Legyőzzük a félelmet! – Bevezető gondolatok

Ebben a sorozatban szeretném Nektek bemutatni Lawrence J. Cohen: Legyőzzük a félelmet! című könyvet. Folyamatosan haladunk majd előre a könyv felépítése szerint. Ebben a bejegyzésben néhány bevezető gondolatot mutatok be Nektek, ami az egész filozófia alapját adja. 

Bevezető gondolatok

 

A csésze metafora

Larry Cohen filozófiája a teli csésze és az üres csésze metaforájára épül. Szerinte, amikor tele van a gyermek csészéje, akkor kiegyensúlyozott, együttműködő és kreatív. Viszont, ha üres, akkor pont ezek ellentéte jellemző rá.

A szülők egyik fontos feladata feltölteni ezeket a csészéket szeretettel, ragaszkodással, biztonságérzettel és figyelemmel. Persze ez nem sikerülhet mindig, de ha odafigyelünk rá, akkor újratölthetjük a csészéket.

kép: Pixabay

 

Összefoglalva tehát arra biztat Bennünket Larry Cohen, hogy figyeljünk oda a jelekre és ha úgy érezzük, hogy valami nem oké, akkor tegyünk ellene szeretettel, gondoskodással, figyelemmel. Ezzel megkönnyíthetjük a gyerekneveléssel kapcsolatos problémáinkat, hiszen ha tele a csésze, akkor könnyebben szót fogad nekünk gyermekünk.

A csirkés kísérlet

Larry Cohen iskolás korában az egyik házi feladata egy kísérlet bemutatása volt. A szerző projektje egy csirkés kísérlet volt. A Legyőzzük a félelmet! című könyv bevezetőjében leírja nekünk a kísérlet tartalmát, illetve azt, hogy hogyan kötődik ez az egész csirke dolog a gyermekek szorongásához.

A lényeg az, hogy ha egy párnapos kiscsirkét megijesztesz, akkor egy percig mozdulatlan marad. Ezután újra „életre kelt”. Ha két csirkéről van szó, akkor már hosszabb ideig, öt-öt percig maradnak mozdulatlanok. Ha pedig a kettőből csak az egyiket ijesztjük meg, akkor a megrémisztett csirke csak pár másodpercig marad merev.

Konklúzió

A megrémített csirke a másikat figyeli, így méri fel a helyzetet és próbálja meg tudni, hogy biztonságban van-e. Ha a másik is fél, akkor van ok a mozdulatlanságra, ha pedig a másik sétálgat tovább, akkor nincs vész.

kép: Pixabay

 

Hogyan kapcsolódik ez az egész a mi témánkhoz? A válasz nagyon egyszerű. A gyermek számára mi vagyunk a második csirke. Mi vagyunk az a pont, amihez igazítja a viselkedését.

Ha a szülő is szorong, akkor csak megerősíti a gyermekét abban, hogy vészhelyzet van. Viszont ha megnyugtató szavakkal próbálkozik, sajnos az sem segít. Hiszen a második csirke sem verbálisan, érvekkel nyugtatja meg társát a veszélyesnek tűnő szituációban. Vagyis nekünk, magunknak kell megnyugtatóan viselkednünk. A Legyőzzük a félelmet! című könyvből rengeteg tanácsot kaphatunk, hogy hogyan legyünk második csirkék a gyermekünk számára.

Sajnos vannak olyan gyerekek, akiknél a túlzott szorongás jelei megfigyelhetőek. Ezeknek az eseteknek a kezelés egy egészen más eset. Ezekben a szituációkban nem elég megnyugtatóan viselkednünk. Hogy mit tehetünk, az a Legyőzzük a félelmet! című könyv további fejezeteiben kiderül majd.

 

A biztonsági rendszer működéséről lesz szó a következő alkalommal. Tarts velem legközelebb!

Ha megfogott téged ez a téma, kérlek írd le egy hozzászólásban, hogy mit gondolsz a csésze metaforáról? Egyetértesz azzal, hogy együttműködőbb a gyerek, ha tele a csészéje?

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb Lawrence J. Cohen: Legyőzzük a félelmet! című könyv Bevezetőjében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?