Neveljünk boldog gyermeket – Az önbizalom öt építőeleme

Haladunk tovább Maureen Healy: Neveljünk boldog gyermeket című könyvével. Legutóbb a megismerkedtünk az önbizalom állomásaival. Most az öt építőelemről lesz szó. 

Az önbizalom öt építőeleme

 

Az építőelemek alapjai

„Az önbizalom új módszerének öt építőeleme segítségével megérthetjük, mi az önbizalom, és hogyan fejleszthető a gyermekekben.” /Maureen Healy/

Az szerző által kidolgozott önbizalom elmélet alapvető célja az, hogy hatékonyabban tudjuk fejleszteni gyermekünk önbizalmát. Az elemek egymásra épülnek és minden szinten egyre növekszik az önbizalom érzése.

A filozófia alapja tehát az, hogy az önbizalom egyre mélyebb szintjére vezetjük gyermekünket, a végére pedig kialakul egy olyan belső erő, aminek segítségével gyermekünk át tudja küzdeni magát minden külső akadályon.

Maureen Healy szerint fontos, hogy az egyes elemeket egyesével sajátítsuk el és amikor már beleépült az gyermekünk életébe, akkor lépjünk tovább a következőre.

„A rendszernek minden eleme önmagában is fontos, de amikor egyszerre alkalmazzuk őket, elérjük az önbizalom legmélyebb szintjeit.” /Maureen Healy/

kép: Pixabay

 

Az első építőelem: biológia

A szervezetünk működése és biológiája nemcsak egyfajta adottság. Az életünk során bennünket ért ingerek változtathatnak rajta. Az agyunk felépítése, hatékonysága és működése nagyon változékony.

„Az egészséges agyműködés nem csak szerencse kérdése.” /Maureen Healy/

A Neveljünk boldog gyermeket című könyvben arról olvashatunk, hogy ha odafigyelünk szervezetünkre, akkor azzal pozitív változásokat idézhetünk elő az agyműködésben és ezzel megalapozhatjuk az önbizalom kialakulását.

„Ha egy gyermek agya és teste optimálisan működik, az önbizalommal telt gondolatok és érzelmek megtanulhatóak, kiügyeskedhetőek.” /Maureen Healy/

Talán úgy tűnhet, hogy a fizikai egészség messze áll a lelki önbizalomtól, de Maureen Healy könyvében többször is kifejti számunkra, hogy a kellő mennyiségű folyadékbevitel, kiegyensúlyozott táplálkozás, megfelelő alvás, rendszeres testmozgás, minimális stressz igenis számít.

A második építőelem: hitrendszer

„Az önmagunkba vetett hitnek központi szerepe van az önbizalom kiművelésénél.” /Maureen Healy/

Az elmélet szerint a hitrendszernek fontos tényezői a magabiztos gondolatok és ezek befolyásolhatósága. A Neveljünk boldog gyermeket című könyvben arról olvashatunk, hogy az elme irányítása megtanulható. Maureen Healy szerint fontos, hogy megértsük, hogy mi vagyunk a főnökök és tudatosan teremthetünk magabiztos gondolatokat.

„A lehetséges és a lehetetlen között nagyon kicsi a távolság, és csak a belső hitrendszerünk tesz köztük különbséget.” /Maureen Healy/

A harmadik építőelem: érzelem

„Az egészséges test és az önbizalom növelése felé irányított elme után a következő lépés, hogy a gyermekek magabiztosnak érezzék magukat.” /Maureen Healy/

A szerző szerint az önbizalom kérdésben nem csak a gondolkodásnak, hanem az érzelmeknek is nagy szerepük van. Sőt igazából az érzelmek a tudatos elhatározás felett állnak, hiszen, ha nem csak tudjuk, hanem érezzük az önmagunkba vetett hitet, akkor már egy lépéssel tovább jutottunk.

„Az vagyunk, akinek gondoljuk magunkat. Ha folyamatosan magabiztosnak gondoljuk magunkat, napról napra növekedni fog az önbizalmunk.” /Maureen Healy/

A negyedik építőelem: közösség

„A biztos szociális készségek fontos szerepet játszanak a gyermek növekvő sikereinél. Ennél az építőelemnél az önbizalom fejlesztése már nem belső munka, hanem átalakul valamiféle külső dologgá.” /Maureen Healy/

A Neveljünk boldog gyermeket című könyvben olvasható gondolatok ellentmondásnak tűnhetnek, hogy külső tényezőkre hivatkozik a szerző a negyedik elemnél, úgy, hogy korábban egy alacsonyabb szintnek jellemezte a külső tényezőket.

Nincs hiba a könyvben. A szerző szerint a közösség megerősítő és visszacsatoló ereje elég magas szinten képes megerősíteni a belső önbizalmunkat. De szigorúan az első három elem beépítése után és ezen van a hangsúly. Hiszen a külső megerősítésből való táplálkozás is múlandó, ha nincs meg a magunkba vetett hit.

„A titok abban van, hogy ha közösségben vagyunk, külső és belső visszajelzést is kapunk, és mindkettő erősíti a belső önbizalmat.” /Maureen Healy/

A visszajelzésekkel kapcsolatosan van még egy fontos következmény. Maureen Healy szerint a külső visszajelzések segítségével a gyermek megtanulja azt a fajta belső kommunikációt, ami megerősíti őt. Ő lesz maga számára a visszajelzés, ezt nevezzük belső visszajelzés. Ez a belső énnel való pozitív párbeszéd pedig a megfelelő önbizalom egy igen magas szintje.

kép: Pixabay

 

Az ötödik építőelem: spiritualitás

A szerző arra ír nekünk könyvében, hogy az ötödik elem kilóg a sorból. Erre az elemre közvetlenül nincs szükség az önbizalom növeléséhez. Viszont megkoronázhatja a korábbi elemek által kialakult magabiztosságot.

„Amint belátjuk, hogy egy felsőbb hatalomhoz kapcsolódunk, amely bennünk is megtalálható, szinte lehetetlen, hogy bármire is alkalmatlannak találnánk magunkat, és úgy éreznénk, nincsenek előttünk lehetőségek.” /Maureen Healy/

 

Az egyes elemek gyakorlati működéséről írok Nektek legközelebb! Tartsatok velem!

Ha gondolod, írd le egy hozzászólásban, hogy mi a véleményed az öt építőelemről!

 

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Maureen Healy: Neveljünk boldog gyermeket című könyv Harmadik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?