Lelki köldökzsinór – Az anyai stressz hatásai

Haladunk tovább Hidas György – Raffai Jenő – Vollner Judit: Lelki köldökzsinór című könyvvel. A korábbi írásaimat a könyvről itt olvashatjátok. Az anya-magzat kapcsolatanalízis módszer kidolgozásakor a terhesség során a magzatot ért különböző pozitív vagy negatív behatásokat is vizsgálták és figyelembe vették. Az egyik ilyen hatás az anyai stressz.

 

Az anyai stressz és szorongás

hatása a magzatra és a gyermekre

 

Stressz hatások

Az orvostudomány fejlődésével az emberi szervezet stresszre adott válaszait is kutatták. Különböző tünet együtteseket különböztetünk meg, annak függvényében, hogy hogyan reagál a szervezet.

A Lelki köldökzsinór című könyvből megtudhatjuk, hogy a születés előtti és körüli időszak több szempontból is lehet stresszforrás. Három ilyen stressz terhelést mutat be nekünk Raffai Jenő:

    • Stresszes állapotban lévő édesanya stresszes gyermeke
    • A születéskor fellépő biológiai hatások, amelyek komoly stressz tényezők a magzat számára
    • Mivel az emberi terhesség csak kilenc hónapig tart, ezért igazából az ember gyermek még mindig fötális (magzati) állapotban születik. Egészen egy éves koráig rendkívüli foglalkozást igényel. Vagyis a velük való bánásmód ebben az életszakaszban kritikus lehet, hiszen a kiszolgáltatottság rendkívül sebezhető teszi a gyermeket.

A kutatók külön vizsgálatokkal bizonyították, hogy a stresszel terhelt terhességből született gyermekek kevesebbet alszanak, nyugtalanabbak, ingerlékenyebbek, alacsonyabb súlyúak. Viszont ne gondoljuk, hogy ezek visszafordíthatatlanok.

A csecsemőkor egyik fontos jellemzője, hogy a születés előtti és körüli stressz élményeket kedvező feltételek esetén fel lehet dolgozni.” /Raffai Jenő/

kép: Pixabay

 

A feldolgozás folyamata

Sajnos a Lelki köldökzsinór című könyvben a tudományos leíráson kívül semmiféle gyakorlati megoldást nem találhatunk arra nézve, hogy hogyan lehet segíteni a stresszforrásoknak kitett kisbabán és édesanyán.

Azt gondolom, hogy a Magyarországon működő védőnői rendszer segítheti ezt a folyamatot. Illetve, ha úgy érezzük, hogy vannak dolgok, amiket fel kellene dolgoznunk a terhességgel, szüléssel kapcsolatosan, akkor keressünk megfelelő támogatást és szakembert. Hiszen ahogy fent írtam Nektek Raffai Jenő szerint az első évben sok mindent „orvosolni” lehet.

Ha az anya boldog, akkor a csecsemő is az. Ha az anyuka rendben van magával, akkor nyitottabban tud fordulni gyermekéhez és ellátni őt.

kép: Pixabay

Egy saját történet

A Lelki köldökzsinór című könyv bemutatásakor írtam Nektek, hogy a második gyermekünk születés élménye elképesztően rossz volt számomra. Közvetlenül utána, ha megláttam egy nagy pocakos várandós nőt, halálfélelmem volt és azt gondoltam, hogy azt a fájdalmat nem szeretném még egyszer átélni.

Sajnos a születés körülményei a kisbabánkat is megrázták. A kórházban szinte egész nap szopizott. És most nem túlzok, egész éjszaka tíz perc-félórákat aludtam, és pakolgattam őt egyik mellemről a másikra. Ha nem így tettem, akkor teli torokból sírt és mindenki felkelt tőle. Teljesen kimerült voltam, én is sokat sírtam.

Szegény kislányunk eléggé sírós kisbaba volt itthon is és rengeteg üvöltött, ha nem kapta meg azonnal, amit akart. Végül aztán összeszoktunk és gördülékenyebben mentek a dolgok, de kezdeti idők mindkettőnket megviselték.

Ma már tudom, hogy részben az orvos is hibás volt azért, ami történt a szüléskor. Viszont hónapig tartott, amíg el tudtam engedni a bennem kavargó érzéseket. Azt gondolom, hogy depressziós voltam. Nehezen jutottam ki a gödörből. Nem a kisbabám ellátásában akadályoztak engem ezek a gondolatok, hanem a saját magam elfogadásával voltak problémáim. Magamat okoltam a történtekért.

Megoldás!? Feloldás!? Gyógyulás!?

Számomra a megoldást végül Ördög Nóra és Törköly Erika: Angyalműhely című könyve hozta meg. (Sajnos már nem kapható újonnan, de használtan még be lehet szerezni! Leellenőriztem és már az angyalmuhely.hu oldal sem működik sajnos!)

Nem emlékszem már, hogy miért vettem meg ezt a könyvet, de nem bántam meg. Sajnos a könyvben lévő énidős feladatok nem igazán kisbabás anyukáknak szólnak. Viszont mivel a férjem mindenben támogatott, sikerült beiktatnom apró énidős pillanatok és jobban lettem. Mindenkinek tudom ajánlani!

Az utána következő két születés élményem nem volt rossz. Viszont a korábbi negatív élmények hatással voltak rám, és sokszor nagyon féltem és sírtam, hogy én ezt nem bírom ki és nem tudom végig csinálni. Ebből arra következtettem, hogy még nem vagyok túl rajta, akkor sem, ha úgy gondolom. Részben ezért is haragszom az orvosra, mert elrontotta ezt a csodálatos élményt számomra, ami az első gyermekünk születésénél meg volt.

Összefoglalva tehát saját tapasztalatomból is mondhatom, hogy a születés körüli stressz élmények mennyire meghatározzák az anyuka és a kisbaba hangulatát. Nagyon fontos a támogató környezet, illetve az az elhatározás, hogy akarjunk valamit kezdeni a fájó gondolatainkkal.

 

A nem kívánt terhességekből született gyermeket problémáját mutatom be nektek legközelebb! Tarts velem!

Ha gondolod, írd le egy hozzászólásban, hogy mi a véleményed a fenti témáról!

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb Hidas György – Raffai Jenő – Vollner Judit: Lelki köldökzsinór című könyv Harmadik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?