Pozitív fegyelmezés – Családi gyűlés

Haladunk tovább Jane Nelsen: Pozitív fegyelmezés című könyvével. A korábbi írásaimat a könyvről itt olvashatjátok. A könyv talán legfontosabb fejezeti következnek. Az egyik fejezet tanároknak és osztályoknak szól. A másik pedig családoknak ad tanácsokat. Érdemes mindkét fejezetet elolvasni, mert vannak hivatkozások egymásra. Viszont most csak a családi gyűlés gyakorlatával foglalkozunk. 

Családi gyűlés

 

Milyen gyűlésről van szó?

A családi gyűlés gyakorlata arról szól, hogy a család egy előre rendszeresített időpontban összeül és megvitatja az éppen aktuális kérdéseket. Ez most úgy hangzik, mint egy munkahelyi megbeszélés, de ennél sokkal többről szól.

Jane Nelsen tanácsai szerint heti egyszer, tizenöt perc-fél óra közötti időpontot kellene kialakítani. A lakás egy kitüntettet helyére pedig kifüggesztünk egy lapot, ahová a hét során mindenki felírhatja azt a problémát, ami éppen foglalkoztatja és szeretne róla a család többi tagjával beszélni és megoldásra jutni.

Nem kell itt valami speciális dolgokra gondolni, csak a mindennapokban rendszeresen előforduló stresszes szituációkra. Például a rendrakás kérdése, vagy az esti fogmosás körüli mizéria vagy a testvérek magán tulajdonnal kapcsolatos problémai, vagy a kocsihasználat beosztása stb.

„A szülők sok veszekedést elkerülhetnek, ha azt javasolják a gyerekeknek, hogy a problémákat tűzzék a családi gyűlés napirendjére, és ott igyekezzenek megoldani őket, ha már mindenki lecsillapodott.” /Jane Nelsen/

kép: Pixabay

A családi gyűlések menete

Jane Nelsen tanácsai szerint a családi gyűlések alkalmával nem csak a rendszeres viták megoldása a fő szempont. A gyűlések célja az együttlét, a családi élet megkönnyítése, a kapcsolatok elmélyítése és nem mellesleg a problémák megoldása is.

„Ezek a gyűlések a lehető legjobb alkalmat kínálják arra, hogy felnőttek és gyerekek elsajátítsák és begyakorolják az együttműködés, a kölcsönös tisztelet és a megoldásra való koncentrálás demokratikus módszereit.” /Jane Nelsen/

A gyűlések során választunk egy elnököt, egy titkárt, akik segítenek a lebonyolításban és így jobban bevonunk mindenkit az esemény menetébe. Fontos, hogy a napirendi pontok előtt gratuláljunk egymásnak a héten történt elismerésre méltó tettekért és mondjunk hálát egymásnak. A gyűlések része lehet, hogy a következő heti programot átbeszéljük és közös családi programokat szervezünk. Jane Nelsen szerint fontos lenne, hogy a gyűlés után csináljon valamit együtt a család. Az egyes pontokról részletesebben olvashattok a könyvben és további tanácsokat is kaphatunk a szerzőtől.

A legfontosabb készségek

A családi gyűlés magába foglalja az egész eddig olvasott tudást és ismeretet. Ezeken az alkalmakon használhatjuk az élethez szükséges legfontosabb készségeket.

„A heti egyszer tartott együttlét végül az egész hétre kihat. A családi gyűlések gyakorlata révén a családon belüli együttműködés és közelség érzése is erősödik.” /Jane Nelsen/

Az írónő elismeri, hogy nagyon kicsi gyerekekkel nem lehet ezeket az alkalmakat még kialakítani. Négy éves kortól viszont már nyugodtan bevonhatjuk a testvéreket is a gyűlések folyamatába. A kamaszokkal sem mindig könnyű a helyzet a lázadás időszakában.

A Pozitív fegyelmezés című könyvben több családtól származó kreatív megoldást is olvashatunk a mindennapi problémákra. Ezekből inspirációt meríthetünk, hogy milyen ötleteket vethetnénk fel a családi gyűlések alkalmával.

„Ha a szülők valóban megértenék a családi gyűlés fontosságát, a legértékesebb nevelési eszközükké válna, és minden erejükkel arra törekednének, hogy minden héten rászánjanak egy negyed- vagy félórát.” /Jane Nelsen/

kép: Pixabay

 

A mi családunkban még nem használtuk a családi gyűlés módszerét. Talán még túl kicsik hozzá a gyerekeink, viszont vannak olyan pontok, amiket már alkalmaztunk és törekedtünk a közös probléma megoldásra. A gyerekek is kaptak esélyt, hogy megoldáson gondolkodjanak és közösen megbeszéljük.

Nekem személy szerint nagyon tetszik a családi gyűlés gondolata és a későbbiekben szeretnénk alkalmazni is. Ha visszaemlékezem a gyerekkoromra, akkor szuper lett volna, ha néha mi is tartunk ilyen alkalmakat a szüleimmel és a testvéreimmel.

 

A könyv további részében a szülők személyiségéről ír a szerző, azokról a motivációkról, amik befolyásolhatják a nevelési elveinket. Nagyon érdekes rész, sokat lehet belőle tanulni! Tarts velem!

Ha megfogott ez a családi gyűlés téma, kérlek írd meg egy hozzászólásban, hogy mi a véleményed róla!

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Jane Nelsen: Pozitív fegyelmezés című könyv Nyolcadik és Kilencedik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?