Péntekre új gyerek – Ötnapos akcióterv

Kevin Leman: Péntekre új gyerek című könyvben szereplő ötnapos akciótervet szeretném bemutatni Nektek részletesebben. Erről a könyvről nem készül több bejegyzés, hiszen maga a módszer egyszerű, de ez nem jelenti azt, hogy a megvalósítása könnyű lenne. A szerző biztatása: „ha nem adja fel, ígérem, meglesz a jutalma.”

A bombabiztos módszer

Bevezetőként

A Péntekre új gyerek című könyv első egyharmada, kb 100 oldal szól a hétfőtől péntekig tartó módszer bemutatásáról és általános ismertetéséről. Ezt egyáltalán nem hosszú idő elolvasni. Erről fogok Nektek írni részletesebben.

A könyv második felében Kevin Leman célirányos tanácsait olvashatjuk közel 100 témában A-tól Z-ig. Ha a bevezető rész után még bizonytalankodunk, hogy a módszer tényleg működik-e, illetve, hogyan lehet átültetni a gyakorlatba, akkor az A-tól Z-ig leírt bombabiztos akciótervek biztosan meg fognak bennünket győzni arról, hogy a szerző érti a dolgát.

A könyv kétharmada tehát gyakorlati segítség a szülők számára a legfontosabb gyereknevelési problémákhoz. A tárgymutató segítségével könnyen tudunk keresni a bennünket leginkább érdeklő témák között. Erről nem készül külön bejegyzés, viszont a teljesség igénye nélkül összegyűjtöttem Nektek pár témakört, amivel foglalkozik a könyv:

A szülők semmibevételeHázi feladat
AjtócsapkodásHázimunka
CsúfolódásIllemszabályok
Csúnya beszédKöltekezés
DohányzásLopás
ÉtvágytalanságLustaság
FeledékenységMakacsság
FeltűnésvágyRendetlenség
Hatalmi játszmákTetoválás és testékszer
HazudozásZsebpénz

 

Hétfő

Vágjunk hát bele a Leman-féle stratégia bemutatásába. Az első napon önvizsgálatra és átgondolásra hív bennünket a szerző. Leírja könyvében, hogy a gyermek negatív viselkedésének mindig oka van és hogy a szülőknek igen nagy szerepük van abban, hogy egy-egy viselkedésforma szokássá válik nála.

„A mai szülők sokszor legkevésbé sem viselkednek szülőként. … Több időt vesztegetnek arra, hogy kérleljék és figyelmeztessék a gyereket, mint arra, hogy jóra neveljék.” /Kevin Leman/

kép: Pixabay

 

Kevin Leman felhívja a szülők figyelmét, hogy van megoldás az idegőrlő hatalmi játszmákra, rossz szokásokra. Szerinte annak érdekében, hogy a gyermek komolyan vegyen bennünket, három egyszerű lépést kell tennünk:

    1. Csak egyszer szóljunk!
    2. Fordítsunk hátat!
    3. Sétáljunk el!

Természetesen nem ilyen könnyű az egész, de ezekben a pontokban lehetne összefoglalni a Leman-féle stratégia alapját. A későbbi fejezetekben és az A-tól Z-ig részben érthetjük meg majd ennek a módszernek a gyakorlati működését.

Hétfői teendők:

    1. Mérje fel alaposan mi zajlik az otthonában! Mi az, ami aggasztja Ön a gyermekével kapcsolatban?
    2. Gondolja át, milyen változásokat látna szívesen maga körül!
    3. Határozza el, hogy a szarvánál ragadja meg a bikát!
    4. Készüljön fel a csodára!

Kedd

A Péntekre új gyerek című könyvben megismerkedhetünk azzal a három legfontosabb tényezővel, ami Kevin Leman szerint meghatároz bennünket:

    • hozzáállás
    • viselkedés
    • jellem

Szülőként pont azt szeretnénk, ha gyermekünk hozzáállása, viselkedése és jelleme pozitív lenne, ha pozitív tagja lenne a társadalomnak.

„A jellem nemcsak a legfontosabb, de az egyetlen, ami hosszú távon számít. Ez határozza meg a hozzáállást és a viselkedést.” /Kevin Leman/

kép: Pixabay

 

Kevin Leman könyvében arra hív bennünket, hogy koncentráljunk azokra a tulajdonságokra, amik szerintünk a legfontosabbak, és először ezeket tegyük rendbe. Elsőlépésként a saját hozzáállásunk és reakciónkat bíráljuk felül egy-egy szituációban, hiszen a gyerekek óhatatlanul másolnak bennünket, és figyelik minden mozdulatunkat és mondatunkat.

Keddi teendők:

    1. Önnek milyen a gyermekihez való hozzáállása?
    2. Mit árul el a viselkedése a belső hozzáállásáról?
    3. Hogyan kellene változtatnia a viselkedésén?
    4. Milyen jellemvonásokat szeretne megerősíteni saját magában, és mit tehetne ezért?

