Nevelj az életre! – Hét alapelv

Legutóbb megismerkedtünk a valóságra nevelés alapjaival. Most pedig bemutatom Nektek, hogy miért gondolja azt Kevin Leman, hogy a kijózanító valóság hasznos lehet a gyereknevelésben. A Nevelj az életre! című könyvében elolvashatjuk a valóságra nevelés filozófiájának hét alappillérét, illetve hogy miért érdemes következetesnek lenni. 

Nem kell más, csak egy nagy adag valóság

 

A való világ

Kevin Leman szerint fontos, hogy megtanítsuk gyermekünknek, hogy mi vár rá a világban. A családi otthon egyfajta burokként működik, de a való világ nagy kijózanító tud lenni.

A szerző szerint a család egy fontos tanulópálya ahhoz, hogy megértsük, hogy nem körülöttünk forog a világ és hogy másokra is gondolni kell. Lehet, hogy mi sok mindent elnézünk gyermekünknek, de az életben való boldoguláshoz a feladatokat időre el kell végezni, a munkába időbe be kell érni stb.

„A legalkalmasabb hely, ahol a gyerekek elsajátíthatják ezeket az alapelveket, az otthonuk. Az az igazság, hogy eljön a nap, amikor kirepülnek a fészekből. A nagyvilág pedig ismeri a módját, hogyan vágja fejbe az embert a valósággal. Kifogásoknak helye nincs. A gyatra munka nem kifizetődő.” /Kevin Leman/

Vagyis Kevin Leman álláspontja szerint engedni kell, hogy a helyzet realitása tanítsa meg gyermekünknek a leckét, ne pedig a mi kiabálásunk, zsörtölődésünk, fenyegetődzésünk. Amik hosszú távon amúgy sem kifizetődőek és még bűntudatot is okoznak.

kép: Pixabay

A valóságra nevelés elmélete

„Kidolgoztam a valóságra nevelés módszerét, hogy rávezessem a szülőket, hogyan szeressék, egyszersmind fegyelmezzék a gyerekeiket következetes és határozott, ugyanakkor tiszteletteljes módon.” /Kevin Leman/

A Nevelj az életre! című könyvből megtudhatjuk, hogy a valóságra nevelés az aranyközépút a tekintélyelvű és az engedékeny nevelési stílus között, ahol a gyermek jogai és a kötelezettségei egyensúlyban vannak.

Kevin Leman szerint a valóságra nevelés módszerének három sarokköve van, amiknek egyensúlyban kell lenniük ahhoz, hogy jó szülő-gyerek kapcsolatról beszéljünk:

    • kölcsönös tisztelet
    • szülői tekintély
    • szeretetteljes fegyelmezés

„Amikor e három fogalom egyensúlyban van, a szülők helyénvalóan élnek szülői tekintélyükkel, és szerető fegyelmezéssel nevelik gyermekeiket. … A valóságra nevelés erre a szeretetteljes alapzatra épül, miközben útmutatással és cselekvésközpontú módszerekkel vezeti rá a gyermeket, hogy felelősséget vállaljon a tetteiért.” /Kevin Leman/

A valóságra nevelés hét irányelve

A Nevelj az életre! című könyvben megismerhetjük a valóságra nevelés hét irányelvét:

    1. Alapozza meg az egészséges szülői tekintélyét!
    2. Tanítsa gyermekeit felelősségvállalásra!
    3. Hagyja, hogy a valóság tanítsa meg a leckét!
    4. A tettei legyenek összhangban a szavaival!
    5. Ragaszkodjon az álláspontjához, de merevgörcsöt azért ne kapjon!
    6. A kapcsolatok előbbre valók a szabályoknál és az elfoglaltságoknál.
    7. Éljen az elvei szerint!

Szép kis lista ez! Hogy pontosan hogyan is kell ezeknek megfelelően nevelni azt Kevin Leman részletesen leírja nekünk a Negyedik fejezetben, illetve az egész könyv erről szól!

„A család … működése nem demokratikus. Az irányításnak a szülők kezében a helye, különben eluralkodik a káosz. A gyerekeknek arra van szüksége, hogy a szüleik szülőként viselkedjenek.” /Kevin Leman/

kép: Pixabay

Türelem, megfigyelés és gyakorlás

A szerző szeretné, ha megértenénk, hogy a nevelés hosszú távú befektetés és nem pedig rövid lejáratú kölcsön.

„A valóságra nevelés türelmet, gyakorlást és elhivatottságot kíván a gyereknevelés terén, nem pedig azt, hogy egyszerűen felkapja a vizet, kiadja a mérgét, aztán ráfogja, hogy mindezt a fegyelmezés címén tette.” /Kevin Leman/

Fontos észben tartanunk, hogy a gyerekek mindennél jobban vágynak arra, hogy…

    • becsüljék.
    • feltétel nélkül szeressék.
    • komolyan vegyék.
    • hasznos tagjai legyenek a családnak.

Kevin Leman arra hív bennünket, hogy legyünk felelős szülők, akik gondoskodnak ezekről az alapokról. Ehhez pedig elengedhetetlen, hogy odafigyeljünk a gyermekünk egyéniségére és nézőpontjára. A szerző szerint a születési sorrend elmélete sokat segíthet nekünk abban, hogy ez minél jobban sikerüljön.

„A valóságra nevelést gyermekei egyéniségéhez, valamint egyedi valóságfelfogásukhoz igazítva kell alkalmaznia. A születési sorrendből fakadó sajátságaik felismerése segít, hogy megértse egyéni látásmódjukat.” /Kevin Leman/

 

A következő részben a jutalmazás és a büntetés zsákutcájáról írok majd Nektek! Tartsatok velem és bemutatom Nektek, hogy Kevin Leman szerint mit tegyünk helyettük!

Ha van kedved, írd meg hozzászólásban, hogy mit gondolsz a valóságra nevelés hét alapelvéről!

 

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Kevin Leman: Nevelj az életre! Negyedik, Ötödik és Hatodik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?