Melegszívű fegyelmezés – A Kormányzó-elv

Kim John Payne korábbi könyvével, az Egyszerűbb gyermekkorral, nagy ismeretségre tett szert világszerte. Számtalan szülőnek nyújtott már segítséget a gyermekük és saját életük egyszerűsítésében. Most a fegyelmezés témájával foglalkozik. Már megismerkedtünk a melegszívű fegyelmezés alapfilozófiájával. Erről a korábbi írásomban olvashattok. A három szintes szerepmodell közül az elsővel, a Kormányzóval foglalkozunk most.

 

Kormányzó elv – A határok és az engedelmesség

 

Mi a feladata a Kormányzónak?

„Szülőként mi vagyunk gyerekeink első tanítómesterei, és noha felkészületlennek érezzük magunkat erre az ijesztő felelősségre, minden tőlünk telhetőt megteszünk, hiszen tudjuk, hogy széles, mély és erős alapokat kell leraknunk ahhoz, hogy az elkövetkező években építkezhessünk rájuk.” /Kim John Payne/

Az idézetet olvasva kiderül tehát, hogy a Kormányzó feladata a biztos alapok lefektetése. Payne szerint ennek a Kormányzói szerepnek a dominanciája a gyermek születésétől a nyolc-kilenc éves koráig tart. Nagyon fontos ebben a korai szakaszban, hogy a szülőnél legyen az irányítás. Hiszen ez ad biztonságot a gyermeknek. Innen fejlődhet tovább a szülő-gyerek kapcsolat, ha meg van hozzá a kellő érettség.

A jó kormányzás alapjai

A Melegszívű fegyelmezés című könyvben sok okos gondolatot olvashatunk arról, hogy hogyan legyünk Jó Kormányzók. Hogyan tartsuk magunkat a középúton a diktátor és a mindent szabad elv között. A melegszívű fegyelmezés szeretetteljes és határozott is egyben. Mindkettő létfontosságú ahhoz, hogy a gyerek megtanuljon tájékozódni az életben. Ehhez persze határok lefektetésére is szükség van. Erről már a korábbi részben is írtam Nektek!

„Az egyértelmű határok szilárd alapot biztosítanak az egészséges együttműködéshez.” /Kim John Payne/

kép: Pixabay

 

Nehéz minden problémára felkészülni. Ebben a könyvben sem találunk mindenre megoldást. Viszont rengeteg életből vett példán keresztül próbálja bemutatni nekünk Payne a filozófiájának a helytállóságát. Nagyon hasznosak ezek az esettanulmányok, hiszen gyakorlatiasabbá teszik a módszert. Mindegyik tanács abból indul ki, hogy a gyerek számára modellezzük, hogy mit várunk el tőle.

Egészséges együttműködés

Mitől lesz egészséges az együttműködés? Payne szerint attól, hogy nem azért engedelmeskedik a gyerek a szülőnek, mert szigorú, tekintélyelvű kinyilatkoztatást tett. Hanem mert az irányítás jóságos, de határozott is egyben. A gyereknek erre van szüksége és ezért szót is fogad az őt szerető szülőnek. Persze ez most nagyon mesében illőnek hangzik. A szerző szerint mégis erre kellene törekednünk.

„Az egészséges engedelmességre nevelés kulcs a szeretetteljes kedvesség, mely ugyanakkor nem enged a tekintélyből. A nyugodt, de rendíthetetlen meggyőződés, hogy az általunk kiadott utasítás igazságos, értelmes és a gyerek végre fogja hajtani, csak megerősíti a kapcsolatunkat. Az így nevelt gyerekek ösztönösen tudják, hogy a szerető szülő tekintélye az ő biztonságukat szolgálja.” /Kim John Payne/

A könyvben olvashatunk az egészséges együttműködés öt alapkövéről. Mindegyikhez részletes bemutatás és gyakorlati tanács tartozik. Nagyon hasznosnak tartom ezeket a írásokat. Nem sok olyan könyvet olvastam még, ami ennyire kézzelfogható eszközöket nyújt az olvasónak. Kicsit olyan, mint egy recept. Vannak hozzávalók, amiket a megfelelő pillanatban használva csodás eredményt érhetünk el.

A szerző szereti kidomborítani azokat a különbségeket, amik szerinte a ma divatos nevelési módszerektől elhatárolja az ő tanácsait. Érdekes ráeszmélni, hogy Payne ebben az életkorban valóban a megfelelő pillanatban alkalmazott határozott, irányító és kreatív szülői hozzáállást részesít előnyben.

„Ha irányítani akarunk, magunknak is irányra van szükségünk.” /Kim John Payne/

kép: Pixabay

Utasítás, felvetés, javaslat

Payne szerint sok nevelési kérdés ott vérzik el, hogy a szülők nincsenek tisztában azzal, hogy utasítást, felvetést vagy javaslatot adtak-e gyermeküknek az adott pillanatban. A szerző szerint a gyerekek ebben az életkorban még nem eléggé érettek ahhoz, hogy választási lehetőségeket mérlegeljenek, vagy részletes magyarázatokat lássanak át. Ezért a Kormányzónak kell „kedvesen megfogalmazott, de egyértelmű és kézzelfogható utasításokat” /Kim John Payne/ kiadnia. Hiszen a gyerkőc a felvetések és javaslatok tengerében elveszik és még az is előfordulhat, hogy számunkra nem elfogadható döntésre jut. Payne szerint ilyenkor nem a gyereket kell okolnunk a rosszasága miatt, hiszen ő csak élt a neki adott szabadsággal. A szerző számtalan érvet felsorol könyvében a javaslatok és felvetések elkerülése érdekében.

„Mi, szülők sokszor nem vesszük észre, hogy gyerekünk eltévedt a választási lehetőségek, javaslatok és kérések sűrű erdejében, ahová magunk vezettük, holott egyszerű útmutatás szeretett volna tőlünk.” /Kim John Payne/

A Melegszívű fegyelmezés című könyv gyakorlati tanácsokkal látja el az olvasót az utasításokkal kapcsolatosan. Hiszen az sem mindegy, hogy azok az utasítások hogyan és milyen lelkiállapot közepette hangzanak el. Rendkívül gyakorlatias írással találkozhatunk itt megint. Példákat és ellenpéldákat hozz a szerző a különböző megfogalmazásokhoz. Elképesztő, hogy ha a mondandónkat egy kicsit átfogalmazzuk, mennyivel másképpen hangzik és mennyivel más lesz az üzenete.

 

A következő részben a kiskamaszkor és a Kertész-elv következik! Tarts velem, hogy Kim John Payne további gondolatait bemutathassam neked!

Ha van kedved, írd meg hozzászólásban, hogy mit gondolsz a Kormányzó-elvről. Szerinted elérhető az egészséges engedelmesség?

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Kim John Payne: Melegszívű fegyelmezés című könyv Harmadik, Negyedik, Ötödik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?