Mesepszichológia – A meseolvasás művészete

Kádár Annamária feleség, családanya, pszichológus, egyetemi adjunktus. Mesepszichológia című könyve gyorsan ismerté vált az olvasók között. A benne lévő szeretetteljes, gyermekközpontú és közérthető tanácsok számtalan szülőnek nyújtottak már segítséget a meseolvasás és az érzelmi intelligencia fejlesztésével kapcsolatosan. Fontos, hogy megértsük, hogy a mesék miért vannak akkora hatással a gyermekekre. Erről írtam Nektek legutóbb. Most pedig a meseolvasással kapcsolatos tanácsokkal ismerkedhetünk meg.

 

A mese, mint minőségi idő

 

Teremtsünk időt az együttlétre!

Sajnos az a tapasztalat, hogy annyira felgyorsult a világ, hogy nincs idő a meghitt, intim együttlétekre. Mindig sietni kell valahová, vagy sietni kell elaludni, hogy holnap kezdhessük elölről a robotot.

„Az élet nem egy probléma, amelyet meg kell oldanod, és nem is egy játék, amit meg kell nyerned.” /Timothy Ferriss/

Számtalan mozgalom indult már világszerte az élet lelassításáért: Slow life!, Slow city!, Slow Movement! stb. Talán mi is úgy éljük meg, hogy nem bírjuk a tempót. Kár, hogy egy nap csak 24 órából áll. Néha úgy érezhetjük, hogy lemaradunk valamiről, vagy a gyermekünk lemarad valamiről, hanem jár mindenféle különórákra. Kádár Annamária szerint érdemes lelassítani és időt szánni egymásra és a meseolvasásra.

„A család a meseolvasás által is megtapasztalhatja az együttlét meghitt örömét, összetartó erejét.” /Dr. Kádár Annamária/

kép: Pixabay

 

A szerző leírja könyvében, hogy személy szerint mennyire elszomorítja az egyperces, párperces mesékkel kiadott könyvek. Szerinte az instant, lúgosított mesék nem érik el ugyanazt a hatást. A mesének minden szereplője, fordulata és eseménye fontos és nem szabadna lerövidíteni.

„A mese csak akkor éri el jótékony hatását, ha a gyermekhez csonkítatlan változatban jut el. Minden elemnek fontos szerepe van, és megváltoztatással, rövidítéssel épp a lényegi mondanivaló sikkad el.” /Dr. Kádár Annamária/

A mesemondó szülő

Kádár Annamária szerint akkor jó egy a meseolvasás, ha annak meg van a helye és ideje a napban. Ekkor a gyerek osztatlan figyelmet kap és a körülmények is adottak a varázslat átéléséhez.

„A mesemondás megköveteli a mesélőtől a gyermekvilág ismeretét és tiszteletét, ahogy a gyermekkel szembeni felelősségérzetét is. Aki mesél, annak tudnia kell, hogy a gyermeki lélek legmélyebb rétegeibe hatol.” /Dr. Kádár Annamária/

kép: Pixabay

 

A Mesepszichológia című könyvben olyan kérdésekre kaphatunk választ, hogy milyen mesét válasszunk, olvassuk-e el ugyanazt a mesét többször, meséljünk-e fejből, magyarázzuk-e a mesét vagy, hogy változtassuk-e meg a hangunkat a történet olvasása közben. Érdemes átnézni, sok hasznos tanácsot kaphatunk itt!

A könyv következő fejezeteiben a szerző által elemzett több ezer gyerek által írt történetekről olvashatunk, illetve azokról a sajátosságokról, amikre a szerző felfigyelt és megfogalmazott pszichológusként. Nagyon érdekes rész arról olvasni, hogy milyen meséket írtak a gyerekek akkor, ha szabadon fogalmazhattak.

„A mesélés, a történetmondás képessége, valamint a mesék befogadásának és átélésének képessége önmagában is hatalmas erőforrás.” /Dr. Kádár Annamária/

 

A Mesepszichológia című könyv 110. oldalán olvashatjuk az 1998-ban az Írásbeliség Világnapja alkalmából a Magyar Olvasástársaság ünnepségén elhangzott szavakat:

„Ha ma kihagyod az esti mesét, holnap már lehet, hogy nem is kéri a lányod vagy a fiad. Ha ma nem ülsz oda vele a társasjáték mellé, előfordulhat, hogy a jövő héten már késő lesz. Ők ma gyerekek, s nem pótolhatod az önfeledt legózást, babázást úgy öt év múlva, amikor már kevésbé szorítanak megélhetési gondok, amikor már nem kell új szőnyeg, vagy függöny az ablakra. Ha most kihagyod az együttlét meghitt perceit, évek múltán talán már a meghitt beszélgetéseket sem igénylik. Ha most nem sétálsz velük kézen fogva, akkor pár év múlva végleg elengedik a kezed, és a kapaszkodó nélkül elsodródhatnak. Visszahozhatatlanok és megismételhetetlenek a gyermekkor napjai, hetei, hónapjai. Téglák ezek, amelyekből és amelyekre a felnőtt élet felépül. Ha sok tégla hiányzik, labilis lesz az építmény.”

 

A következőkben az érzelmi intelligenciáról lesz szó. Tarts velem és megosztom veled Dr. Kádár Annamária gondolatait a témával kapcsolatosan!

Ha van kedved, írd meg hozzászólásban, hogy nálatok milyen rituálé kapcsolódik a meseolvasáshoz!

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Dr. Kádár Annamária: Mesepszichológia című könyv Hetedik, Nyolcadik, Kilencedik, Tizedik, Tizenegyedik és Tizenkettedik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?