Lelki köldökzsinór – Anya-magzat kapcsolatanalízis

Raffai Jenő és Hidas György a kilencvenes évektől kezdve dolgoztak az anya-magzat kapcsolatanalízis módszerén. A Lelki köldökzsinór című könyv megírása után még továbbfejlődött ez a fajta kötődési lehetőség, és a szerzőpáros reményei szerint még hosszú ideig fejlődni fog. A sok-sok bevezető gondolat után most következzenek a módszer leírása és gyakorlati tapasztalatok bemutatása. A korábbi írásokat itt olvashatjátok.  

Az anya-magzat kapcsolatanalízis, mint módszer

 

A szülés előtti életidő pszichológiája

A Lelki köldökzsinór című könyvből megtudhatjuk, hogy milyen események és kutatások vezettek el oda, hogy a szerzőpáros elkezdett foglalkozni a szülés előtti élet pszichológiájával. A tapasztalatok arra engedtek következtetni, hogy ez a téma érdekes felfedezéseket és felismeréseket tartogathat a kutatók számára.

„Már feltételezhető volt, hogy az anyaméhben bonyolult lélektani kölcsönhatások és folyamatok zajlanak le az anya és a baba között.” /Raffai Jenő/

kép: Pixabay

A módszer célja

Raffai Jenő leírja nekünk könyvében, hogy a módszer kitalálásának elsődleges célja kezdetben az volt, hogy a későbbi lehetséges terápiák szükségességét lecsökkentsék a traumákat átélt magzatkorral rendelkező embereknél. Később pedig egyértelművé vált a kutatók számára, hogy ez a módszer minden esetben pozitív hatással van az anya és a magzat kapcsolatára. Ezután arra a kérdésre keresték a választ a pszichoanalitikusok, hogy hogyan tud kapcsolatba lépni a kismama gyermekével.

„Az nem kérdés, hogy a babáknak lelki tevékenységük van. A kérdés az, hogy ezt a lelki tevékenységet hogyan tudjuk az anyák számára érthetővé és reflektívvé tenni, hogy érdemi dialógus alakulhasson ki kettőjük között.” /Raffai Jenő/

A kapcsolat

A szerzőpáros által kidolgozott forgatókönyv segít a kismamáknak elcsendesedni, elmélyedni önmagukban és pszichológus segítségével felvenni a kapcsolatot gyermekükkel.

„A kötődés és a dialógus kiépítéséhez az anya énjét használjuk fel. Az anya énjével képessé válik a baba lélektani tartományába belépni, azt érzékelni. Az onnan érkező üzenetek megjelennek az ő belső képernyőjén, ugyanott, ahol saját álmai és a fantáziái is.” /Hidas György/

A kapcsolatanalízis módszere úgy működik, hogy miután kiépül a közös kötődési tér az anya-magzat kommunikáció kétirányú lesz és a tudattalan dimenziók elérhetővé válnak egymás számára. Természetesen ez a folyamat nem megy az egyik pillanatról a másikra.

A 15 kismama leírása szerint néhányuknál csak többszöri próbálkozás után sikerült kialakítani a kapcsolatot, ami még halvány volt, aztán pedig erős érzelmi kötődés alakult ki belőle. Elképesztő élmény lehet szerintem!

kép: Pixabay

 

Raffai Jenő és Hidas György munkája során szerzett tapasztalatokról részletesebben olvashatunk a Hetedik fejezetben.

 

Az utolsó fejezet következik a könyvben. Most jönnek az anyukákkal készített interjúk. Tarts velem és összefoglalom Neked a legfontosabb gondolatokat tőlük!

Ha gondolod írd meg egy hozzászólásban, hogy milyen gondolatok születtek meg Benned, ahogy a fenti módszerről olvastál!

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb Hidas György – Raffai Jenő – Vollner Judit: Lelki köldökzsinór című könyv Hetedik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?