tudom inkább ajánlani. Hiszen itt a témák kereshető módon, problémákra lebontva találhatóak.

kép: Kismamablog.hu

Ajánlás

A Babapszichológia című könyvet legutóbb mutattam be Nektek, ami nem tudományosan, hanem lelki szempontból mutatja be a kisbabák viselkedését és fejlődését. Azt gondolom, hogy ez a könyv nagyon hasznos lehet a kezdő szülők számára, hiszen a benne lévő tudás segítségével egy kicsit magabiztosabban vághatnak bele a csecsemőgondozás és gyereknevelés még ismeretlen világába.

kép: Nyitott Akadémia

 

Az Anyapszichológia című könyvet minden anyukának tudom ajánlani. Azoknak is, akik még csak gondolkodnak a gyerekvállaláson, azoknak, akik kismamák, vagy csecsemőjük van, de még azoknak is, akik több gyermeket nevelnek, vagy nagymamák. Vida Ágnes írása az anyaság lélektanát több szempontból mutatja be Nekünk. Véleménye szerint a társadalmi változások olyan irányba mozdították a világot, hogy az anyák egyedül maradtak érzelmeikkel, kérdéseikkel, gondolataikkal. Ági arra hív Bennünket, hogy vágjunk bele egy önismereti utazásba, amiben feltérképezzük a bennünk lévő nőt, édesanyát.

„A sokféle anyakép, elvárás és minta kaleidoszkópként keveredik a fejekben. Nem véletlen, hogy sokan érzik úgy manapság, hogy az anyakép zavaros. Nem kaptak szoros, követhető értékrendet és mintát arra, milyen is egy anya, ezért maguknak kell a magukkal hozott élmény- és mintamorzsákból és a frissen tanult, olvasott, látott mintákból felépíteniük a saját anyaképüket.” /Vida Ágnes/

Nagyon hasznos írásnak tartom az Anyapszichológia című könyvet, egyrészt azért, mert még nem találkoztam olyan könyvvel, ami ennyire nyíltan és őszintén beszél az anyaság örömeiről és negatív helyzeteiről, másrészt pedig azért mert szerintem önmagunk megismerése által mindenképpen csak jobb szülők lehetünk.

„Hét éve foglalkozom kismamákkal, és ez alatt a hét év alatt gyakran tapasztaltam azt, hogy a gyerekkel kapcsolatban felsorolt rengeteg probléma hátterében nem egy „nehéz” csecsemő állt, tehát nem vele volt a gond, hanem a szülővel, aki nem értette meg őt (de még magát sem).” /Vida Ágnes/

A szerző nem bűnbakot szeretne csinálni az anyákból, hanem arra buzdít Bennünket, hogy az Anyapszichológia című könyvben olvasható információk és önismereti kérdések alapján megtaláljuk a saját utunkat. Szerinte így könnyebb lesz rá hangolódnunk gyermekünkre és felismerni, hogy mire van szüksége.

Személyes vélemény

Mindenképpen hiánypótlónak tartom Vida Ágnes írását. Lehet, hogy több hasonló témájú könyv van a piacon, viszont Vida Ágnes Kismamablog nevű oldala annyira népszerű, hogy általa sok édesanyához eljuthatnak gondolatai és könyvei.

Vida Ágnes – kép: Facebook

 

Személyes tapasztalatom szerint sok anyukának nem tanácsokra és módszerekre lenne szüksége akkor, amikor valamilyen problémába ütközik csecsemőjével vagy kisgyerekével kapcsolatosan, hanem megerősítő, önbizalom növelő és támogató mondatokra. Olyanokra, amik abban erősítik meg őt, hogy kompetens a gyermekét érintő kérdésekben, hogy képes rá, hogy őt ellássa, elaltassa, nevelje. Szerintem Vida Ágnesnek igaza van abban, hogy a gyereknevelési tanácsok és praktikák nem sokat érnek addig, amíg az anya nem ismeri meg magát és érzelmeit.

„Az anyák panaszai gyakran árulkodnak a hátterükről. Megfelelési kényszerről, bűntudatról, önbizalomhiányról, párkapcsolati problémákról, családi gondokról. Anya és gyermeke, akinek egymásra kéne hangolódniuk, befelé nézniük, és ezáltal megérteniük, mit szeretne a másik, akiknek össze kéne hangolniuk kettejük bioritmusát, hormonális működését, de még a szívverését is, kifelé figyelnek. Anya szüntelenül olvas, kérdezget, racionálisan, fejben már mindent tud a csecsemőkről, mert mindent elolvasott, rengeteg tanácsot kapott internetről, orvostól, barátnőktől – csak éppen befelé nem képes figyelni.” /Vida Ágnes/

Fontos megjegyeznem, hogy vannak olyan mondatok és gondolatok a könyvben, amivel nem értek egyet. Úgy hiszem kedves olvasó, hogy te is fogsz találkozni ilyenekkel, viszont nem gondolom, hogy ez csökkentené a könyv értékét. Szerintem mindenki fog benne találni olyat, ami megérinti őt és pont neki szól. Érdemes nyitott szívvel, de kritikusan olvasni Vida Ágnes könyvét.

A könyv felépítés

Az Anyapszichológia című könyv Öt fejezetből áll:

    • Hogyan lettünk anyák? (történelem, visszatekintés)
    • Anya születik (anyai ösztön, anyaszerep kialakulása)
    • Anyai érzelmek
    • Az anya és gyermek kapcsolata
    • Anyaszerep, feleségszerep, női szerep, szeretőszerep

Azt gondolom, hogy nagyon tudatosan és ésszerűen lett felépítve a könyv, ami segít nekünk egyre mélyebbre ásni az anyaság lélektanában, és olyan fontos témákon, tabukon és intim kérdéseken vezet végig minket a szerző, ami szerintem minden édesanyát érinthet és érdekelhet.

„Az anyaság nem állapot, hanem utazás. Utazás a saját édesanyánktól a babákkal játszó kislányságunk és az első gyermekünk születésén át az unokáinkkal való nagy hancúrozások felé. Ehhez az utazáshoz szeretnék most útikönyvet és térképet a kezedbe adni.” /Vida Ágnes/

 

A kedvenc idézetem a könyvből:

„A gyermekünk nevelése során fokozatosan mind többet tudunk meg az anyai oldalunkról. Nem akkor válunk anyává, amikor megfogan bennünk az élet, vagy amikor megszületik a gyermekünk. Már sokkal korábban anyák vagyunk, de a bennünk élő anya a gyermekvállalással kezd le rohamosan fejlődni, utat törni magának.” /Vida Ágnes/

 

Az anyatörténelemről és az anyai örökségről írok Nektek legközelebb. Tartsatok velem!

Ha gondolod, írd meg hozzászólásban, hogy ha van valamilyen tapasztalatod a könyvvel kapcsolatban!

 

Vida Ágnes: Anyapszichológia című könyvről írt bejegyzések

Anya történelemAz anya és a gyermek kapcsolata
Anya születikSzerepek
Anyai érzelmek