Melegszívű fegyelmezés – Mentőcsomag

A fülszöveg szerint Kim John Payne az egyik legismertebb ma is élő gyermekpszichológus. A Melegszívű fegyelmezés című könyv a szülőknek szeretne segítséget nyújtani a kényes nevelési helyzetekben. A könyvről írt korábbi írásokat itt találod. A szerző a mostani fejezetben azokhoz a szülőkhöz szól, akiknek már idősebb, akár kamasz gyerekük van. Ők már elkéstek? Hogyan tudják beleépíteni a nevelésbe a Kormányzó-Kertész-Kalauz elveket? 

A mentőcsomag

 

Nem késő rendben hozni?

„A válaszom hangsúlyosan NEM. Soha sincs túl késő. A melegszívű fegyelmezés minden életkorban alkalmazható megközelítést jelent, amellyel még egy kamasznál is jó eredmények érhetőek el.” /Kim John Payne/

A szerző szerint a szülő első feladata, hogy felismerje, hogy a három K (Kormányzó, Kertész, Kalauz) közül melyik szerepre van szükség az ő családjuk esetében. Nem szabad ragaszkodni egy olyan fegyelmezési módhoz, ami a gyerek kora szerint már alkalmazható lenne, de közben nincs a helyzet segítségére.

kép: Pixabay

Mi a teendő a bajban?

Payne szerint, ha szülőként felismertük, hogy valami félrecsúszott és nincs meg a kellő tekintélyünk a gyerekünkkel szemében. Akkor ne ijedjünk meg. Van még remény. Ebben az esetben az a feladat, hogy a Kalauzból Kertész legyen, vagy ha az is kevés, akkor Kertészből Kormányzó. Ez egyáltalán nem könnyű, de a szerző életből vett példával próbálja bizonyítani az olvasónak, hogy működhet a dolog, ha eléggé kitartóak és elkötelezettek vagyunk.

„Ha szülői tekintélyünket, meggyőződésünket és szeretetünket latba vetve cselekszünk, gyerekünk valahol mélyen belül érezni fogja megoldásunk erejét és értelmét, akkor is, ha ez az ő szabadságának ideiglenes megkurtítását jelenti.” /Kim John Payne/

Az is megoldás lehet, hogy egy napon belül váltogatjuk a szerepeket. A három közül az éppen szükséges fegyelmezési megközelítést alkalmazzuk. Persze ez könnyebben hangzik, mint amennyire gyakorlatban megvalósítható, de minden gyakorlás kérdése.

Payne többféle tanáccsal látja el az olvasót, hogy ha egyszer elindul a változás útján. Érdemes elolvasni!

kép: Pixabay

 

A következőkben az elmúlt évek fegyelmezési stílusainak bemutatásával megyünk tovább! Tarts velem, és megtudhatod Payne szerint ezeket a divatok miként aknázták alá a szülők tekintélyét és mit tehetünk ellene!

Ha van kedved írj egy hozzászólást, hogy a három K ismeretében szerinted mennyire megvalósítható a háromról kettőre vagy a kettőről egyre lépés?

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Kim John Payne: Melegszívű fegyelmezés című könyv Nyolcadik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?