Nehezen kezelhető gyerekek – Nehéz témák

Andrew Fuller: Nehezen kezelhető gyerekek című könyv végére értünk. A problémás gyerekek típusai után gyakorlati tanácsokat kaphatunk a szerzőtől ahhoz, hogy hogyan érjünk el változást gyermekünk viselkedésében. Az utolsó fejezetek a leggyakrabban előforduló gyereknevelési témákról szólnak. A korábbi írásaimat a könyvről itt olvashatjátok. 

Nehéz témák

 

Újra és újra ugyanazok a problémák

A Nehezen kezelhető gyerekek című könyv elsősorban olyan családoknak szól, akik változtatni szeretnének valamin. Ez a könyv csak akkor fog segíteni, ha hajlandóak vagyunk energiát fektetni abba, hogy a dolgok megváltozzanak.

Az Ötödik részben nyolc lépésből álló akciótervet találhatunk, ami a szerző szerint segíthet akkor, amikor úgy érezzük, hogy megakadtak a dolgok, újra és újra ugyanazokba a problémákba ütközünk.

„Ha úgy érezzük, megakadtunk érdemes fontolóra venni, mi történne, ha pontosan az ellenkezőjét csinálnánk annak, amit éppen most teszünk.” /Andrew Fuller/

kép: Pixabay

 

    1. Lépjünk vissza a problémától, és ismerjük be a kudarcot!
    2. Ne feledjük maga a probléma a probléma (nem a gyerek)!
    3. Vizsgáljuk meg, mi történik, amikor a probléma nincs jelen!
    4. Figyeljük meg, hogy a viselkedés összefügg a reakciókkal!
    5. Csak lépésről lépésre haladjunk!
    6. A gyerekre figyeljünk, ne a viselkedésre!
    7. Ne legyünk kiszámíthatóak!
    8. Hívjuk a lovasságot!

Mindegyik pontról részletesen olvashattok a könyvben. Azt gondolom, hogy fontos útravalót kaphatunk általuk ahhoz, hogy a változás útjára lépjünk.

Nehéz témák

Andrew Fuller miután egy általános leírást adott nekünk ahhoz, hogy hogyan küzdjünk meg a problémákkal, különböző nehéz témákat sorol fel könyvében. Mindegyikről egy külön fejezetben olvashatunk és mindegyiket a nehezen kezelhető gyerekekre jellemző viselkedések alapján közelíti meg a szerző.

    • Agresszió
    • Depresszió
    • Hazugság
    • Csoportnyomás
    • Maximalizmus
    • Szexualitás

Külön felhívnám a figyelmet arra, hogy ha az egyes témaköröknél az egyik nehezen kezelhető gyerek típusba tartozó fiatalokra jobban oda kell figyelni, akkor azt a szerző kiemeli számunkra.

Túlélési praktikák szülőknek

„A nehezen kezelhető gyerekek … igazi túlélők. Ahhoz, hogy kiteljesedjenek, olyan szülőkre van szükségük, akik nem csak túlélnek, hanem boldogulnak is.” /Andrew Fuller/

A Nehezen kezelhető gyerekek című könyvben három túlélési és/vagy boldogulási stratégiát tanácsol számunkra a szerző:

    • jó fül
    • jó szív
    • jó lélek
    • egészséges humorérzék

Ezek a kifejezések elég beszédesek, de a könyvben bővebben megismerhetitek, hogy pontosan mire is gondol Andrew Fuller alattuk.

„Senki sem ismeri jobban a gyermekünket, mint mi magunk. Időnként mindannyian hibázunk, és elveszítjük a türelmünket. A nap végén nem az számít, hogy tökéletes szülők voltunk-e, hanem az, hogy minden tőlünk telhetőt megtettünk: kitartottunk mellette; beismertük, ha hibát követtünk el; megtettük, amit megígértünk; és olyan pozitív kapcsolatot tartottunk fenn, amilyet csak tudtunk.” /Andrew Fuller/

kép: Pixabay

 

Ezzel befejeztük Andrew Fuller: Nehezen kezelhető gyerekek című könyvet. A következőkben Jesper Juul: A működő család című könyvvel fogunk foglalkozni. Tarts velem továbbra is!

A hozzászólásokban szívesen fogadom a véleményedet az ismétlődő problémák megoldásával kapcsolatosan!

 

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Andrew Fuller: Nehezen kezelhető gyerekek című könyv Ötödik részében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?