Segítség, akaratos a gyerekem! – Múlt és jövő

Szeretném figyelmetekbe ajánlani Kevin Leman: Segítség akaratos a gyerekem! című könyvét. Rám igazán nagy hatással volt ez a könyv. A születési sorrend elméletének bemutatásával híressé vált szerző, ebben a könyvben a gyerekneveléssel kapcsolatos tanácsait osztja meg velünk. Itt olvashatod a korábbi bejegyzéseket. Most a szülők múltjáról és a gyerekek jövőjéről lesz szó. 

Ön a felnőtt, ő a gyerek

 

A szülők múltja

„Sokkal könnyebb a mások gyerekeiről véleményt alkotnunk, de ha a magunkéról van szó, rögtön felkerül a szemellenző, nem igaz?” /Kevin Leman/

Kevin Leman szerint az, hogy milyen szülővé váltunk, nagyban függ attól, hogy milyen körülmények között nevelkedtünk fel, mi az a minta, amit láttunk a saját szüleinktől.

Nekünk is meg van a magunk életmottója, ami egyfajta beidegződésként él bennünk. A szerző szerint fontos lenne, ha befejeznénk a következő mondatot: „Csak akkor érek valamit, ha …”. Például, ha odafigyelnek rám, ha én irányítok, ha nem hibázok és még lehetne sorolni. Érdekes lehet ezen elgondolkodni szerintem.

kép: Pixabay

 

A Segítség, akaratos a gyerekem! című könyvben olvashatjuk, hogy mennyire hasznos dolog az önismeret és az önkritika, hiszen csak ezek segítségével léphetünk a változás útjára.

„Sokan azt mondogatjuk, hogy nem fogjuk úgy nevelni a gyerekeinket, ahogy minket neveltek a szüleink, mégis ugyanazokat a hibákat követjük el – újra meg újra -, hacsak el nem tökéljük magunkban, hogy változtatni akarunk.” /Kevin Leman/

A szülői felelősség

A Segítség, akaratos a gyerekem! című könyvben háromféle szülői típusról olvashatunk: tekintélyelvű szülő, engedékeny szülő és következetes szülő. Nem nehéz kitalálni, hogy a szerző szerint melyik típus lenne a legideálisabb.

Az egyes kategóriákra jellemző tulajdonságok alapján érdemes megvizsgálni a gyereknevelési elveinket és nyitott szívvel olvasni a szerző meglátásait. Kevin Leman arra biztatja a szülőket, hogy tiszteljék a gyermekeiket és kezeljék hasonlóan értékesnek őket, mint saját magukat.

„A felnőttek és a gyerekek egyformán értékesek, de talán egyetértenek abban, hogy szülőként egészen másfajta felelősség nehezedik ránk, mint gyermekeinkre.” /Kevin Leman/

A múlton már nem tudunk változtatni, viszont a jelenbe lehet beleszólásunk. Talán nem a legjobb mintát hoztuk magunkkal, de ne felejtsük el, hogy a változás rajtunk múlik. Kevin Leman arra hív Bennünket, hogy ne csüggedjünk el, ha hibázunk, senki sem tökéletes. Fontosabb, hogy észrevegyük a változtatás lehetőségét és éljünk vele.

„A szülő-gyerek kapcsolatban Ön a felnőtt, váljon hát olyan szülővé, amilyenre a gyermekének szüksége van. Szülőként Ön felelős azért, hogy gyermekei szeretetteljes és kiegyensúlyozott családban nőjenek fel.” /Kevin Leman/

A gyerekek jövője

Mindannyiunkban él egy kép arról, hogy milyennek szeretnénk látni gyermekünket, amikor felnő. De az ábrándozás kevés ahhoz, hogy ez teljesüljön, emeli ki Kevin Leman. A szerző arra biztat bennünket, hogy fogalmazzuk meg világosan, hogy mit szeretnénk elérni és tervezzük meg, hogy ezeket az értékeket hogyan fogjuk megtanítani gyermekünknek. Hiszen így már nagyobb esély van sikerre!

„Csakúgy, mint egy jó receptnek, a gyereknevelésnek is meg vannak azok az alapvető összetevői, amelyek szükségesek a kívánatos eredményhez:

    • bátorítás, de nem ajnározás
    • fegyelmezés, de nem büntetés
    • szabályok, de nem kinyilatkoztatások vagy parancsok
    • kegyelem a múlt felhánytorgatása helyett” /Kevin Leman/

Itt is igaz, hogy a múlton már nem változtathatunk, de a Segítség, akaratos a gyerekem! című könyvben olvasható tanácsok segítségével azt már megválaszthatjuk, hogy melyik úton megyünk tovább. Ne hagyjuk, hogy a bűntudat nyomasszon bennünket, javasolja Kevin Leman, aki szeretne megmutatni nekünk egy másik utat, egy olyat, ahol nyertes-nyertes pozícióba kerülhetünk a gyermekünkkel együtt.

„Ha gyermeke viselkedésének lehetséges indítékaira összpontosít, az elcsendesíti az érzelmeit, és munkára fogja az elméjét, így hatékonyan átgondolhatja a stratégiáját.” /Kevin Leman/

kép: Pixabay

Nyertes-nyertes javaslatok

A teljesség igénye nélkül felsorolok nektek pár olyan tanácsot, amit a könyvben találhattok:

    • Ismerje be, ha hibázott!
    • Ne hánytorgassa fel a múltat!
    • Ne adja alá a lovat!
    • Beszéljen vele nyíltan!
    • Felelősen cselekedjen, ne tekintélyelvű vagy engedékeny szülő módjára!
    • Váljon igazivá, aki hibázhat! Nem kell tökéletesnek lennie!
    • Ne bonyolítsa túl!

Részletesebben a könyv Tizenharmadik fejezetében olvashattok ezekről.

„Ha Ön szülőként változtat a viselkedésén, akkor gyermeke is törvényszerűen változtatni a magáén. … A döntés az Ön kezében van, kedves szülő, amíg gyermeke az Ön fedele alatt él.” /Kevin Leman/

 

A következőkben Kevin Leman által tanácsolt új hozzáállás és stratégia bevezetéséről írok Neked részletesebben! Tarts velem!

Szívesen fogadom a hozzászólások között, hogy ha leírod, hogy neked mi a véleményed a gyereknevelés négy pontból álló receptjéről!

 

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Kevin Leman: Segítség, akaratos a gyerekem! című könyv Tizenkettedik és Tizenharmadik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?