Lelki köldökzsinór – Nem kívánt terhességek

Szeretném figyelmetekbe ajánlani Hidas György – Raffai Jenő – Vollner Judit: Lelki köldökzsinór című könyvét. Nekem anno sokat segített, amikor a harmadik gyermeket vártam. A terhesség során vizsgálható és mérhető folyamatok és hatások egy részét már elkezdtük megismerni. Itt olvashatod a korábbi írásokat. Most egy elég kényes téma következik, a nem kívánt terhességek hatásairól lesz szó. 

A nem kívánt terhességek későbbi hatásai

 

Nem kívánt kisbabák

„Különleges sajátosság a nem kívánt gyermekek problémája. Az ivarérett állatok felkészültek az apai, illetve anyai funkciók ellátására. Az emberek esetében ez – kulturális és biológiai okok következtében – nincs így. A biológiai érettség és a szülői szerepre való alkalmasság igen távol kerültek egymástól.” /Raffai Jenő/

Számomra az egyik legmegdöbbentőbb állítás a könyvből az, hogy a statisztika adatok azt bizonyítják, hogy „többségünk a szó szoros értelmében nem kívánt babaként jött a világra.” /Raffai Jenő/ Bevallom őszintén, hogy ezt én nem tudom elhinni. A szerzőpáros tapasztalta alapján, ez az egész témakör a mai napig tabutéma.

A Lelki köldökzsinór című könyvben azt olvashatjuk, hogy miközben a gyermekvállalás két ember legintimebb és legbensőségesebb ügye, ugyanakkor társadalmi kérdés is, hiszen sok társadalmi probléma gyökerezik ebből.

kép: Pixabay

 

Megfigyelések és mélyterápiás vizsgálatok

Raffai Jenő kifejti számunkra könyvében, hogy a magzat méhen belüli megfigyelésének lehetőségével a kisbaba léte kézzel foghatóbb, és így könnyebben tudatosítható, hogy ő egy valóban létező lény.

„Új tudásunk a gyermekek születés előtti életidejének élményvilágáról lehetővé teszi, hogy bele tudjuk élni magunkat a nem kívánt gyermekek pszichés állapotába, ami nagyon speciális és tragikus konstelláció.” /Raffai Jenő/

A könyvben elolvashatjuk, hogy az 1984-86 között elvégzett az első mélyterápiás vizsgálatok arra vállalkoztak, hogy a nem kívántság életre szóló hatásait leírják. Sikertelen abortuszkísérleten átesett embereket vizsgáltak. Viszont ez a kísérlet sorozat még nem lezárt, nincs befejezve.

„A kutatások tükrében bizonyossággal állíthatjuk, hogy tüneteik és problémáik hátterében túlnyomórészt születés előtti (prenatális) életidejük hiányállapotai, szenvedései állnak. A nem kívánt prenatális jelentőségének tudása hozzásegít bennünket ahhoz, hogy az ilyen gyermekek későbbi életnehézségeit jobban megértsük, és az eddigieknél hatékonyabban segíthessünk nekik.” /Raffai Jenő/

A nem kívánt gyermekek pszichés állapota

Az előző bejegyzésben már szó esett róla, hogy az evolúció során az emberi terhesség időtartalma a felére csökkent. Így az emberi faj igazából koraszülöttként jön a világra, az élővilágban egyedülállóan. A csecsemő rá van szorulva a gondoskodásra, védelemre. Sajnos ez a fajta teljes kiszolgáltatottság okozhatja a nem kívánt terhességből született gyerekek negatív sorsát, írja Raffai Jenő.

„Az elfogadott, szeretett és várt, tervezett babák statisztikailag igazolhatóan jobban fejlődnek mind intellektuálisan, mind emocionálisan, mint a nem tervezettek, illetve az elutasítottak.” /Raffai Jenő/

A Lelki köldökzsinór című könyvben elolvashatjuk az akkori legfrissebb kutatási eredményeket a témában. Nagyon érdekes és figyelemfelkeltő.

Terápia

A nem kívánt gyermekeknek és a nem kívánt gyermeket hordó édesanyáknak is van segítség. Különböző szakemberek foglalkoznak a témával és terápiás körülmények között próbálnak segíteni az ember gyógyulását.

A szerző páros könyvében kifejti véleményét, hogy első sorban megelőzni kellene az eseményeket, nem pedig utána gyógyítani. Szerintük az lenne a megoldás, hogy ha társadalmi szinten tudatosítanánk a szülővé válás jelentőségét és a felelősséget.

„Szülőségünket elfogadni azt is jelenti, hogy ismét felfedezzük és elfogadjuk a magunkban élő gyermeket minden bajával, szorongásaival, félelmeivel és szükségleteivel, vágyaival együtt. Csak így sikerülhet a legkisebb és leggyengébb lényt a saját útján elkísérni.” /Raffai Jenő/

kép: Pixabay

 

A következőkben a magzati lélekről lesz szó! Tarts velem és megosztom veled Hidas György gondolatait!

Szívesen fogadom a hozzászólások között, hogy ha leírod, hogy mi a véleményed a fenti témával kapcsolatosan!

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb Hidas György – Raffai Jenő – Vollner Judit: Lelki köldökzsinór című könyv Negyedik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?