Okostojás – Jelenlét

Daniel J. Siegel: Okostojás című könyv végére értünk. A korábbi írásaimat a könyvről itt olvashatjátok. Az utolsó rész a jelenlétről szól, ami azt jelenti, hogy nyitottak, befogadóak és empatikusak vagyunk.

Jelenlét a változások és kihívások során is

 

Ráhangolódás

„Mások számára jelen lenni annyit tesz, hogy ráhangolódunk, mi zajlik bennük, és létrehozzuk az érezve érzés állapotát. … A rezonálás megköveteli, hogy beengedjük mások belső érzéseit, és engedjük, hogy megváltoztassanak minket.” /Daniel J. Siegel/

Az Okostojás című könyvben arról olvashatunk, hogy mielőtt reagálnánk, vagy szeretnénk megoldani tinédzser gyermekünk problémáit, először kapcsolódjunk és legyünk jelen.

kép: Pixabay

 

Ez a fajta ráhangolódás nem jelenti azt, hogy minden tervre rábólintunk. Sokkal inkább arról van szó, hogy a kapcsolatból indulunk ki és együtt gondolkodunk a lehetséges lépéseken.

„A szülő nem irányíthatja, milyen ember váljon kamasz gyermekéből. … Mindkét generációnak az a legfontosabb, hogy nyitott legyen a kibontakozó dolgokra, és tisztelje az embert, aki a kamaszból a rengeteg kiszámíthatatlan időszak és élmény hatására lesz.” /Daniel J. Siegel/

Kihívást jelentő szituációk

Daniel könyvében összeszedett több olyan témakört, amik szorosan hozzátartoznak a kamaszkorhoz és amikkel sok szülő küzd. Ezek mind olyan szituációk, ahol a jelenlét és a ráhangolódás nem könnyű, hiszen a kamasz viselkedése szélsőséges lehet és kiborító.

    • fészekhagyás
    • identitás
    • szexualitás
    • szexuális orientáció
    • droghasználat
    • hazatérés

Ebből a listából is látszik, hogy a szerző érti a dolgát és nagy tapasztalata van abban, hogy milyen témakörök a legkritikusabbak a tinédzserkorban. Mindegyikről hosszan és részletesen megosztja velünk a gondolatait Daniel J. Siegel az Okostojás című könyv Negyedik részében.

„Az egyik legnagyobb kihívás, amellyel a jelenlevés igyekezet során találkozhatunk, saját elvárásainkból fakadhat. Pörgős szülőként introvertált vagy félénk gyermeket nevelni, atletikus szülőként művész hajlamú gyerekkel foglalkozni, aki kerüli a sportolást – minden szülőnek az a legfontosabb kiindulópont, hogy a kamasz valódi énje mellett legyen jelen.” /Daniel J. Siegel/

kép: Pixabay

 

Gyakorlati útmutató

Daniel saját elmondása szerint sokat gondolkodott azon, hogy ha ahhoz, hogy egészséges legyen a testünk meg vannak azok az ételeknek a listája, amiket érdemes enni, akkor a lelki egészséghez miért nincs ilyen gyűjtemény.

Az Okostojás című könyvben találkozhatunk egy hét elemből álló tevékenység listával, ami tudományosan bizonyítottan segíti az ideális agyműködést és az agyféltekék közötti integrációt.

„Ebben a részben hét olyan gyakorlatba avatlak be, amelyeket naponta végezve tudományosan bizonyítottan egészséges testet, friss elmét és folyamatos, integratív agyi fejlődést teremthetsz magadnak egész életedben.” /Daniel J. Siegel/

Az egészséges elme étkei:

    • én-idő
    • alvásidő
    • fókuszálásai idő
    • kikapcsolás
    • játékidő
    • mozgásidő
    • kapcsolati idő

Eléggé beszédesek a pontok, de ahhoz, hogy pontosan értsük, hogy mit ért ezek alatt a szerző, érdemes elolvasni a róluk szóló részt. Szerintem sokat tanulhatunk belőle!

 

Ezzel befejeztük Daniel J. Siegel: Okostojás című könyvet. A következőkben Alfie Kohn: Szülők feltétel nélkül című könyvvel fogunk foglalkozni.

Ha gondolod, írd le egy hozzászólásban, hogy mi a véleményed az egészséges elme étkeiről!

 

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Daniel J. Siegel: Okostojás című könyv Negyedik részében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?