Lelki köldökzsinór – Az intelligens magzat

Ebben a sorozatban szeretném Nektek bemutatni Hidas György – Raffai Jenő – Vollner Judit: Lelki köldökzsinór című könyvet. Folyamatosan haladunk majd előre a könyv felépítése szerint. A kisbabával való “beszélgetés” módszerére szép lassan fény derül. Kezdjük a legelején. 

Az intelligens magzat

 

A magzati intelligencia vizsgálata

A Lelki köldökzsinór című könyvből megtudhatjuk, hogy többféle vizsgálat történt és történik ma is, ami arra a kérdésre keresi a választ, hogy a fejlődő magzat csak egy vegetatív lény vagy vannak értelmi és érzelmi megnyilvánulásai.

Ez a téma eléggé provokatív és megosztó a mai társadalomban. Raffai Jenő szerint a tudósok számtalan módon próbálják megcáfolni azt a tévhitet miszerint a magzat még nem ember, még nincs lelke.

kép: Pixabay

A méhen belüli viselkedés

A Lelki köldökzsinór című könyvben több olyan vizsgálatról olvashatunk, amit a tudósok végeztek a magzatokkal kapcsolatosan. Ezek mind újabb és újabb információkkal látnak el bennünket a méhen belüli életről.

    • Háromféle mozgásforma (önindító, reaktív és interaktív)
    • Tanulás és emlékezet
    • Hallás
    • Muzikalitás (Ritmus, Melódia, Harmónia)
    • A koraszülött-kutatások által leírható tények

Ezek a megfigyelések adják alapját annak, hogy a pocaklakóval fel lehet venni a kapcsolatot. Ő pedig reagál a maga módján, nem pusztán mechanikusan, hanem tudatosan, önszántából. Erre épül az anya-magzat kapcsolatanalízis.

„Az anyaméh nem csupán az élet első iskolája, de a folyamatos interakciók helye is, amelyben a kapcsolatok inkább társas jellegek, mint énközpontúak.” /Raffai Jenő/

Raffai Jenő szerint, ha ezeket mind elhisszük a tudósoknak, akkor hatalmas lehetőségeket láthatunk a magzati korban és a kisbabánk fejlődésében méhen belül. Hiszen ezek az interakciók stimulálhatják és fejleszthetik őt olvashatjuk a Lelki köldökzsinór című könyvben.

kép: Pixabay

 

Az ultrahang vizsgálatokról a következő alakommal írok Neked! Tarts velem a magzati élet képalkató vizsgálatával kapcsolatos megfigyelések bemutatásakor.

Ha megfogott téged ez a téma, kérlek írd le egy hozzászólásban, hogy mi a véleményed!

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb Hidas György – Raffai Jenő – Vollner Judit: Lelki köldökzsinór című könyv Első fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?