Okostojás – Kötődéstípusok

Haladunk tovább Daniel J. Siegel: Okostojás című könyvvel. A korábbi írásaimat a könyvről itt olvashatjátok. A kapcsolataink sok szempontból meghatározzák az életünket. A kamaszok személyiségének kialakulásában létfontosságúak az őket körülvevő emberrel való kapcsolatuk és azok minősége. Erről lesz most szó. 

Kötődéstípusok

 

A kötődési modell

„A szüleinkkel vagy más gondozóinkkal való fontos kapcsolatokat nevezik kötődésnek. Ezeket a kötődési kapcsolati sémákat visszük tovább magunkban úgynevezett kötődés modellként vagy mintaként. … A modellek igen hasznosak, hogy megtanuljuk és tudjuk, hogyan viselkedjünk, és gyakran befolyásolják, ahogy a világot látjuk, és a világban létezünk – tudat alatt is.” /Daniel J. Siegel/

Az Okostojás című könyvben arról olvashatunk, hogy a kapcsolatainkban szerzett tapasztalataink hatással vannak arra, hogy érzünk, gondolkodunk, viselkedünk, ahogyan életünk során a számunkra fontos emberekhez viszonyulunk.

kép: Pixabay

 

Egy embernek egynél több modellje lehet. Ezek úgy aktivizálódnak, hogy ha egy múltbeli eseményhez hasonló szituációban találjuk magunkat, akkor befolyásolja a reakcióinkat. Legtöbbször automatikusan és tudattalanul, emeli ki a szerző.

Ezek alapján tehát nem kis dologról van szó. Daniel arra hív bennünket, hogy tárjuk fel és értsük meg a viselkedésünket és a kapcsolatainkat befolyásoló kötődési modelleket.

„Ha megértjük, milyen kötődési modell alakult ki bennünk a korai időszakban, az mindannyiunknak, akár kamaszok, akár felnőttek vagyunk, segíthet megérteni életünk jelenlegi alakulását, és azt, hogyan teremthetünk újfajta életmódot, amely felszabadít a mindenféle modell által ránk rakott tehertől.” /Daniel J. Siegel/

Kötődéstípusok

Daniel J. Siegel könyvében bemutatja számunkra azt a négyféle kötődési típust, amiket a kísérletek segítségével megállapítottak már sok-sok évvel ezelőtt a szakemberek.

    • biztonságos kötődési modell
    • elkerülő kötődési modell
    • ambivalens kötődési modell
    • dezorganizált kötődési modell

Mind a négyről részletesen olvashatunk az Okostojás című könyv Harmadik részében. A szerző célja elősorban az, hogy rövid áttekintés után megértsük, hogy a kötődési modelljeink fontosak, de nincsenek kőbe vésve. Munkával tudunk rajtuk változtatni és meg tudjuk adni azt a gyermekünknek, amit mi nem kaptuk meg.

„A kutatások egyértelműen bebizonyították, hogy nehéz múltunktól függetlenül megadhatjuk gyermekeinknek a kötődés biztonságát, ha értelmezzük korai tapasztalataink alakító hatását, és új biztonságos modelleket sajátítunk el.” /Daniel J. Siegel/

Erről a témáról már írtam Nektek Daniel J. Siegel és Tina Payne Bryson: A szülő jelenlét ereje című könyv jelenlétről szóló bejegyzésében.

Önismeret

A könyvajánlóban már említettem, hogy Daniel J. Siegel úgy írta meg az Okostojás című könyvet, hogy az egyszerre szól kamaszoknak és a kamaszokat nevelő szülőknek is. A kötődésmodellek feltérképezéséről szóló részben mindkettő célközönségre fókuszál a szerző. Szerinte a fiatalok és a felnőttek is sokat tanulhatnak ebből és értékes önismeretre tehetnek szert.

„Az önismeret lényege, hogy miként kapcsoljuk össze a múltunk emlékeit jelenlegi tapasztalatainkkal. Fontos lépés ez az életünk biztonságos kötődési modelljeinek elsajátításában. Amikor narratívát tudunk alkotni arról, hogy kik vagyunk, akkor összekötjük a múltunkat és a jelenünket, és aktív alkotóivá leszünk a jövőnknek is.” /Daniel J. Siegel/

kép: Pixabay

 

A szerző összeírt számunkra több oldalnyi kérdéssort, aminek a segítségével megtudhatjuk, hogy milyen kötődéseink vannak és eltöprenghetünk a saját múltbéli tapasztalatainkon. Nem a skatulyázás a cél, hanem a mélyebb önismeret elérése.

A fejezet további részében pedig olyan összefüggésekre hívja fel a figyelmünket Daniel J. Siegel, amik által megérthetjük az agyunk működése és a kötődéstípusok közötti kapcsolatot. Szó esik a sokat emlegetett integrációról és a két agyféltek eltérő működéséről. Igazán érdekes olvasmány!

Gyakorlati útmutató

Az Okostojás című könyv kötődésekről szóló részének a végén is találunk egy elmelátás-mellékletet. Ebben három olyan gyakorlatot mutat be számunka az író, ami segíthet a kapcsolatainkban.

Mindegyik lényeg a reflexió és a reflektív párbeszéd. Daniel szerint az érezve érzés elengedhetetlen a szoros kapcsolatok kialakításához. Ehhez segít hozzá a reflektív beszélgetés.

Gyakorlatok:

    1. Töprengjünk el, minként hatnak kötődési modelljeink a reflektív beszélgetéseinkre!
    2. A reflektív beszélgetés
    3. A sebek begyógyítása

Azt gondolom, hogy ebből a felsorolásból látszik, hogy nem könnyű dologról van. Viszont nagyon megéri a belefektetett energia, emeli ki a szerző.

„Test, elme, kapcsolatok – a jelenlét mindet fejleszti. Ezért nyerő helyzet, ha megtanulunk jelen lenni az életben. A reflexió kulcsfontosságú a jelenlét és a kapcsolat megteremtéséhez.” /Daniel J. Siegel/

 

Az utolsó rész következik a könyvben. Legközelebb a jelenlétről írok Neked! Tarts velem!

Ha gondolod, írd le egy hozzászólásban, hogy milyen tapasztalataid vannak a kötődésmodellekkel kapcsolatosan!

 

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Daniel J. Siegel: Okostojás című könyv Harmadik részében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?