Neveljünk boldog gyermeket – Belső önbizalmat minden gyermeknek!

Maureen Healy: Neveljünk boldog gyermeket című könyv végére értünk. Megismertük eddig az önbizalom fogalmát, felépítését és a kapcsolatát a boldogsággal. A könyv utolsó fejezeteiben pedig ezt a tudást ülteti át a szerző a gyakorlatba és olyan tanácsokkal lát el bennünket szülőként, hogy milyen eszközökkel építkezzünk szilárdabb alapokra gyermekünk belső önbizalmának tekintetében. A korábbi írásaimat a könyvről itt olvashatjátok. 

Belső önbizalmat minden gyermeknek!

 

Külső önbizalom: lépcsőfok a siker felé

A Neveljünk boldog gyermeket című könyvben arról olvashatunk, hogy a gyermekek önbizalmának fejlődése szempontjából a külső önbizalom egy fontos lépcső. A belső önbizalom fogalmának tárgyalásánál már írtam Nektek arról, hogy a külső önbizalom igen sérülékeny és a cél egy mélyebb szintű magabiztosság. Ettől függetlenül nem szabad azt gondolunk, hogy külső önbizalommal való foglalkozás elhanyagolható. Hiszen a gyermekek önbizalmának fejlődése innen indul.

„A külső önbizalom kikerülhetetlen lépcsőfok a belső önbizalom felé vezető úton.” /Maureen Healy/

kép: Pixabay

 

A gyerekek élete során sok újdonsággal találkozik és gyakran bizonytalan helyzetben találhatja magát. Sajnos ezektől könnyen megrendülhet az önbizalma. A könyvben a szerző többféle jelet felsorol számunkra, ami arra utalhat, hogy gyermekünknek sérült az önbizalma, illetve megismerhetjük, hogy mik azok a tipikus bizonytalan helyzetek, amik gondot okozhatnak.

Maureen Healy arra is felhívja a figyelmünket, hogy az önbizalom egyes építőelemére is érdemes odafigyelnünk, hiszen, ha ezekkel van probléma, akkor az is gátat vethet a fejlődésnek.

„Ha egy építőelem megsérül, megakadályozhatják a gyerek önbizalmának fejlődését és azt a képességét, hogy mélyen magabiztos legyen.” /Maureen Healy/

Arról, hogy mit tehetünk szülőként, hogy a gyermekünkben kevesebb legyen a kétely és hogy hogyan dicsérjük őt helyesen, bővebben a könyv Hatodik fejezetében olvashattok.

„A belső erőhöz vezető legjobb út az, ha úgy fejlesztjük ki a külső önbizalmat, hogy közben megalapozzuk a belsőt is.” /Maureen Healy/

Belső önbizalom: építkezzünk szilárdabb alapokra

„Arra kérek mindenkit, vezesse rá a gyermekeit arra, hogy higgyenek önmagukban – kezdjék el hinni, hogy bennük van az erő, mely elvezeti őket a sikerhez, bármi történjék is.” /Maureen Healy/

A belső önbizalom kialakításához a Neveljünk boldog gyermeket című könyvben olyan tanácsokat kapunk a szerzőtől, ami egy három lépéses folyamatban írható le:

    • Első lépés: A helytelen érzékelés feltárása
    • Második lépés: A téves berögződések eltávolítása
    • Harmadik lépés: Bevált meggyőződések hozzáadása

A belső gondolatok átalakításáról és mindhárom pontról bővebben olvashattok a könyv Hetedik fejezetében. Hasznos olvasmány, amit a szerző további fontos elvekkel egészít ki, melyek elmélyíthetik a belső önbizalmat: etika, együttérzés és bölcsesség.

A belső önbizalom. Egy életre szóló terv

„A sikeres nevelés titka, hogy olyan szülők legyünk, akik hisznek magukban és segítenek gyermekeinek, hogy ők is higgyenek.” /Maureen Healy/

A Neveljünk boldog gyermeket című könyv záró fejezetében egy összefoglaló táblázatot találunk, amiben az egyes építőelemek vannak felsorolva és a hozzájuk tartozó önbizalom építő szokások. Érdemes áttanulmányozni, akár kimásolni.

kép: Pixabay

 

Maureen Healy arra biztat bennünket, hogy ismerjük fel a gyakorlásban rejlő erőt és rendszeren tegyünk azért, hogy megalapozzuk az önbizalom mélyebb szintjét.

Ez a három vezértelv segíteni fog az úton:

    • sajátítsunk el olyan gondolatokat, melyek erőt adnak
    • emlékeztessük gyermekünket ezekre a vidám módszerekkel
    • vegyük körül a gyermeket olyan emberekkel, helyekkel és tárgyakkal, melyek lelkesítik őt.

A Nyolcadik fejezet további részében ezeknek az elveknek a kibontásáról és oláan gyakorlati tanácsokról van szó, amik segítségével mindennap növelhetjük gyermekünk önbizalmat.

„Nem elég megismerni olyan elméleteket, melyek erősítik gyermekünk önbizalmát. Ezeknek az elméletnek a használatára minden áldott nap emlékeztetni kell őket.” /Maureen Healy/

 

Ezzel befejeztük Maureen Healy: Neveljünk boldog gyermeket című könyvet. A következőkben Ruth Newton: A biztonságos kötődés megalapozása című könyvvel fogunk foglalkozni. Tarts velem továbbra is!

A hozzászólásokban szívesen fogadom a véleményedet a szilárdabb alapokra épített önbizalomról!

 

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Maureen Healy: Neveljünk boldog gyermeket című könyv Hatodik, Hetedik és Nyolcadik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?