Nevelj az életre! – A valóságra nevelés alapjai

Ebben a sorozatban szeretném Nektek bemutatni Kevin Leman: Nevelj az életre! című könyvet. Folyamatosan haladunk majd előre a könyv felépítése szerint. A valóságra nevelés elméletére szépen lassan fény derül.

A filozófia alapjai

Háromféle gyereknevelési stílus

Az általam bemutatott összes gyereknevelésről szóló Kevin Leman könyvben (Péntekre új gyerek, Péntekre új tinédzser, Segítség, akaratos a gyerekem!, Péntekre boldog család) megjelenik a háromféle nevelői stílus:

    • tekintélyelvű szülő
    • engedékeny szülő
    • következetes szülő

A szerző az egész gyerekneveléssel kapcsolatos gondolatmenetét azzal indítja, hogy vizsgáljuk meg, hogy mi magunk milyen mintákat követünk a fegyelmezés során. Szerinte nagyon fontos az önvizsgálat és az önismeret, illetve hogy belássuk, hogy az eddig használt stratégiáink miért nem működtek. Kevin Leman szeretné, ha nem csak külső hatásra, hanem belső elköteleződésből vágnánk bele a változásba, változtatásba. Ezért könyvében hosszan ecseteli a három stílusra jellemző tulajdonságokat és eredményességüket a nevelés terén.

„Egyik szélsőséges nevelési stílus sem biztosítja a gyerekek számára azt, amire vágynak: a rendet.” /Kevin Leman/

kép: Pixabay

Mi lesz, ha hibázunk?

Nem nehéz kitalálni, hogy a Nevelj az életre! című könyvben a kiegyensúlyozott, következetes szülői mintát favorizálja a szerző. De mi történik, ha mi nem vagyunk ilyenek? Ha nem mindig tudunk elégé higgadtan és átgondoltan reagálni? Ha a szüleink mintáját követjük, akkor is, ha tudjuk, hogy nem jó?

„Hadd nyugtassam meg, nincs olyan, hogy tökéletes szülő. … Nincs azzal semmi baj, ha gondjai adódnak. … Időnkét minden jó szándéka ellenére is csúfos kudarcot fog vallani.” /Kevin Leman/

Kevin Leman szerint nem szabad magunkat ostorozni. Ne essünk az önmarcangolás csapdájába! Ne akarjunk szuperszülők lenni! Mindenki hibázik, a kérdés az, hogy mit teszünk utána!

„A botlások is a kalandhoz tartoznak a gyereknevelés rögös útján. De tanulhatunk belőlük, hogy utána továbblépjünk. … Minden ott van a kisujjában ahhoz, hogy jó szülő legyen!” /Kevin Leman/

A társas viselkedések célja

Aki végig követték velem az eddig bemutatott könyveket, ők tudja, hogy Kevin Leman filozófiájának másik alappillére a viselkedések célirányos voltának megértése.

Az elmélet szerint minden helytelen viselkedésnek célja van. Elsősorban a figyelemfelkeltés a cél, ha ez nem jön össze, akkor már hatalomvágyról beszélünk. Ezután pedig már komolyabb, káros viselkedési minták következnek.

    1. Figyelemfelkeltés
    2. Hatalomvágy
    3. Bosszúvágy
    4. Beletörődés a tehetetlenségbe

A Nevelj az életre! című könyvben elolvashatjuk, hogy minden gyerek vágyik figyelemre, de van az a szint, amikor az már figyelemsóvárgás. A hatalmaskodó gyerek pedig képes uralni az egész családot, irányítani szüleit és állandó hatalmi csaták szinterévé tenni a mindennapokat.

Kevin Leman szerint nagyon fontos, hogy megértsük a célirányos viselkedés elméletét, hiszen ez a tudás segíthet nekünk abban, hogy belássuk gyermekünk cselekedetei mögött meghúzódó okokat. Így megtanulhatjuk őt jobban, máshogyan szeretni, illetve ezzel a tudással felvértezve nem szabad bedölni neki és hagyni, hogy manipuláljon bennünket.

„Most, hogy látja, gyermeke viselkedése célirányos, új taktikára lesz szüksége, amelynek révén – képletesen szólva – a gyerek térfelén tarthatja labdát.” /Kevin Leman/

A szerző szerint nagy sok múlik azon, hogy hogyan reagálunk gyermekünk viselkedésére. Könyvében készített nekünk egy több oldalas táblázatot, amiben bemutatja azokat a reakciókat és hatásaikat, amiket általában zsigerből szoktunk adni és azokat a válaszokat, amik egészségesebbek és segíthetik a gyermekünk pozitív önértékelését.

A legérdekesebb benne az szerintem, hogy így leírva mindenki számára tiszta, hogy mik a negatív rekaciók következményei, de amikor az ember benne van és ideges, akkor egyszerűen a zsigeri reakciók jönnek. Kevin Leman szerint hosszú távon kellene gondolkodunk és biztosítani gyermekünk számára azt a kiegyensúlyozott környezetet és rendet, amire szüksége van. Különben nagyon bizonytalan lesz és elveszett.

kép: Pixabay

Hogyan lehet változást elérni?

Felmerülhet a kérdés, hogy mindezeknek az információknak a birtokában: merre induljunk? Hogyan változtassunk? Mire figyeljünk oda, ha beláttuk, hogy eddig nem csináltuk jól? A kérdésekre a választ a Nevelj az életre! című könyvben találhatjátok és röviden én is írok róla Nektek következő bejegyzésekben.

Előljáróban bemutatnám Nektek Kevin Leman által készített hat pontból álló akciótervet, aminek a lépésein érdemes végigmenni, ha változást szeretnénk elérni gyermekünk viselkedésében:

    1. Pontosan azonosítsa az adott viselkedést.
    2. Tegye fel magának a kérdést: Szülőként hogyan szoktam reagálni a szóban forgómagatartásra? Általában mit érek el vele?
    3. Gondolkodjon el az adott magatartásról gyermeke nézőpontjából. Amikor a szokásos módon reagál rá, ön szerint milyen érzéseket vált ki a gyerekből?
    4. Hogyan reagálhatna másképpen – pozitívabban – erre a viselkedésre?
    5. Ennek hatására vajon hogyan érezné magát gyermeke?
    6. Milyen magatartásváltozást tapasztalna ennek eredményeként?

Fontos észrevétel, hogy nem véletlen, hogy nem a gyerekek kapnak plusz feladatot a lista alapján, hanem mi. Hiszen a szerző szerint, ha változást szeretnénk elérni, akkor nekünk, szülőknek kell először változtatnunk.

 

Legközelebb a valóságra nevelés hét irányelvéről írok majd Neked! Tarts velem!

Ha megfogott téged ez a téma, kérlek írd le egy hozzászólásban, hogy neked mi a véleményed hat pontból álló akciótervről!

 

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Kevin Leman: Nevelj az életre! című könyv Első, Második és Harmadik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?