Pozitív fegyelmezés – Néhány alapfogalom

Jane Nelsen: Pozitív fegyelmezés című könyv külföldön nagy sikereket ért el és Magyarországon is rengeteg követője van. Számtalan szülőnek nyújtott már segítséget a gyereknevelésben. Az írónő szerint a fegyelmezésnek onnan kellene kiindulnia, hogy méltósággal és tisztelettel bánunk a gyerekekkel. Erről a korábbi írásomban olvashattok. Mielőtt belevágunk a Pozitív fegyelmezés elveibe először meg kell ismerkednünk néhány alapfogalommal, amit jó, ha még most az elején tisztázunk. Erről írok most nektek.

Néhány alapfogalom

 

Az emberi természet megértése

Ahhoz, hogy hatékonyan tudjunk nevelni, először meg kell értenünk az emberi természet működését.

„Az elmélet alapfogalmai … segítenek a szülőknek és tanároknak, hogy jobban megértsék az emberi viselkedést; azt, hogy a gyerekek miért viselkednek helytelenül, és hogy a pozitív fegyelmezés módszerei miként képesek segíteni a gyerekeknek elsajátítani egy sor fontos életvezetési készséget és attitűdöt, amelyek révén a társadalom boldog és hasznos tagjaivá válhatnak.” /Jane Nelsen/

kép: Pixabay

 

Az írónő szerint nem legyőzni kell a gyerekeinket, hanem meggyőzni, hogy önként együttműködjenek. Fontos, hogy kialakuljon bennünk a kellő önbecsülés, és ne mások véleményétől függjenek. De mégis, hogyan lehet ezt elérni?

Az együttműködés négy lépése

A fent leírtak alapján a gyerekek meggyőzése legyen a fő motivációnk. Hogyan fogjunk hozzá? Ahhoz, hogy termékeny talajra találjunk, el kell érnünk, hogy gyermekünk odafigyeljen ránk. Ehhez viszont nekünk is meg kell hallgatnunk őt. Jane Nelsen ehhez négy lépéses módszert ajánl, amit a könyvben részletez.

„Egy felnőtt képes olyan légkört teremteni, amely meghittséget és bizalmat szül, de olyan légkört is, amely távolságtartást és ellenséges érzéseket idéz elő.” /Jane Nelsen/

Az adleri alapfogalmak

Alfred Adler korának egy nagy gondolkodója volt. Az ő filozófiáját adleriánus szemléletmódként emlegetik. A Pozitív fegyelmezés ezeken a tanításokon alapszik.

Alfred Adeler – kép: Wikipédia

 

Összesen nyolc fontos alapfogalomról van szó a könyvben, ami alapján könnyebben megérthetjük gyermekünk viselkedését. Mindegyikhez részletes leírás tartozik, itt csak felsorolom őket:

   1. A gyerekek társas lények
   2. A viselkedés célorientált
   3. A gyerek legfőbb célja az, hogy tartozzék valakihez és fontosnak érezhesse magát
   4. A gyerek azért „rossz”, mert elvették a kedvét
   5. Társadalmi felelősségérzet vagy közösségi érzés
   6. Egyenlőség
   7. A hiba – kiváló alkalom a tanulásra
   8. Legyen gondod rá, hogy a szeretet üzenete világos legyen

„Az alapfogalmak magukban teljesen hatástalanok, ha nem társul hozzájuk bátorító, megértő és tiszteletteljes hozzáállás” /Jane Nelsen/.

 

A következő részben a születési sorrend jelentőségéről írok majd nektek! Tarts velem!

Ha van kedved, írd meg hozzászólásban, hogy mit gondolsz az együttműködésről és az alapfogalmakról!

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Jane Nelsen: Pozitív fegyelmezés című könyv Második fejezetében olvasható.

 

Vélemény, hozzászólás?