Nehezen kezelhető gyerekek – Hogyan érjünk el változást?

Andrew Fuller: Nehezen kezelhető gyerekek című könyvvel kezdtünk el foglalkozni. Azt gondolom, hogy most jön az a rész, ami mindenkit érdekel. Eddig megismerkedtünk a problémás gyerekek típusaival és az életkori sajátosságaikkal. Most arról lesz szó, hogy a szerző szerint hogyan lehet megoldani a kritikus helyzeteket és nevelési kérdéseket. A könyvről szóló korábbi bejegyzéseket itt éritek el. 

Hogyan érjünk el változást?

 

A hangulatok kémiája

„A nehezen kezelhető gyerekek jelentős hangulatváltozásokkal küzdenek. Ha ilyen gyermeket nevelünk, nagyon fontossá válik, hogy megértsük hangulataikat, és tudjuk megváltoztatni azokat.” /Andrew Fuller/

A szerző nagy hangsúlyt fektet a hangulat megváltoztatásának technikájára, hiszen szerint csak így lehet módosítani a viselkedésen.

kép: Pixabay

 

A hangulatunk alakulását nem csak kívülről jövő események tudják befolyásolni, hanem testünkben és agyunkban is vannak különböző vegyületek, amik pozitív vagy negatív irányba tudják változtatni érzelmeinket.

    • adrenalin
    • kortizol
    • dopamin
    • szerotonin

Mind a négyről és hatásukról bővebben olvashattok a Nehezen kezelhető gyerekek című könyv Harmadik részének elején. Lehet., hogy egy kicsit túl tudományosnak tűnik ez az egész elsőre, de ne gondoljuk, hogy érthetetlen fogalmakkal van tele a könyv. Andrew Fuller továbbra is lényegre törő és szellemes stílusban osztja meg velünk tudását a témában.

Miért fontos ez?

A szerző szerint azért fontos megértenünk ezeknek a vegyületeknek a működését, mert ha változtatni szeretnénk gyermekünk hangulatán, akkor ezeknek a pozitív irányba való elmozdulását kell elérnünk.

Hogyan? Nem tudjuk őket erővel megváltoztatni, viszont vannak olyan hangulatváltoztató elemek, amikkel sikert érhetünk el, emeli ki Andrew Fuller.

Nyolc lényeges hangulatváltoztató:

    • alvás
    • világítás
    • étrend
    • mozgás
    • zene
    • tévé, videójáték
    • számítógép
    • Ön

Lehet, hogy elsőre azt gondoljuk, hogy semmi újdonságot nem tudtunk meg. Hiszen ez a lista eléggé adja magát. Viszont a könyvben felsorakoztatott érvek és az adrenalin, kortizol, dopamin és szerotonin szintet befolyásoló információk számomra sok újdonságot tartalmaztak. Érdekes olvasmány!

A szerző tanácsai nem mindig könnyűek az adott témában, viszont a cél egy nyugodtabb és békésebb családi légkör kialakítása. Ezt ne tévesszük szem elől, olvashatjuk a könyvben.

Öt lépés a változáshoz

„Minden család életében vannak olyan időszakok, amikor újra kell szervezni és alakítani a dolgokat.” /Andrew Fuller/

A szerző szerint sokszor abba a csapdába esünk, hogy kisebb dolgokkal foglalkozunk ahelyett, hogy a lényes problémát oldanánk meg. Ezért összeállított egy olyan rendszert, ami az alapoktól újraformálhatja a nehezen kezelhető gyermekünkkel való kapcsolatunkat.

„A nehezen kezelhető gyerekek nem „rossz” gyerekek. Egyszerűen csak találtak egy számukra jól működő módszert arra, hogy miként viszonyuljanak a világhoz, és azóta is ezt a stratégiát alkalmazzák.” /Andrew Fuller/

A Harmadik részében öt lépésen keresztül kaphatunk választ arra, hogy hogyan érjünk el változást. Készüljünk fel arra, hogy egyáltalán nem könnyű lépésekről van szó. Andrew Fuller tapasztalata szerint ahhoz, hogy egy új szokás beépüljön kb hat hétre van szükség.

„Ha változtatni kíván a családi életén, ezt a változást a szülőnek kell elkezdnie.” /Andrew Fuller/

    • Első lépés: Változtasson a viselkedésén!
    • Második lépés: Alakítson ki kötődést!
    • Harmadik lépés: Teremtse meg az együttműködést!
    • Negyedik lépés: Vezessen be új szokásokat!
    • Ötödik lépés: Fogadtassa el az új rituálékat!

„Ezt felfoghatjuk egy család-helyreállító eszköztárnak is.” /Andrew Fuller/

kép: Pixabay

 

Továbbra is tartom, hogy a Nehezen kezelhető gyerekek című könyvnek ez a része az egyik leghasznosabb. Tényleg sok gyakorlatias és megvalósítható tanácsot kapunk a szerzőtől. Végig érződik, hogy tudja, hogy mit miért és milyen sorrendben javasol nekünk. A legfontosabb üzenete számunkra pedig az, hogy Legyünk bátrak! Adjunk esélyt magunknak, gyermekünknek és a családunknak!

„Ahhoz, hogy rendkívüli családunk legyen, először az kell, hogy saját magunk tegyünk valami rendkívülit annak érdekében, hogy nehezen kezelhető gyermekünkkel nagyszerű kapcsolatot alakítsunk ki.” /Andrew Fuller/

 

A pozitív életszemléletről írok majd Nektek legközelebb! Tartsatok velem és bemutatott Andrew Fuller gondolatait arról, hogy milyen képességek azok, amik az életben való boldoguláshoz kellenek!

Ha van kedved, írd meg hozzászólásban, hogy mi a véleményed a hangulatváltoztató elemekről és a változáshoz szükséges öt lépésről!

 

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Andrew Fuller: Nehezen kezelhető gyerekek című könyv Harmadik részében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?