Melegszívű fegyelmezés – A digitális kor hatásai

Kim John Payne: Melegszívű fegyelmezés című könyv végére értünk. A korábbi írásaimat a könyvről itt olvashatjátok. A szerző által képviselt fegyelmezési filozófiát már megismertük. A könyv utolsó fejezete a képernyők hatásainak otthoni kezeléséről szól. Manapság ez egy kényes téma. Payne-nek határozott véleménye van a gyerekek kütyü használatáról. Ismerkedjünk meg vele! 

Fegyelmezés a digitális korban

 

A képernyők

Payne miközben nem tartja magát képernyőgyűlölőnek, tanácsaival a gyerekek képernyő használatával kapcsolatosan a minimálisra vagy a nullára csökkentés mellett áll ki. Ezzel kapcsolatosan ír könyvében arról, hogy milyen kutatások bizonyítják a kütyük negatív hatásait, és próbálja meggyőzni a szülőket arról, hogy kezdjék el otthon korlátozni a lehetőségeket.

kép: Pixabay

 

A szerző szerint a család és az emberi kapcsolatok olyan értékek, amikről nem szabadnak lemondanunk. A digitális csábítások viszont pont ezekre vannak rossza hatással, és veszik el az időt a fontos kapcsolatoktól.

„A képernyők mindenhová követnek minket, egy új világ ez, és nagy kérdés, mit hoz családjaink számára.” /Kim John Payne/

A Melegszívű fegyelmezés című könyvben oldalakon keresztül olvashatunk a digitális eszközök negatív hatásairól. Payne kiemeli, hogy a pozitív hatások jó reklámszövegek, de semmilyen kutatásra nem épülnek.

Sajnos a gazdasági érdekek nem segítik a szülők feladatát ebben a kérdésben. A marketing tevékenységek egyik jelentős célpontjai a gyerekek. A közösségi oldalak építenek a gyerek felhasználókra.

Beilleszkedés és a barátok

Payne szerint sok szülő attól fél, hogy ha megvonja a gyerekektől a kütyük használatot és a közösségi médiát, akkor nem lesznek barátaik. Ők lesznek a bénák, a lúzerek és ciki helyzetekbe fognak kerülni. A szerző igyekszik minden aggodalmat eloszlatni az anyukákban ás apukákban. Rávilágít arra, hogy az ilyen barátságok nem értékeken alapulnak és kidomborítja azokat a jellemzőket, amikre érdemes egy barátságot építeni. Ezeket nem tudja nyújtani egy like vagy egy csinos szelfi.

„Ha gyerekeinknek túl fiatalon engedjük meg a közösségi oldalak használatát, egyszerűen kimaradhatnak számukra azok a létfontosságú családi és iskolai hatások, amelyek révén megtanulhatnák kezelni a kortárs csoportok erőteljes befolyását.” /Kim John Payne/

A szerző bemutatja, hogy a képernyő nélkül élő gyerekek megtalálják a helyüket az életben és sokszor jobb és érettebb barátságokat tudnak kötni. Valószínűleg nem fogják keresni a „függők” társaságát és visszafelé sem. De ha jobban belegondolunk, akkor baj ez?

kép: Pixabay

 

Hogyan kapcsolódik mindez a fegyelmezéshez?

Payne arra az aggasztó tényre hívja fel a szülők figyelmét, hogy a digitális világban mindent szabad. Az online térben a gyerek félistent játszhat „A képernyő nem mond ítélete a felhasználóról, és nem várja el, hogy ezt vagy azt csináljon.” /Kim John Payne/ Ha pedig szülőként megkérjük a gyerkőcöt, hogy pakoljon be a mosogatógépbe, akkor pont a képernyőnek való kitettség miatt nehezen fogja elismerni a tekintélyünket. És máris egy fegyelmezési konfliktus közepén találjuk magunkat. A való életben nem lehet minket letiltani, aztán újra barátnak jelölni. Az online világgal ellentétben a való életben vannak határok, következmények, amiket nem lehet visszacsinálni, illetve fontos, hogy a családi élet egy hosszú távú csapatjáték.

„Szülőként fontos megértenünk, hogy a „képernyőértékek” össztüze alatt álló gyerekek nem is annyira elutasítják a szülői fegyelmezést és irányítást, mint inkább egyszerűen unalmasnak és a helyzetükhöz nem illőnek ítélik. Milyen ironikus: ebben a képernyők uralta szép új világban éppen az általunk ajándékozott kütyük rombolják le szülői tekintélyünket.” /Kim John Payne/

Ezekkel a gondolatokkal zárom a könyv bemutatását. A szerzőnek valóban határozott véleménye van a gyereknevelés kérdéseiről. Stílusa barátságos és meggyőző. Én azt gondolom, hogy értékes gondolatokat kaphatunk tőle és érdemes tanácsait megfogadni!

 

Ezzel befejeztük Kim John Payne: Melegszívű fegyelmezés című könyvét, amely fegyelmezési kérdésekben ad tanácsot az szülőknek. A következőkben egy olyan könyvről lesz, ami szintén egy gyereknevelési filozófiát mutat be az olvasóknak. Adele Faber & Elaine Mazlish: Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgasd úgy, hogy elmesélje című könyv következik, ami az egész világon népszerűvé vált és sok-sok gyakorlati tanács van benne. Tarts velem továbbra is!

Ha gondold, írd meg hozzászólásban, hogy mi a véleményed a gyerekek képernyőfüggőségéről!

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Kim John Payne: Melegszívű fegyelmezés című könyv Tizenegyedik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?