Segítség, akaratos a gyerekem! – Gének vagy környezet

Kevin Leman nevét világszerte ismerik. Rengeteg könyve jelent meg elmúlt időkben és ezeket sok nyelvre lefordították. Valószínűleg a leghíresebb írása a Születési sor(s)rend című könyv, amiről már én is írtam Nektek. Az biztos, hogy Kevin Leman rengeteget tud a szülő-gyerek kapcsolatról és hitelesen osztogat tanácsokat a gyerekneveléssel kapcsolatosan. A Segítség, akaratos a gyerekem! című könyve egy igen hasznos írás lehet azoknak a szülőknek, akik nap, mint nap hatalmi harcokba keverednek az erős akaratú gyermekükkel, akikről legutóbb szó volt. A következő fejezetekben azt vizsgálja meg a szerző, hogy mekkora szerepe van az örökölt dolgoknak vagy a környezeti hatásoknak a gyerek személyiségének kialakulásában. 

 

Gének és/vagy környezet?

 

Genetikai adottságok

„Születésétől fogva mindenkinek megvan a maga egyedi vérmérséklete és lelkialkata.” /Kevin Leman/

Azt gondolom, hogy ez eddig senki számára sem új információ. El kell fogadnunk, hogy örökítjük tovább a genetikai adottságainkat. Vagyis a gének meghatározhatják a személyiségünk egyes részeit. Kevin Leman kifejti könyvében, hogy ez még nem determinál semmit. Nem szabad, hogy ezek határozzanak meg bennünket.

kép: Pixabay

 

Minden ember és minden gyerek egyedi. A szerző arra hívja fel a figyelmet, hogy szülőként nem szabad abba a hibába esnünk, hogy egyformán próbáljuk meg kezelni a gyermekeinket. Mindegyikük külön egyéniség, és mindegyikhez más út vezet. Kevin Leman szerint tiszteljük őket annyira, hogy magukhoz mérten várunk el tőlük dolgokat és odafigyelünk az életkori sajátosságokra.

„Minden gyermek született egyéniség.” /Kevin Leman/

Mennyit számít a környezet?

Több tudós és kutató foglalkozott és foglalkozik ma is azzal a témával, hogy vajon melyik van ránk nagyobb hatással: a gének vagy a környezet. A jelenlegi felfogás szerint nem a vagy a megfelelő szó ezek kapcsolatára, hanem a kettő együtt formál bennünket azzá, akik vagyunk.

kép: Pixabay

 

Kevin Leman szerint a gyerek családon belüli helyzete és az ott megélt történetek, elkönyvelt szemléletmódok nagyban alakítják a csemeténk személyiségét, és az életről való felfogását. A Segítség, akaratos a gyerekem! című könyv nem szól a születési sorrend elméletéről, viszont a szerző készített nekünk egy gyorstalpalót a Hetedik fejezetben, hogy az alapokkal képben legyünk. Hiszen Kevin Leman szerint a születési sorrendben betöltött helyünk komoly hatással van ránk, az élettörténetünkre és döntéseinkre.

„Mind színészek vagyunk az élet színpadán, és az alakításunkat nagyban meghatározza az a szemléletmód, amely kialakul bennünk, valamint a születési sorban elfoglalt helyünk.” /Kevin Leman/

Sőt! A Segítség, akaratos a gyerekem! című könyv továbbmegy annál, hogy bemutatja nekünk az elsőszülöttekre, egykék, középsőkre és legkisebb gyerekekre vonatkozó tulajdonságokat. Mindegyik kategóriához találhatunk egy Mit tehet Ön? részt, illetve különböző életpéldákat, jeleneteket ismerhetünk meg, amik segíthetnek a gyakorlatba ültetni az olvasottakat. Minden történet úgy épül fel, hogy kétféle szülői hozzáállást mutat be nekünk a szerző. Az egyik felveszi a kesztyűt, a másik pedig kiegyensúlyozott választ ad gyermeke kirohanására, akaratos viselkedésére, a születési sorrend elméletének ismeretében. Igazán hasznos olvasmány szerintem!

 

Miért rosszalkodnak a gyerekek? A következő részben erre a kérdésre keressük a választ! Tartsatok velem, hogy bemutassam Nektek Kevin Leman gondolatait a témával kapcsolatosan!

Ha van kedved, írd meg hozzászólásban, hogy mit gondolsz a gének kontra környezet összefüggésről! Szerinted a te személyiségedre mi volt a legnagyobb hatással az eddigi életed során?

 

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Kevin Leman: Segítség, akaratos a gyerekem! című könyv Hatodik és Hetedik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?