Pozitív fegyelmezés – Bátorítás

Hogyan tudjuk támogatni, hogy a gyermekünknek egészséges önértékelése legyen? Jane Nelsen: Pozitív fegyelmezés című könyvében ezzel a témával is foglalkozik. Rudolf Dreikus híres pszichológus szerint a bátorítás ez egyik legfontosabb készség, amit a felnőtteknek el kell sajátítaniuk, ha segíteni akarnak gyermeküknek. A könyvről szóló korábbi írásokat itt találod. 

Hogyan bátorítsunk hatékonyan?

 

Miért fontos a bátorítás?

„A gyereknek éppúgy szüksége van biztatásra és bátorításra, mint a növényeknek a vízre.” /Rudolf Dreikus/

Jane Nelsen szerint, ha a gyerek rosszalkodik, akkor a leghatékonyabb eszköz, amivel reagálhatunk rá az az ha biztatjuk és bátorítjuk. Szülőként eléggé meghökkentő ez az állítás, hiszen a hagyományos elvek szerint a helytelen viselkedésért büntetés jár. Így majd megtanulja a gyerkőc, hogy még egyszer ne tegyen ilyet. Különben csak a rosszalkodást támogatjuk és megússza a tettét.

A Pozitív fegyelmezés című könyv egyik korábbi fejezetében már megcáfolta ezt a nevelési elvet a szerző. A leírtak szerint rosszalkodás indítéka a valahová tartozás. Büntetés helyett, pedig biztatással és bátorítással motiválhatjuk a gyereket jobb viselkedésre.

kép: Pixabay

 

Hatékony bátorítás=helyes önértékelés

Ha azt szeretnénk, hogy a bátorítás célba találjon, ahhoz bizonyos körülményeknek meg kell lennie. Ilyen például az időzítés és a kölcsönös tisztelet. Ezekkel kapcsolatos tanácsokról a könyvben bővebben is olvashatunk.

„A bátorítás a legjobb módszer a gyerek ösztönzésére.” /Jane Nelsen/

Jane Nelsen szerint fontos, hogy a fejlődést értékeljük, az erősségekre építsünk, illetve, hogy hagyjunk helyet a jóvátételnek. Ezek mind-mind elősegítik, hogy a gyermek megtalálja a helyét a világban és a helyes önértékelés kialakuljon.

kép: Pixabay

 

Az írónő arra buzdítja az olvasót, hogy helyezkedjen bele a gyerek nézőpontjába. Próbáljon olyan emlékeket felidézni, amikor biztatták őt a felnőttek. Így talán könnyebben beláthatjuk a bátorításban rejlő erőt!

„Amikor gyerekek voltunk és bátorítást tapasztaltunk, valószínűleg úgy éreztük: megértenek, elismernek és különlegesnek tartanak bennünket. Ezek az élmények talán arra ösztönöztek, hogy jobban teljesítsünk, és hasznos készségeket fejlesszünk ki, értelmes célokat tűzzünk ki magunk elé.” /Jane Nelsen/

 

Mi az a családi gyűlés? Tarts velem, és meg tudod Jane Nelsen filozófiájának egyik sarokpontját a problémák megoldásra!

Ha gondold, írd meg hozzászólásban, hogy milyen tapasztalataid vannak a saját gyermekkorodból, amikor bátorítottak és biztattak a felnőttek!

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Jane Nelsen: Pozitív fegyelmezés című könyv Hetedik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?