Nehezen kezelhető gyerekek – Fejlődési szakaszok

Haladunk tovább Andrew Fuller: Nehezen kezelhető gyerekek című könyvével. Legutóbb megismerkedtünk a jellemző kategóriákkal. Most arról lesz szó, hogy a nehezen kezelhető gyerekekre mi jellemző az egyes életkorokban kisgyermekkortól egészen kamaszkorig. A könyvről szóló korábbi bejegyzéseket itt tudjátok elolvasni. 

Fejlődési szakaszok

 

„A szülőség rögös út. A legtöbb nehezen kezelhető gyermek szüleinek az első kérdése: „Mi a normális?” Ez a fejezet ehhez igyekszik hozzávetőleges útmutatót adni.” /Andrew Fuller/

 

Életkori sajátosságok

A Nehezen kezelhető gyerekek című könyvben több fejezeten keresztül ismerkedhetünk meg a problémás gyerekekre jellemző fejlődési szakaszokkal:

    • Kisgyermek- és kisóvodáskor
    • Öttől tízéves korig
    • Tizenegy-tizenkét éves kor
    • Kamaszkor

Minden fejezetben azokkal az információkkal találkozhatunk, amik relevánsak lehetnek nekünk, mint nehezen kezelhető gyermek szülei. Andrew Fuller röviden és tömören írja össze a lényeget és azt, hogy az adott életkorban mi történik a gyerkőc agyában és az életében.

kép: Pixabay

 

Ne feledjük, szülőként fontos szereplők vagyunk gyermekünk mellett és sokat tehetünk azért, hogy jobb legyen a helyzet.

„Az emberi összetartozás legerősebb építménye az egész világon a család: ez az a hely, ahol olyan ajándékokat kapunk, amelyeknek a kibontogatása egész életen át tart.” /Andrew Fuller/

Az egész résznek az extrasága pedig az, hogy a korábban megismert Kategóriákba tartozó gyerekekre jellemző vonások és lehetséges nevelési stratégiák külön ki vannak emelve az egyes életkoroknál. Nem mindegyik életszakaszban kell külön odafigyelni mind a hat típusra, de ha igen, akkor azt a szerző kiemeli nekünk.

 

A nehezen kezelhető gyerekekkel kapcsolatos változások elősegítéséről írok Nektek legközelebb! Tartsatok velem!

Ha gondolod, írd le egy hozzászólásban, hogy mi a véleményed a fenti leírtakról!

 

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Andrew Fuller: Nehezen kezelhető gyerekek című könyv Második részében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?