Péntekre boldog család – Csütörtök – Párkapcsolat

Haladunk tovább Kevin Leman: Péntekre boldog család című könyvével. A korábbi írásaimat a könyvről itt olvashatjátok. Leutóbb gyereknevelésről volt szó, most pedig a párkapcsolat lesz a téma. Kevin Leman ebben a fejezetben a szülőknek ír tanácsokat, hogy hogyan lehet boldog a házasságuk már péntekre. 

Csütörtök – Párkapcsolat

 

A boldog házasság négy sikerfaktora

Kevin Leman a házasságot az otthonunk alapjának tekinti. Szerinte érdemes erős bázist kialakítanunk, ahhoz, hogy péntekre boldog családi életünk lehessen. Könyvében felsorol négy olyan tényezőt, amire érdemes odafigyelnünk azért, hogy jól működő kapcsolatunk legyen társunkkal:

    1. Kommunikáció
    2. Nyíltság és hitelesség
    3. Aktív, kielégítő szexuális élet
    4. Egyetértés az alapvető értékek terén

Kevés pontból álló, viszont annál komolyabb lista ez. Kevin Leman nem kertel. Az ő álláspontja szerint dolgozni kell a jó házasságért. Ez nem jön csak úgy magától. Arra biztatja az olvasókat, hogy a negatív statisztikák ellenére küzdjenek a házasságukért és figyeljenek a fenti felsorolás mindegyik pontjára.

kép: Pixabay

Legfőbb szükségletek

„Valamit tudniuk kell: a nők különösek, míg a férfiak furák.” /Kevin Leman/

A Péntekre boldog család című könyvből megtudhatjuk, hogy a párkapcsolatai konfliktusok leggyakoribb oka az, hogy sokszor nem látjuk be, hogy a két nemnek különböző igényeik vannak. Mást és mást várnak el párjuktól:

„Mi kell a nőnek? … Gyengédség, megértés, támogatás, kommunikáció.” /Kevin Leman/

„A férfi igényei egyszerűek. Arra vágyik, hogy Önnek szüksége legyen rá, akarja és tisztelje őt, és beteljesedhessen Ön mellett.” /Kevin Leman/

A szerző könyvében pontokba szedett és részletesen kifejtett tanácsokat ad Nekünk, hogy mit tegyünk és mit ne tegyünk férjként vagy feleségként. Én személy szerint jókat nevettem az író humorán, közben pedig sokat tanultam tőle. Látszik, hogy Kevin Leman munkája során rengeteg félresikerült házassággal találkozott, nagy tapasztalata van a témában. Ennek a fejezetnek pedig az a célja, hogy megossza velünk tapasztalatait, hogy ezeket a helyzeteket hogyan lehet elkerülni.

„Tudjátok a házasság kölcsönös egyezség, amelyben mindkét fél a másik igényeit tartja szem előtt, a sajátja elé helyezve azokat. … Párjuk önmaguk elé helyezése a kulcs ahhoz a változáshoz, amelyet szívesen látnának a családi életükben.” /Kevin Leman/

Anya – a család lelke

„A nőknek veleszületett érzékük van a gyerekneveléshez. Igazi feladatzsonglőrök, akik csodálatos módon képesek számtalan feladatot kézben tartani egyidejűleg.” /Kevin Leman/

A Péntekre boldog család című könyvben hosszasan olvashatunk az anyák szerepéről a családban. Kevin Leman végig nagy tisztelettel és megértéssel nyilatkozik a nők helyzetéről. Sőt! Úgy érzékeltem, hogy elfogultabb a nőkkel szemben, és a férfiakkal szemben sokkal nagyon elvárásokat támaszt könyvében.

Kiírok Nektek pár hasznos tanácsot a szerzőtől, amikre érdemes odafigyelnünk és megszívlelnünk a gyereknevelés során:

    • Legyen elérhető!
    • Legyenek egyértelmű korlátok!
    • Bátorítson következetesen!
    • Imádkozzon!

Az apa sorsdöntő szerepe

Kevin Leman maga is apa, öt gyermeket nevelt fel feleségével. Az apaságról nagyon őszintén és hitelesen ír könyvében. Szerinte az apukák szerepe nagyon fontos a családban és nem szabad rájuk másodhegedűsként tekinteni a gyereknevelésben. A szerző határozottan kijelenti, hogy a legfontosabb, amit egy apának tennie kell, hogy jelen van társa és gyermeke életében.

„Apaként az Ön jelenléte közvetlen hatással van arra, hogy milyen ember válik a gyermekeiből későbbi életük során … és hogy miként nevelik majd a saját gyermekeiket.” /Kevin Leman/

kép: Pixabay

 

A Péntekre boldog család című könyvben a teljesség igénye nélkül a következő apukáknak szánt javaslatokat olvashatjuk:

    • Legyen a jóra ösztönző, pozitív hajtóerő!
    • Legyen férfi!
    • Legyen figyelmes hallgatóság!
    • Legyen vezető!
    • Vegyen részt az életükben!
    • Járjon elő jó példával!

Az anyukák és az apukák szerepéről bővebben a Negyedik fejezetben olvashattok! Szerintem nagyon hasznos olvasmány. Érdemes elgondolkodni a szerző meglátásain!

 

Péntekhez, az utolsó naphoz érkeztünk a könyvben. Kevin Leman boldog családdal kapcsolatos zárógondolatait mutatom be Nektek legközelebb! Tartsatok velem!

Ha gondolod, írd le egy hozzászólásban, hogy mennyire értesz egyet a boldog házasság négy sikerfaktorának pontjaival!

 

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Kevin Leman: Péntekre boldog család című könyv Negyedik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?