Melegszívű fegyelmezés – A Kertész-elv

Haladunk tovább Kim John Payne: Melegszívű fegyelmezés című könyvével. A korábbi írásaimat a könyvről itt olvashatjátok. Payne összeállított a melegszívű fegyelmezés három alappillérének nevezett Kormányzó-Kertész-Kalauz elvet. A Kormányzó-elvvel már megismerkedtünk. Most a tíz éves kortól a tizenhárom éves korig tartó időszakról írok Nektek. Ebben az élethelyzetben a Kertész szerep a leghatékonyabb fegyelmezési eszköz, legalább is a szerző szerint. Ismerjük meg a tanácsokat! 

A kiskamaszkor és a Kertész

 

Miért kiskamasz?

„Egy kiskamasz nevelése jelentős részben abból áll, hogy folyamatosan rá tudjunk hangolódni gyerekünk változó hangulataira és igényeire.” /Kim John Payne/

A szerző szerint nagyon kevés könyvben olvashatunk ilyen bontásról a kamaszok tekintetében. Szerinte azért érdemes a kiskamaszkorral külön foglalkozni, mert olyan folyamatok indulnak el a gyerekekben, amikre fontos, hogy helyesen reagáljunk. Ne tekintsük már kisgyereknek, de igazi tininek sem. A kiskamaszkor egy átmeneti időszak. A szülőknek be kell látniuk, hogy változtatniuk kell a kormányzói hozzáállásukon.

„A Kormányzó felkészült arra, hogy Kertésszé váljon.” /Kim John Payne/

kép: Pixabay

 

A Melegszívű fegyelmezés című könyvben találunk egy leírást arról, hogy hogyan definiálja a szerző a kiskamaszokat, és a társadalomban betöltött helyüket. Az olvasó találhat egy nagyon érdekes levezetést arról, hogy milyen nevelésbeli különbségekkel találkozhatnak a szülők, ha egy fiú kiskamasszal beszélnek, vagy egy lánnyal. Payne-nek egyáltalán nem célja a sztereotipizálás, de szeretné a nevelők dolgát megkönnyíteni, hogy milyen reakciókra számíthatnak egy tipikus fiútól és egy tipikus lánytól. (Persze, ha létezik tipikus tinédzser.) Nagyon érdekes tanácsokkal találkozhatunk itt. Én jókat nevettem magamban a fiú és lány jellemzőkkel kapcsolatosan. Könnyen belátható, hogy miért olyan fontos ezeket a különbözőségeket figyelembe venni.

A Kertész-elv alapjai és a terv-szendvics módszer

„A jó kertésznek ki kell elégítenie növényei azonnali igényeit, ugyanakkor tekintettel kell lennie a talajt érintő hosszú távú szempontokra is.” /Kim John Payne/

A Kertész szerep is valami ilyesmiről szól: Tiszteletben tartani a gyerek véleményét, de közben határozott irányt mutatni. Payne szerint fontos feladata egy kiskamaszt nevelő szülőnek, hogy rávilágítson a gyerkőcnél, hogy a tetteinek milyen következményei vannak, és hogy próbáljon tekintettel lenni másokra is magán kívül. De! Ezekkel az információkkal kapcsolatosan csak akkor lesz befogadó, ha a szülő is meghallgatja őt és komolyan veszi, amit mond. Nem könnyű feladat, de megvalósítható!

„Hogyan kezeljük kiskamasz gyerekünk bimbózó egyéniségét? Hűnek kell maradnia alakuló önmagához, nekünk pedig szívből üdvözölnünk bontakozó egyéniségét – ugyanakkor segítenünk kell megérteni, milyen fontos a szűkebb és tágabb családjához, barátaihoz, iskolájához és a nagyobb közösséghez való hűség is.” /Kim John Payne/

kép: Pixabay

 

A mindennapos kommunikáció javítására az író kidolgozta a terv-szendvics módszer. A lényege az, hogy érdeklődünk a gyerkőc tervei felől, aztán időt kérünk, hogy gondolkodjunk rajta és végül felvázoljuk a döntésünket. Nyilán ez nem ennyire egyszerű. Rengeteg szempontból nekünk, szülőknek is be kell tartani a játékszabályokat, hogy a jó kapcsolat megmaradjon. Érdemes átolvasni és megfogadni a tanácsokat!

A gyermekünkben zajló folyamatok és az azokhoz való kapcsolódással összefüggésben szeretném nektek ajánlani Gordon Neufeld: A család ereje című könyvet. Ez egy másik személyes kedvencem a gyereknevelésről szóló könyvek közül. Azt gondolom, hogy ez a könyv és a benne leírtak minden nevelésnek az alfája. Úgy gondolom, hogy ha Neufeld által leírt hatásokkal nem vagyunk tisztában, akkor csak a felszínt kapargatjuk. Hamarosan majd erről is írok majd nektek!

A Kormányzó időszakában megtanult formulákra építkezhetünk a Kertész szerep során. Hasonlóan Kalauzként, az igazi kamasz években is hasznosíthatjuk az eddig megszerzett tudást. Miközben a gyermekünk fejlődik, mi magunk is fejlődünk. Mindig tanulhatunk valami újat!

 

A Kalauz-elvet mutatom be nektek legközelebb! Tarts velem Kim John Payne kamaszévekre vonatkozó tanácsainak megismerésénél!

Ha gondolod, írd le egy hozzászólásban, hogy mi a véleményed a fent leírtakkal kapcsolatban!

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Kim John Payne: Melegszívű fegyelmezés című könyv Hatodik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?