Melegszívű fegyelmezés – Fegyelmezési divatok

Kim John Payne: Melegszívű fegyelmezés című könyvének egy nagyon különleges része következik. A korábbi írásokat itt tudod elolvasni. Payne nemzedékekre visszamenve próbálja bemutatni az alkalmazott fegyelmezési módszereket. Érdekes megállapításokat tesz és bemutatja, hogy az elmúlt években a gyereknevelési elvek milyen változásokon mentek át. 

Fegyelmezési divatok és egy kis ismétlés

 

A divatok csapdájában

Payne megvizsgálta az elmúlt majdnem 100 év gyereknevelési szokásait. A folyamat azt mutatja, hogy az elvek inga módjára változtak. Minden következő az előző módszerre adott válaszként a két végpont között lengedezett.

„A két végpont a gyereket rövid pórázon tartó, konzervatív fegyelmezési mód az egyik oldalon, míg a másikon a teljesen korlátozásmentes megközelítés.” /Kim John Payne/

A második világháború után a szülők vak engedelmességet vártak el gyermekiktől, ami ellen a gyerekek a megélhetési problémák miatt nem is nagyon lázadoztak. Ezután elindult egy folyamat a „lazaság” felé. A hetvenes években már szabadott alkudozni, sőt akár veszekedni is a szülőkkel. És így tovább…

Az inga két pólusa hatással volt egymásra. A szülők féltek, hogy a lazaság által és a túl sok szabadság miatt nem tudnak utat mutatni gyermekeiknek és kicsúsznak a kezeik közül, így változtatni próbáltak, aztán pedig attól féltek, hogy túl szigorúak és ridegek, így több szabadságot adtak. Ezeket a tapasztalatokat még az is befolyásolta, hogy az adott szülő milyen nevelést kapott az ő gyerekkorában. Pontosabban, hogy mennyire érezte ezt a rossznak és úgy gondolta, hogy ő teljesen másképpen fog fegyelmezni.

kép: Pixabay

A fegyelmezési korszakok

A Melegszívű fegyelmezés című könyvben nem csak arról kaphat információt az olvasó, hogy milyen gyereknevelési divatok voltak korábban, hanem az egyes elvekben hol volt a bökkenő és milyen megoldási javaslatokat lát ezekre a szerző. Nagyon hasznos olvasmány! Érdemes beszélgetni róla a családban! Érdekes lenne megfigyelni, hogy egy adott szülő páros milyen elveket vall, hol állnak az inga két oldalához képest és milyen tapasztalatok vezették őket idáig.

„A Melegszívű fegyelmezés olyan megközelítést ad, amely szülőként megváltoztatja a hozzáállásunkat … Ahelyett, hogy egyetlen szilárd nézetrendszerre összpontosítanánk, képesek leszünk kifinomultabban észrevenni és megérteni, mikor mire van szükség.” /Kim John Payne/

Személy szerint én azt gondolom, hogy egy kicsit elvesztünk a módszerek rengetegében. A másik véglet pedig az, hogy inkább nem olvasunk egyet sem, mert nehéz kiválasztani, hogy melyikre adjunk ki pénzt és időt. A gyereknevelésről szóló könyvekkel már Dunát lehet rekeszteni. Az anyukák és apukák egy-egy könyvhöz próbálnak ragaszkodni, ami a divatos, vagy amit olvastak. Aztán csodálkoznak, hogy nem működik. Sajnos a gyereknevelés bonyolultabb, mint hogy egy módszer megoldás lenne minden gondra.

A szülőknek önbizalmat kellene adni arra, hogy az ősi ösztöneikre hallgassanak. Illetve, hogy a család és a gyerekük mélyebb érdekét tartsák szem előtt. Ezt pedig nem lehet könyvekből kiolvasni. Az elmúlt években sok baba-mama vagy egyéb szülőknek szóló programon és tanfolyamon vettem részt. Az a tapasztalatom, hogy ezekre hatalmas igény van. Nem csak azért, hogy a babák és az anyukák kimozdulhassanak, hanem a beszélgetés és a gondok megosztásával terápia jellege is lesz ezeknek a programoknak.

A gyereknevelés egy kreatív feladat. Folyton újabb és újabb akadályokba ütközünk! A sok módszer közül egy mixet kellene alkalmazni. Csak ez nehezen összeállítható! Ebben szeretnék én segíteni Neked. A sok-sok gyereknevelési könyv részletesebb bemutatásával arra szeretnélek buzdítani, hogy olvasgass ilyen témájú könyveket. Választ kis azokat, amik leginkább Neked szólnak. Óva intelek tőle, hogy bármelyik könyvtől azt várd, hogy majd megoldja minden fegyelmezési gondodat. Légy kreatív az olvasottak használatával és legyen önbizalmad hozzá, hogy meg tudod csinálni! Képes vagy rá, hogy olyan gyereket nevelj, aki szót fogad neked és betartja a játékszabályokat, ha te is!

kép: Pixabay

Egyszerűsítési elvek – Ismétlés

Azért írom erről a részről, hogy ismétlés, mert az Egyszerűbb gyermekkor című könyvben szereplő négy alappillér rövid bemutatásáról szól. Payne azért veszi elő ezt a témakor újra, mert most a fegyelmezés oldaláról szeretné bemutatni őket.

  1. Holmik mennyiségének csökkentése
  2. Ritmus és kiszámíthatóság
  3. Kevésbé zsúfolt időrend
  4. Felnőtt-témák és társalgások kiszűrése

„Gyerekeink életének kiegyensúlyozása és egyszerűsítése a Kormányzó, a Kertész és a Kalauz minden stratégiáját befogadó edény, amely nélkül gyerekeink viselkedésének jobbítására szánt erőfeszítéseinkkel nagyrészt úgy járunk, mintha egy csurig telt pohárba próbálnánk valami mást tölteni: ki fog lötyögni.” /Kim John Payne/

 

Az utolsó fejezet következik a könyvben. Ebben a digitális kor hatásairól ír a szerző. Payne nem tartja magát képernyőgyűlölőnek, de szenvedélyesen kiáll azok az értékek mellett, amit fontosnak tart. Erről írok Neked legközelebb. Tarts velem, és meg tudhatod, hogy milyen módon lehet a képernyő használatot irányítani úgy, hogy az emberi és családi kapcsolatok rendben legyenek!

Ha gondolod, írj egy hozzászólást, hogy mi a véleményed a fegyelmezési divatokról!

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Kim John Payne: Melegszívű fegyelmezés című könyv Kilencedik és Tizedik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?