Lelki köldökzsinór – A magzati lélek

Hidas György és Raffai Jenő két híres magyar pszichoanalitikus. Ők dolgozták ki az anya-magzat kapcsolatanalízis módszerét, amit Lelki köldökzsinór című könyvükben mutatnak be. A könyvről írt korábbi írásokat itt találod. A pocakban fejlődő kisbaba lelkéről beszélni igazán megosztó téma. Hiszen magában foglalja azt a meggyőződést, hogy már a fogantatás pillanatától kezdve emberről beszélünk. 

A magzati lélek a pszichoanalízis tükrében

 

A kompetens magzat

A magzati élet utáni érdeklődés nem csak mai kérdés, hanem az évszázadok alatt több gondolkodót foglalkoztatott, tudjuk meg a Lelki köldökzsinór című könyvből.

Azoknak az eszközöknek segítségével, amivel a mai kor embere megtudja figyelni a fejlődő kisbabát, egészen döbbenetes megállapításokat tettek a kutatók a magzati életre vonatkozóan.

kép: Pixabay

 

A szakemberek ennek tükrében már kezdik elfogadni azt a tényt, hogy a terhesség során nem csak anatómiai folyamatok zajlanak, hanem a szülés pillanatában már egy személyes gondolatokkal, érzelmekkel és emlékekkel rendelkező csecsemő születik a világra.

Pszichoanalitika

A pszichoanalitika egyik fő feltétele a tudattalan tudatosítása. Mit jelent ez a terhesség időszakára nézve? Hidas György leírja nekünk, hogy a megfigyelések azt támasztják alá, hogy az élet folyamatos, és nem a születéssel kezdődik, hanem a fogamzással. A szülés csak megszakítja a folyamatot.

„A megszakadás következménye az, hogy nem emlékszünk a születés előtti időre.” Hidas György

A magzati élet vizsgálata során rájöttek a tudósok arra, hogy a méhen belül történt dolgok emléknyomot hagynak az emberben, és ezek hatással vannak a későbbi életre. Vagyis a szülők és a születendő gyermekük közötti kapcsolat kialakítása vissza nem térő alkalom.

kép: Pixabay

 

„A méhen belüli párbeszéd és fejlesztés … lehetőség a későbbi élet során felbukkanó lélektani, érzelmi és testi zavarok elsődleges megelőzésére. Ez a párbeszéd egyúttal előkészítés is az optimális szülési helyzetre, a szülésre, a születés egészséges lefolyására és meghatározza az ember későbbi interakcióját az életfolyamattal.” /Hidas György/

Vagyis az alapfeltevés az, hogy az anya és magzata szoros biológiai és lélektani kapcsolatban vannak egymással. A Lelki köldökzsinór című könyvben bemutatott kapcsolatanalízis pedig ennek a kapcsolatnak pozitívumait aknázza ki a szülők és gyermekük számára.

 

A következőkben a tudattalannal foglalkozunk! Tarts velem, és megtudhatod Freud munkássága hogyan járult hozzá az anya-magzat kapcsolatanalízis módszerének kialakulásához!

Ha van kedved írj egy hozzászólást, hogy mi a véleményed a fenti témáról!

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb Hidas György – Raffai Jenő – Vollner Judit: Lelki köldökzsinór című könyv Ötödik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?