Segítség, akaratos a gyerekem! – Eddig és ezután

Kevin Leman: Segítség, akaratos a gyerekem! című könyv végére értünk. A korábbi írásaimat a könyvről itt olvashatjátok. A szerző nem kertel, amikor a szülők felelősségéről van szó a gyereknevelés tekintetében, viszont ezt nem azért teszi, hogy rosszul érezzük magunkat, hanem hogy elinduljunk a változtatás útján és észrevegyük, hogy a mi viselkedésünk hogyan hat gyermekünkre. A könyv utolsó fejezeteiben arról van szó, hogy hogyan hagyjuk hátra a régi reakcióinkat és mondatainkat a gyermek viselkedését illetően, és hogy hogyan vezessük be az új stratégiánkat. 

Gyereknevelési stratégiák eddig és ezután

 

Kegyelem

„A megbocsátás és a kegyelem csodás adomány.” /Kevin Leman/

A Segítség, akaratos a gyerekem! című könyvben olvashatjuk, hogy milyen fontos megbocsátás és a bocsánatkérés, illetve a sérelmek elengedése, ha már túl vagyunk a bocsánatkérésen.

Ez a dolog egyáltalán nem olyan egyszerű, mint ahogy le van írva. Sajnos szülőként gyakran esünk abba a hibába, hogy nem felejtünk, felhánytorgatunk, írja a szerző. Sajnos ez megmérgezi a gyerekkel való kapcsolatot, és nemcsak ezt, hanem minden szeretetkapcsolatot.

kép: Pixabay

 

Kevin Leman többféle lehetséges forgatókönyvet mutat be könyvében, hogy bebizonyítsa nekünk, hogy miért érdemes a kegyelem erényét gyakran és nyitott szívvel alkalmazni.

„A gyereknevelésben, ahogy az életben általában, semmire sincs garancia, de a kegyelem és a megbocsátás csodákra képes.” /Kevin Leman/

Eddig és ezután

A könyvben eljutottunk majdnem a végéig. Megismerkedtünk sok hasznos meglátással és gyakorlatias tanáccsal. Vagyis összeállhatott már a fejünkben valami kép arról, hogy mit szeretnénk máshogyan csinálni. Mit mondott régen és mit fog mondani most? teszi fel a kérdést a szerző.

A Segítség, akaratos a gyerekem! című könyvben olvasható javaslatok segítségével azt gondolom, hogy jobb szülővé válhatunk. Véleményem szerint nincs olyan anyuka vagy apuka, akit ez a könyv nem érintene meg. A benne lévő tudás valóban gyakorlatias és hasznos. A kérdés tehát az, hogy megpróbálunk-e változtatni és máshogyan reagálni, mint régen.

„A jó hír az, hogy ha Ön rákapott a hatalmaskodó parancsosztogatásra, akkor le is tud szokni róla, hogy valami jobbat tanuljon helyette. Egyszerű, mint az egyszeregy – önuralom, új szokások, elszántság. És már felül is írta a régi beidegződést.” /Kevin Leman/

A könyvben összesen 14 jelenetet ismerhetünk meg, amiket Kevin Leman Eddig és Ezután megjegyzésekkel látott el. A különböző reakciók és végeredmények nagyon meggyőzőek szerintem. Talán nem olyan egyszerű, mint az egyszeregy, de a könyvben található sok-sok olvasói reakció szerint a gyakorlatban is működik a dolog.

„Ahhoz, hogy felülírja gyermeke makacs beidegződését, elsőként a saját makacs beidegződését kell felülírnia.” /Kevin Leman/

Terelje pozitív mederbe!

Korábban már esett szó arról, hogy az erős akaratú gyerekekben lévő erő nem feltétlenül rossz dolog, hiszen ezzel a mentalitással sokra vihetik a világban, ha sikerül nekik megtanítunk azt, hogy hogyan használják pozitív dolgokra a bennük lévő potenciált.

„Sok akaratos gyerek soha senkitől nem hallotta, hogy vannak jó képességei, és nagyszerű dolgokat érhet el az életben, ha latba veti azokat. Pedig bizonyosan megvan bennük az erő és az elszántság ahhoz, hogy messzire jussanak.” /Kevin Leman/

Mire van szükség? Figyelemre, elismerésre, bátorításra. És leginkább önuralomra, emeli ki a szerző. Kevin Leman szerint érdemes elszámolni tízig, ráharapni a nyelvünkre, vagy egyéb praktikát bevetni, ha célba szeretnénk érni és nem hatalmi harcokba bocsátkozni. Hiszen hosszútávon a gyerekkel való kapcsolat számít a leginkább.

kép: Pixabay

 

A Segítség, akaratos a gyerekem! című könyv utolsó fejezetében a hataloméhes gyerekek energiáinak pozitív mederbe terelésével kapcsolatosan kapunk jó tanácsokat a szerzőtől. Fontos, hogy megértsük, hogy egy csapatban játszunk gyermekünkkel.

„Gyermekének szüksége van valakire, aki eligazítja a való életben, és erre Ön a legalkalmasabb személy. Ön ismeri gyermeke egyéni fogékonyságát, tehetségét és képességeit. Képes őt pozitív célkitűzései és egészséges önértékelésre ösztönözni.” /Kevin Leman/

 

Ezzel befejeztük Kevin Leman: Segítség, akaratos a gyerekem! című könyvet. A következőkben Kevin Leman: Péntekre boldog család című könyvvel foglalkozunk, ami egy ötnapos akciótervet mutat be nekünk. Nagyon érdekes lesz! Tartsatok velem továbbra is!

A hozzászólásokban szívesen fogadom a véleményedet a változtatás lehetőségéről! Szerinted képesek vagyunk megváltozni? Lehetséges, hogy felülírjuk magunkban a dolgokat?

 

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Kevin Leman: Segítség, akaratos a gyerekem! című könyv Tizenegyedik, Tizenötödik és Tizenhatodik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?