Péntekre új tinédzser – Ötnapos akcióterv

Kevin Leman: Péntekre új tinédzser című könyvben szereplő módszer alapjait szeretném bemutatni Nektek. Minden naphoz egy külön ütőkártyát választott a szerző, amik röviden összefoglalják az adott napi mondanivalót. Ezek mind-mind olyan bölcsességek, amiket jó, ha észben tartunk, amikor kamaszgyermeket nevelünk. A Péntekre új gyerek című könyvhöz hasonlóan erről a könyvről is csak egy bejegyzés készül. Vágjunk hát bele!

 

Bombabiztos ütőkártyák sora

 

Kipróbált és verhetetlen stratégiák

A Péntekre új tinédzser című könyv első fejezeteiben megismerkedhetünk az ötnapos módszer napokra bontott lépéseivel. Azokkal a fontos információkkal, amik segíthetnek nekünk elindulni a változás útján. Lejjebb görgetve ezekről olvashattok részletesebben!

A könyv második felében Kevin Leman azt kérdezi tőlünk, hogy ha csak tíz percre négyszemközt lennénk vele, akkor mi lenne az az egy kérdés, amit feltennénk neki. A szerző szerint ez legyen az első probléma, amivel elkezdünk foglalkozni. Természetesen nem tud Kevin mindenkivel személyesen találkozni, viszont az évek alatt összegyűjtött sok-sok tapasztalatát meg tudja osztani velünk.

A Dr. Leman válaszol című fejezetben 65 olyan témával találkozhatunk, amik a szerző szerint a legjobban érdeklik a kamaszok szüleit. Kevin Leman tehát célirányos tanácsokkal lát el bennünket, hogy kialakíthassuk saját, személyszabott stratégiánkat.

„Lapozza fel a könyvet annál a témánál, amely jelenleg a legégetőbb a család életében. A témakörök betűrendben követik egymást, így könnyű eligazodni köztük, de kikeresheti az adott témakört a könyv végén szereplő betűrendes mutatóban is.” /Kevin Leman/

Az A-tól Z-ig bombabiztos akciótervekről nem készül külön bejegyzés, viszont a teljesség igénye nélkül összegyűjtöttem Nektek pár témát, amivel foglalkozik a könyv:

AjtócsapkodásHázi feladat
AutóvezetésHázimunka
Barátok/barátnőkIngerlékenység
Becsmérlés/leszólásKimenő/késői kimaradás
Csúfolódás/szekálásLázadozás
DohányzásPénzügyek
Facebook és a közösségi médiaSzobafogság
FelelősségvállalásTrágár beszéd
Hatalmi játszmákZárkózottság

 

Hétfő

„Ütőkártya a kezében: Tinédzsere pontosan olyan mértékben fog változni, amilyen mértékben Ön változik.” /Kevin Leman/

Az első nap feladatai a helyzetelemzés és az önvizsgálat. Kevin Leman arra buzdít bennünket, hogy nézzük egy kicsit messzebbről a problémát, és döntsük el, hogy mekkora munka vár ránk. Gondoljuk végig, hogy ha a folyamatot egy építkezéshez szeretnénk hasonlítani, akkor teljes átépítésre, részleges átalakításra vagy egy kis tisztasági festésre lenne szükség.

kép: Pixabay

 

Az önvizsgálat rész már nehezebb terep, hiszen Kevin Leman komoly jelentőséget tulajdonít a gyermekkel való kapcsolat első éveire. Szerinte az első akaratösszecsapások és az azokra adott szülői reakcióink igen nagy hatással vannak arra, hogy a kamaszgyermekünk mennyire tisztel bennünket és a kéréseinket.

„Az, hogy gyermekéből milyen tinédzser lett mára, annak tudható be, hogy Ön hogyan viselkedett szülőként az elmúlt években, és hogyan kezelte a családban felmerülő helyzeteket.” /Kevin Leman/

A Péntekre új tinédzser című könyv segítségével megvizsgálhatjuk nevelési stílusunkat, elgondolkodhatunk az eddigi hozzáállásunkon, és ráléphetünk a változás útjára.