Szerda

Kevin Leman arra bátorít bennünket a harmadik napon, hogy tekintsünk egy kicsit előre. Gondoljuk végig a hosszútávú céljainkat, jövő képünket. Milyennek képzeljük el gyermekünket 5, 10 vagy 15 év múlva?

A gyereknevelés során gyakran esünk abba a hibába, hogy a gyors eredmény érdekében nem túl szerencsés döntéseket hozzunk. Habár ezek bűntudatot okoznak nekünk, de legalább rövid idő alatt megoldottunk egy szituációt. Hosszútávon ezeknek a következményeivel küszködünk a legtöbbet, figyelmeztet a szerző.

A Péntekre új gyerek című könyv segítségével megvizsgálhatjuk saját nevelési stílusunkat, annak eredményességét. Szülőként fontos megértenünk, hogy a gyereknevelés főleg a kapcsolaton múlik. Kevin Leman szerint, ha nincs jó kapcsolat a szülő és gyermeke között, akkor miért is hallgatna rá.

„Ha azt szeretné, hogy gyermekéből egészséges és kiegyensúlyozott felnőtt váljon, akkor jó, ha szem előtt tartja, hogy az Ön szerepe ebben kardinális.” /Kevin Leman/

Szerdai teendők:

    1. Önre milyen nevelési stílus jellemző?
    2. Hogyan reagál gyermeke az Ön nevelési stílusára?
    3. Hogyan tehetné nevelési gyakorlatát kiegyensúlyozottabbá?
    4. Milyen módon tudná erősíteni a gyermekével való kapcsolatát?
kép: Pixabay

Csütörtök

Negyedik napon az ajnározás kontra bátorítás témakörével foglalkozik a szertő. A Péntekre új gyerek című könyvben az egészséges önértékelés és önbecsülés kialakulásáról olvashatunk. Kevin Leman szerint ebben a témában az elvárások megfelelő szintjének megtalálása kardinális kérdés.

„Ne féljen magasra tenni a mércét, de azért ne is kívánjon tőlük lehetetlent!” /Kevin Leman/

Csütörtöki teendők:

    1. Ön hogyan mutatja ki feltétel nélküli elfogadását a gyermeke iránt?
    2. Hogyan erősíthetné az összetartozás érzését a családjában?
    3. Mit tehetne annak érdekében, hogy erősítse gyermeke önbizalmát?
    4. Gondolja át a különbséget az ajnározás és a bátorítás között! Hogyan bátoríthatná gyermekét a mai napon?

Péntek

Pénteken áll össze a teljes kép. Az elmúlt napokban a terep előkészítésén volt a hangsúly. Az ötödik napon már az akcióterv készítése következik.

„Itt az idő, hogy felvegye a kesztyűt, és akciótervét rászabadítsa mit sem sejtő csemetéjére. Ne feledje, csak semmi előzetes figyelmeztetés, semmi fenyegetés, magyarázkodás – ez a tettek ideje, és a kitartásé. És ami a fő, a meghátrálás szóba sem jöhet, nem ér beadni a derekát! A gyereknek tisztában kell lennie azzal, hogy Ön tántoríthatatlan, különben az egész terv kudarcra van ítélve.” /Kevin Leman/

kép: Pixabay

 

Kevin Leman a tervkészítés alatt végig fogja a kezünket, pontokba szedett segédlettel igyekszik támogatni bennünket. A végső munka és kitartás viszont a mi dolgunk. Nem lesz könnyű, emeli ki a szerző, de érdemes belevágni.

Pénteki teendők:

    1. Nézze át újra a főbb vezérelveket.
    2. Szűrje ki a fajsúlyos problémákat, amelyeket orvosolni kíván.
    3. Elevenítse fel magában, általában hogyan szokott reagálni, és hogyan fog reagálni most.
    4. Felkészülni, vigyázz … rajt!

 

Péntekre új gyerek tízes listája:

10. Viselkedjen 100 százalékig következetesen!

9. Tartsa magát ahhoz, amit mond!

8. Zsigeri reakció helyett cselekedjen megfontoltan!

7. Számoljon el 10-ig, és tegye fel magának a kérdést: „A régi énem vajon mi tenne most? És mit fog tenni az új?”

6. Ne fenyegetőzzön!

5. Ne hagyja magát kihozni a sodrából!

4. Ne ismételgesse a figyelmeztetést!

3. Tisztázza magában, hogy kinek a problémájáról van szó!

2. Ne higgye, hogy a rosszalkodás magától abbamarad!

1. Őrizze meg a derűlátását!

RAJT!

 

Ha tetszenek Kevin Leman gondolatai a gyereknevelésről, akkor nagy szeretettel tudom Neked ajánlani a szerző Nevelj az életre! című könyvét, ami a valóságra nevelés filozófiáját mutatja be részletesen!

 

Ezzel befejeztük Kevin Leman: Péntekre új gyerek című könyvet. A következőkben Kevin Leman: Péntekre új tinédzser című könyv következik. Tarts velem továbbra is!

A hozzászólásokban szívesen fogadom a véleményedet az ötnapos akciótervről!

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Kevin Leman: Péntekre új gyerek című könyvben olvasható.

Vélemény, hozzászólás?