Lelki köldökzsinór – A tudattalan

Hidas György és Raffai Jenő munkásságát világszerte elismerés övezi. Az általuk kitalált anya-magzat kapcsolatanalízis módszere a mai napig sok anyukának segít kommunikálni kisbabájával. A Lelki köldökzsinór című könyvben egy külön fejezet foglalkozik a tudattalan elméletével, amit Freud egyik legeredetibb hozzájárulása az általános lélektanhoz. Azzal foglalkozunk most, hogy ez az elmélet hogyan támasztja alá az anya-magzat kapcsolatanalízist. A könyvről írt korábbi bejegyzéseket itt tudod elolvasni.

A tudattalan megközelítése

 

A tudattalan elmélete

Sigmund Freud-ot valószínűleg senkinek sem kell bemutatni. Most azt vizsgáljuk meg, hogyan járultak hozzá az ő elméletei az anya-magzat kapcsolatanalízis fejlődéséhez.

Freud által képviselt pszichoanalízis egyik alaptétele a tudattalan vizsgálata. Az elmélet szerint a tudattalan hatással van a mindennapjainkra, döntéseinkre. A tudattalanból érkező üzenetek befolyásolnak minket. Terápiás körülmények között kapcsolatba tudunk lépni a tudattalanukkal, feltárva így a pozitív vagy negatív motivációinkat.

Sigmund Freud – kép: Pixabay

 

„A tapasztalat azt mutatja, hogy a tudattalan emléknyomok viselkedésünkre gyakorolt kontrollálatlan hatása átdolgozhatóvá és szabályozhatóvá válik, amint képesek vagyunk tudatunkba idézni és megfogalmazni őket.” /Hidas György/

A tudattalan és a várandósság időszaka

A Lelki köldökzsinór című könyvből megtudhatjuk, hogy a saját magzati korunk és születés történetünk mélyen benne van a tudattalanukban. Hidas György és Raffai Jenő tapasztalatai szerint ezeket a tudattalan jelenetek, gondolatok sokszor előjönnek, akkor, amikor az anyuka pocakjában lévő kisbabájával megpróbálja felvenni a kapcsolatot. Ezt teljesen normális a szerzőpáros szerint. Sőt fontos, hogy rendezze a kismama az ezzel kapcsolatos benyomásait. Hiszen ez befolyásolhatja az érzelmeit, a terhesség időszakát és a szülés élményét.

„Nem a tünetek tudattalanok, hanem a lelki előfeltételek. Azok az összefüggések, amelyekbe az értelmezés révén belehelyezzük őket, egészen addig tudattalanok, amíg az analízis munkájával tudatossá nem tesszük őket a beteg előtt. … A tünet keletkezésének feltétele, hogy ez a tartalom tudattalan legyen.” /Hidas György/

Két tudattalan kommunikációja

Hidas György leírja a könyvében, hogy az anya-magzat kapcsolatanalízis módszerének feltevése az, hogy az anya és gyermeke közötti van egy csatorna, ahol a két tudattalan kommunikál egymással. Így jelennek meg az anyuka szeme előtt a gyermeke érzései és gondolatai.

„Anya és gyermeke között működik a telepátia.” /Hidas György/

kép: Pixabay

 

Lehet, hogy ez most egy kicsit elméletinek hangzik, de a 15 kismama személyes élményei között sokkal kézelfoghatóbban vannak leírva a kommunikáció egyes formái a pocakban fejlődő kisbabával. Hamarosan erről is írok Nektek!

 

A sok felvezető gondolat után a következőkben az anya-magzat kapcsolatanalízis módszer leírása következik. Tarts velem és megmutatom Neked módszer gyakorlatát és hatékonyságát!

Ha gondolod, írj egy hozzászólást, hogy milyen pozitív vagy negatív tapasztalataid vannak a tudattalannal kapcsolatosan!

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb Hidas György – Raffai Jenő – Vollner Judit: Lelki köldökzsinór című könyv Hatodik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?