„A nevelés a hormonálisinvázió éveiben mindenestül arról szól, hogy a szülő megnyerje a tinédzser együttműködését. … A nevelésben minden a kapcsolaton áll vagy bukik. Fogja fel úgy, mintha egymáshoz kötözve kellene célba érniük: csak olyan messzire juthatnak, amennyire a kapcsolatuk engedi.” /Kevin Leman/

Hétfői teendők:

    1. Döntsön: teljes átépítés, részleges átalakítás vagy egy kis tisztasági festés!
    2. Azonosítsa nevelési stílusát!
    3. Dolgozzon ki egy stratégiát!

Kedd

Hétfőn már megtudhattuk, hogy minden a kapcsolat minőségén múlik. A Péntekre új tinédzser című könyvben bemutatott módszer második napja a tinédzserekkel való kapcsolatteremtésről szól. Hiszen ez a korszak eléggé rázós mindenkinek és fontos, hogy a szülő közel maradhasson gyermekéhez.

„Ütőkártya a kezében: Nyerje meg tinédzsere szívét!” /Kevin Leman/

Kevin Leman szerint fontos, hogy a kamaszgyerekek szülei őrizzék meg hidegvérüket, humorukat és igyekezzenek nem ordibálni, kritizálni, vagdalkozni és fenyegetődzni. Ez egyszerűnek hangzik egészen addig, amíg tinigyerekünk figyelmen kívül nem hagyja a kéréseinkre, nem érdekli az iskola, hajmeresztő időpontokban ér haza és még sorolhatnánk.

A szerző ennek ellenére arról ír nekünk, hogy a kölcsönös tisztelethez vezető út nálunk kezdődik. Próbáljunk meg reális elvárásokat támasztani kamaszgyermekünk felé, fogalmazzunk meg kevesebb kritikát és érdeklődjünk a gyermekünket foglalkoztató dolgok iránt.

„A gyerekeink nem hibátlanok, ahogy mi sem. … Nehéz lépés leszállni a mindentudás piedesztáljáról, de azzal, hogy megteszi életre szóló kapcsolatot épít.” /Kevin Leman/

Fontosnak tartom kiemelni, hogy a szerző álláspontja a szeretetteljes és tisztelettel teli kapcsolatból indul ki, vagyis nem egy kis király neveléséről van szó ebben a könyvben és nem is egy szófogadó katonáról, aki meghajol a vasszigor előtt. A kamaszok sokszor hibáznak és néha őrültségeket csinálnak, Kevin Leman szerint ne felejtsük el, hogy ilyenkor irányításra van szükségük, ésszerű szabályokra és határokra. Ezek hangsúlyozása a kellő pillanatban pedig a szülők feladata.

Keddi teendők:

    1. Tegye lejjebb a magas lécet!
    2. Száműzze a szótárából a „kellene” vagy „kellett volna” szavakat!
    3. Vonja ki a vitorláit tinédzsere bősz szélviharaiból!

Szerda

„Ütőkártya a kezében: Mindennek a lényege a kapcsolat!” /Kevin Leman/

A harmadik nap még mindig a kapcsolatokról van szó. Ez a fejezet a család, a biztonságos hátország és valahová tartozás jelentőségéről szól. Kevin Leman szerint a fontossági sorrend: család, iskola és minden más.

A Péntekre új tinédzser című könyvben arról olvashatunk, hogy kamaszgyermekünknek meg kell értenie, hogy a sorban a család az első. Viszont ez csak akkor fog működni, ha otthon valóban egy szerető és elfogadó közeg fogadja.

„Minden kamasznak szüksége van egy helyre, ahová tartozhat és a legjobb hely erre a családi otthon. … A legjobbat azzal teszi gyermekének, ha az otthonukat olyan hellyé formálja, ahol szívesen tölti az idejét. Olyan hellyé, ahová örömmel hívja el a barátait.” /Kevin Leman/

kép: Pixabay

 

Viszont az otthon nem csak a szórakozás és a pihenés helye. Itt vannak feladatok, amiket el kell látni. Kevin Leman ebben a fejezetben a házimunkával kapcsolatosan osztja meg velünk gondolatait és kitér a testvérek közötti viszályok rendezésére is. Hasznos olvasmány!

Szerdai teendők:

    1. Legyen gyermeke partnere!
    2. Ne vegye a nyakára azt, ami nem az Ön gondja!
    3. Háztartást vezessen, ne hotelt!

Csütörtök

„Ütőkártya a kezében: Hagyja, hogy a valóság tanítsa meg a leckét, így Önnek már nem lesz rá gondja.” /Kevin Leman/

A Péntekre új tinédzser című könyvben bemutatott módszer negyedik napján a kamaszok öntudatáról, önzőségéről és értékrendjéről van szó. A szerző szerint fontos, hogy kijelöljünk ésszerű határokat és megtanítsuk gyermekünknek a felelősségteljes viselkedést. Viszont azt, hogy mit kezd ezzel a tudással, az már ő döntése és a következményeit is neki kell viselnie.

