Nevelj az életre! – Egyedülálló szülők és mozaikcsaládok

Manapság sajnos nagyon gyakoriak az egyszülős és a mozaikcsaládok. Eléggé elkeserítő ez a dolog és ezekben az élethelyzetekben élő anyukáknak, apukáknak és gyerekeknek nincs könnyű dolgok. A gyereknevelés is nehezített pályán történik. Kevin Leman: Nevelj az életre! című könyvében két külön fejezetet szentelt az egyedülálló szülőknek és a mozaikcsaládokról. Abban szeretne segíteni a szülőknek, hogy hogyan alkalmazhatják a valóságra nevelés filozófiáját a mindennapokban és mire érdemes odafigyelni, hogy a szülő-gyerek kapcsolat jó legyen. A könyvről szóló korábbi írásokat itt tudod elolvasni.

Új felállás, együttműködés és tisztelet

 

(Nem csak) Egyedülálló szülőknek

„Sok szülő neveli manapság szólóban a gyermekeit. Akárhogy lett is egyedülálló szülő, nem könnyű feladat szakadt a nyakába. Ön a család kenyérkeresője és rendfenntartója egy személyben. Kimerítő dolog egyedül cipelni a gyereknevelés terheit. … Mindennek a tetejébe egy jó adag bűntudatot is cipel, amiért nem tehet eleget a gyerekeiért.” /Kevin Leman/

Kevin Leman szerint a legfontosabb a prioritások megtalálása. Egy ilyen családban senkinek sem könnyű, viszont ahhoz, hogy működjenek a dolgok elengedhetetlen a fontossági sorrend végiggondolása. Hiszen mindenkinek 24 órából áll egy napja.

A szerző biztatja az egyedülálló szülőket, hogy ne gondolják azt, hogy az ő gyermekük valamiféle másodosztályú életre lennének ítélve, nagyon is van lehetőségük a kiegyensúlyozottnak lenni. Hogy hogyan? Az a Nevelj az életre! című könyv Tizenegyedik fejezetéből kiderül. Ide pedig kigyűjtöttem Nektek néhány gondolatot a szerzőtől a teljesség igénye nélkül:

    • Vigyázzon magára!
    • Mutasson együttérzést, de ne legyen túlságosan elnéző!
    • Erősítse meg a családi összetartozás érzését!
    • Soha ne állítsa be ellenségnek az exét!
    • Ne próbáljon meg minden problémát megoldani!

Akiket ennél bővebben és részletesebben érdekel az a téma, azoknak szeretettel tudom ajánlani Kevin Leman: Gyereknevelés egyedülálló módon című könyvét, ami kifejezetten erről az élethelyzetről szól.

kép: Harmat Kiadó

Mozaikcsaládok

„Régen a szülőknek sok gyerekük volt. Ma a gyerekek bírnak sok szülővel.” /Kevin Leman/

A Nevelj az életre! című könyvben egy egész fejezeten keresztül foglalkozik a szerző a mozaikcsaládok eseteivel. Sajnos nincs külön könyve erről a szerzőnek, viszont ebből az egy fejezetből is látható, hogy nagy tapasztalata van a témában és igazán gyakorlatias tanácsokkal tud szolgálni azoknak a szülőknek, akik keresik az útjukat egy új családi összeállításban.

    • Elsőként a saját gyerekeit fegyelmezze!
    • Vessék össze a szabálykönyveiket!
    • Számoljon a születési sorrend felborulásával!
    • Kerüljön mindenfajta háromszöghelyzetet!
    • Óvja a házasságát!

„Némi erőfeszítéssel, gondosan megtervezett stratégiával és a valóságra nevelés módszerével képes új csapatot építeni, amely tagjai tisztelik egymást és együttműködnek egymással.” /Kevin Leman/

kép: Pixabay

 

Az utolsó fejezet következik a könyvben. Kevin Leman azt a címet adta neki, hogy: Hogyan legyen gyermekének valóban a legjobb barátja!Érdekes felvetés és téma. Legközelebb erről írok majd Neked!  Tarts velem!

Ha gondolod, írj egy hozzászólást, hogy mi a véleményed a fenti témákkal kapcsolatosan!

 

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Kevin Leman: Nevelj az életre! Tizenegyedik és Tizenkettedik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?