Neveljünk boldog gyermeket – Az önbizalom és a boldogság kapcsolata

Szeretném figyelmetekbe ajánlani Maureen Healy: Neveljünk boldog gyermeket című könyvet. Az önbizalom öt építőelemének megismerése után a szerző az önbizalom és a boldogság közötti kapcsolatot vizsgálja meg. Érdekes olvasmány, amely tele van buddhista tanításokkal. Ide kattintva olvashatod a korábbi írásokat a könyvről. 

Az önbizalom és a boldogság kapcsolata

 

Mi az igazi boldogság?

„A boldogság bennünk van, nem mástól kapjuk. Fő forrása a csendesség és a lelki nyugalom. Nem külső tényezőn múlik.” /XIV. dalai láma/

Maureen Healy könyvének Ötödik fejezetében arra hív bennünket, hogy az önbizalmat a boldogságon keresztül is megvizsgáljuk. A szerzőnek kifejezett célja, hogy a keleti ember filozófiáját szembe állítsa a nyugati társadalom boldogság képével.

A Neveljünk boldog gyermeket című könyvben arról olvashatunk, hogy a mai világban a vállalkozások gyakran kihasználják a boldogság lehetőségét nyújtó termékek és szolgáltatások reklámozásával elérhető extra profitot. Ezzel azt a tévhitet ültetik el az emberben, hogy csak akkor lesz boldog, ha ezeket a dolgokat megkapja. Pedig ez csupán egy illúzió.

„Minden, ami „kívül van” csak az elillanó boldogság érzetét adja. Ha kívül keressük a boldogságot, autókban, a házastársunkban, a házunkban, a dolgainkban, akkor mindig csalódni fogunk.” /Mauueen Healy/

Akkor mi az igazi boldogság? A szerző szerint az igazi boldogság tartós és megingathatatlan. Ezt csak befelé fordulással és gyakorlással sikerülhet elérni.

„A tartós boldogság elérése mindannyiunk életfeladata.” /Maureen Healy/

kép: Pixabay

 

Hogyan kell boldognak lenni?

Most, hogy tisztáztuk, hogy mi az igazi boldogság, felmerül a kérdés, hogy hogyan kell boldognak lenni. A szerző szerint nem úgy, hogy befejezzük a következő mondatot: „Boldog leszek, ha …”. Maureen Healy könyvében hosszan ír nekünk arról, hogy a boldogság egy belső munkával elérhető állapot, egy döntés.

„Dönteni tudok arról, mikor lehetek boldog.” /Maureen Healy/

A szerző szerint ezt a fajta gondolkodásmódot kellene megtanítanunk gyermekeinknek is.

„A lényeg az, hogy szabaduljunk meg attól, hogy külső dolgokban keressük a boldogságot, és képesek legyünk önmagunkban megtalálni a békét és a beteljesedést.” /Maureen Healy/

Az önbizalom és a boldogság kapcsolata

A Neveljünk boldog gyermeket című könyvben arról olvashatunk, hogy a tartós boldogság eléréshez le kell győznünk önmagunkat. A szerző arra hív bennünket, hogy higgyük el, hogy képesek vagyunk megfékezni a bennünk tomboló indulatokat és kialakítani egy belső békés helyet.

kép: Pixabay

 

Ehhez kell az önbizalom. A hit magunkban, hogy tudunk a boldogság mellett dönteni. Vagyis az önbizalom a boldogság előtti lépcsőfok. Szerintem ez az egyik legfontosabb üzenete ennek a fejezetnek.

„Az igazán boldog ember is ugyanazokon a dolgokon megy keresztül az életben, mint mindenki más; annyi különbséggel, hogy ő rájött, hogyan forduljon a bölcsesség és az optimizmus felé.” /Maureen Healy/

 

Az utolsó rész következik a könyvben, ami a gyerekek belső önbizalmának kialakításáról szól. Tarts velem és megosztom veled Maureen Healy gondolatait!

Szívesen fogadom a hozzászólások között, hogy ha leírod, hogy mi a véleményed az önbizalom és a boldogság kapcsolatáról!

 

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Maureen Healy: Neveljünk boldog gyermeket című könyv Ötödik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?