„Bármivel is pakolja meg gyermeke hátizsákját nap mint nap, azt a csomagot viszi majd magával – nemcsak most, de az önálló életébe is.” /Kevin Leman/

Kevin Leman könyvében többféle témában kifejti a véleményét, amik szerinte jó gyakorlópályák lehetnek az ok-okozat megértésének és a felelősség kérdéseinek. Ilyen témakörök például: kimenő, autóvezetés, szexualitás és értékrend kérdése.

„Most jött el az idő, hogy a gyerekei megszűrjék és próbára tegyék a valódi világban azokat az értékeket, amelyeket mind ez idáig magukba ittak.” /Kevin Leman/

Csütörtöki teendők:

    1. Döntse el, milyen életre szóló útravalót akar tinédzsere hátizsákjába pakolni!
    2. Szabjon egészséges határokat!
    3. Az önző viselkedés ellenszerének járjon elöl a nagylelkűség példájával!

Péntek

„A kamaszévek azok, amikor végre kezd megtérülni a befektetése, amikor kézhez kapja az osztalékot, miután évekig figyelte, ahogy gyarapodik. Mindaz a ráfordítás, amelyet gyermekébe invesztált, mindaz, amivel megpakolta a hátizsákját – kötelességtudat, tisztelet, felelősségérzet -, kezd kifizetődni a piacon és a magánéletükben egyaránt, ahogy gyermeke lassan „a maga urává” válik.” /Kevin Leman/

Tényleg jó szívvel hátra dőlhetünk és élvezhetjük a munkánk gyümölcsét? Kevin Leman szerint igen, ehhez szeretne segítséget nyújtani ötnapos akciótervével.

kép: Pixabay

 

Az utolsó napon a jövőképről, a kamaszévek nagyszerűségéről és az együtt töltött minőségi időről olvashatunk. Azokról a pillanatokról, amikor tényleg minden csupa móka és kacagás. Hiszen ilyen napok is vannak, sőt magunk is generálhatjuk őket közös élmények segítségével, emeli ki a szerző.

„Ezek azok az évek, amelyeket mosolyogva emlegetnek majd hosszú évek múltán is.” /Kevin Leman/

Pénteki teendők:

    1. Gondoljon a bölcsesség, a józan ítélőképesség és a tisztánlátás hármasára!
    2. Nyissanak megtakarítási számlát tinédzserével!
    3. Élvezzék az együtt töltött időt!

„Ütőkártya a kezében: Az idő repül. Használják ki a múló perceket.” /Kevin Leman/

 

Péntekre új tinédzser tízes listája:

10. A legjobbat gondolja, a legjobbat várja, a legjobbat mondja róla!

9. Bánjon egyenlő félként vele, de az eltérő szerepeiket szem előtt tartva!

8. Tartsa a labdát annak a térfelén, akit illet!

7. Ügyeljen a fontossági sorrendre: család, iskola, minden más!

6. Szeretettel mondja ki az igazságot!

5. Legyen társa, de ne rontson ajtóstul a házba!

4. Hagyja, hogy az élet tanítsa meg a leckét, így Önnek fölösleges papolnia!

3, Ne fukarkodjon a bátorítással!

2. Koncentráljon a kapcsolatukra!

1. Tudatosítsa magában: ezen is túl lesznek egyszer!

RAJT!

 

Ha tetszenek Kevin Leman gondolatai a nevelésről, akkor nagy szeretettel tudom Neked ajánlani a szerző Nevelj az életre! című könyvét, ami a valóságra nevelés filozófiáját mutatja be részletesen!

 

Ezzel befejeztük Kevin Leman: Péntekre új tinédzser című könyvet. A következőkben Kevin Leman: Segítség, akaratos a gyerekem! című könyv következik. Tarts velem továbbra is!

A hozzászólásokban szívesen fogadom a véleményedet a kamaszokról szóló ötnapos akciótervről!

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Kevin Leman: Péntekre új tinédzser című könyvben olvasható.

Vélemény, hozzászólás?