Mesepszichológia a gyakorlatban – Mesét Másként

Dr. Kádár Annamária és Kerekes Valéria: Mesepszichológia a gyakorlatban című könyvet sajnos máris befejezzük. A korábbi írásomat a könyvről itt olvashatjátok. Az utolsó fejezetek a Mesét Másként módszerről szólnak. Játékötleteket és foglalkozásvázlatokat találhatunk példamesékhez. 

Hogyan meséljünk másként?

 

Mesét Másként

A Mesét Másként módszerről írtam már Nektek a könyvajánlóban. A módszer Kerekes Valéria nevéhez fűződik, aki társszerzőként vett részt a Mesepszichológia a gyakorlatban című könyv megírásában.

„A Mesét Másként módszer lényege, hogy a meséket (népmeséket) „érzelmi üzenetük” alapján válasszuk ki, mondjuk el, és olyan játékokat társítsunk hozzájuk, amelyek szinte teljes mértékben elhagyják a mesék konkrét cselekményét.” /Dr. Kádár Annamária és Kerekes Valéria/

Vagyis az elmélet szerint a mesék kiválasztásakor a bennük megfogalmazott érzelmekre fókuszálunk. A Mesét Másként módszer segítségével a mese által keltett varázslat tovább fennmarad, amíg tart a foglalkozás.

kép: Pixabay

 

Az interneten keresgélve találhatunk egy írást Kerekes Valériától, amiben a Mesét Másként módszer lényegét foglalja össze. Nagyon jó olvasmány! Ezen a linken éritek el.

“A népmese meghallgatását és az arra vonatkozó kérdést átlagban három-négy drámajáték követi, amelyek csak nagyon közvetett módon kapcsolódnak a hallott történethez, és amelyek összeállításában elsődleges szempont a gyermekek életkori sajátosságainak és fokozatosság elvének szem előtt tartása. A drámajátékok mozgásos játékkal kezdődnek, amit az adott érzelmi elemre vonatkozó „fókuszjáték” követ.” /Kerekes Valéria – Mesét Másként című írásából/
Kerekes Valéria – kép: www.under5.hu

 

Fontos megjegyezni tehát, hogy Mesét Másként módszer nem a mese elemzéséről szól, vagy arról, hogy a tanulságot megfogalmazzuk és kész. Sokkal inkább olyan foglalkozásokat képzeljünk el, ahol köszöntjük a mesét, játszunk egy kicsit a képzeletünkkel, a témakörrel kapcsolatosan játszunk, végül pedig elköszönünk a mesétől.

„A Mesét Másként módszer segítségével a játék és a mese kapcsolódási pontjairól a gyerekek szabadon dönthetnek.” /Kerekes Valéria/

Foglalkozásvázlatok

A Mesepszichológia a gyakorlatban című könyv négy népmese feldolgozásához kapunk lépéseket, játékötleteket. Mind a négy mese különböző érzelemről szól:

    • Macskacicó – téma: bizalom
    • A király kenyere – téma: harag
    • A boldog ember inge – téma: boldogság
    • Péter és Pál – téma: irigység

Nagyon értékes gyűjtemény ez, ami nem csak a foglalkozásvázlatot tartalmazza, hanem maga a mese szövege is benne van könyvben. Ezek alapján már könnyebben tudunk mi magunk is foglalkozásokat kitalálni.

További mesefoglalkozásokat és infókat a linkeken találtok. Ezenkívül az óvodapedagógusoknak szóló könyveket is szeretettel tudom Nektek ajánlani, hiszen ezekben sokfajta foglalkozást találhatunk témákhoz vagy mesékhez.

Érzelmi üzenet

Kádár Annamária által írt érzelmi intelligencia növelő Lilla és Tündérbogyó mesék mind egy-egy érzelemre fókuszálnak. A szerzők arra gondoltak, hogy jó lenne, ha készítenének hozzájuk egy ötlettárat, ami segíti a mesék feldolgozását.

„Azért tartottuk fontosnak, hogy a meséket hozzájuk tartozó játékötletekkel bővítsük, mert ezek a mesehallgatáson túl egy (inter)aktív helyzetben hoznak felszínre kapcsolódó érzelmeket.” /Dr. Kádár Annamária és Kerekes Valéria/

Ebben a fejezetben nincsenek leírva a mesék szövege. Viszont sorban a címek alatt találhatunk témaköröket, játékötletek. Nagyon tetszenek nekem ezek a tippek, hiszen így még közelebb hozhatjuk az értékes mesék mondanivalóját.

„Valamennyi történetből kiemeltük azokat a kulcsmondatokat, amelyek kifejezik az adott történet legfontosabb üzenetét.” /Dr. Kádár Annamária és Kerekes Valéria/

kép: Pixabay

 

Nem írhatom le Nektek, hogy konkréten milyen foglalkozásvázlatok és játékötletek vannak a könyvben. Így csak általánosságban írhattam róluk. Ezért lett ennyire kevés a bejegyzés egy egyáltalán nem rövid és értékes könyvről. Viszont remélem, hogy sikerült felkeltenem az érdeklődéseteket.

 

Ezzel befejeztük Dr. Kádár Annamária és Kerekes Valéria: Mesepszichológia a gyakorlatban című könyvet. A következőkben Dr. Gordon Neufeld és Dr. Máté Gábor: A család ereje című könyv következik, ami szerintem az egyik legfontosabb üzenettel rendelkező könyv a gyereknevelés témakörében. Tarts velem továbbra is!

A hozzászólásokban szívesen fogadom a véleményedet a Mesét Másként módszerről!

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Dr. Kádár Annamária – Kerekes Valéria: Mesepszichológia a gyakorlatban című könyv Harmadik és Negyedik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?