Segítség, akaratos a gyerekem! – Nagyhatalmú gyerek típusok

Ebben a sorozatban szeretném Nektek bemutatni Kevin Leman: Segítség, akaratos a gyerekem! című könyvet. Folyamatosan haladunk majd előre a könyv felépítése szerint. A hasznos információkra és a gyakorlatias tanácsokra szépen lassan fény derül. 

A hatalom sokféle formát ölthet

 

Az akaratos gyerek anatómiája

„Az erős akaratú gyerek nem magától kap rá a basáskodásra.” /Kevin Leman/

A Segítség, akaratos a gyerekem! című könyv komoly támogatás lehet a kétségbeesett szülőknek. Ennek ellenére ne dőljünk hátra! Kevin Leman nem kertel és kimondja kerekperec, hogy a gyerekekkel folytatott hatalmi harcok generálói maguk a szülők.

Hatalmi játszmákkal már egészen kicsi kortól kezdve találkozhatunk, a könyvben az etetőszék kérdését mutatja be nekünk a szerző példaként. Gondoljuk csak át, hogy mi mindent képesek vagyunk bevetni azért, hogy a gyermekünk megegye a vacsoráját, még pedig rendesen, az etetőszékben ülve.

A gyerekek szépen lassan megismerik a gyenge pontjainkat, és ráéreznek arra a viselkedésmintára, amit, ha követnek, akkor úgy is megengedjük nekik azt, amiről korábban váltig állítottuk, hogy nem fogjuk.

„Így működik az erős akaratú gyerek. Kihasználja a mindennapos lehetőségeket, hogy megdolgozza Önt, míg be nem adja a derekát – mert néha bizony egyszerűbb, ha megadja magát.” /Kevin Leman/

Kevin Leman felhívja a figyelmet arra, hogy rövidtávon úgy tűnhet egyszerűbb engedni, viszont hosszútávon a gyerek és mi is megisszuk ennek a levét. A szerző biztat bennünket: Ne csüggedjünk el! Van megoldás, lehet változtatni!

„A hiba az, ha nem tesz semmit sem!” /Kevin Leman/

 

kép: Pixabay

Az akaratos gyerekek nevelése

A Segítség, akaratos a gyerekem! című könyvben olvashatjuk, hogy az akaratos gyerekek szülei gyakran beleesnek abba a hibába, hogy toldozgatnak-foltozgatnak, de a problémát nem oldják meg az alapoktól kezdve. A szerző arra hív bennünket, hogy vegyük komolyan és változtassunk stratégiát.

Fontos tudni, hogy ha fel is vagyunk készülve az új szabályok bevezetésére, akkor sem lesz épp kellemes, emeli ki Kevin Leman. Viszont ahhoz, hogy gyermek az elvárt módon viselkedjen, nem szabad engedni. Nagyon fontos, hogy ne is menjünk bele a vitába.

„A veszekedéshez ketten kellenek, tehát ebben ne legyen partner. … A veszekedésből jó eséllyel Ön kerül ki vesztesen. Mégpedig azért, mert jóval több a vesztenivalója, mint gyermekének.” /Kevin Leman/

Nagyhatalmú gyerek típusok

Kevin Leman szerint nem csak azok a gyerekek lehetnek erős akaratúak, akik hangosak, hisztisek vagy makacsok. A Segítség, akaratos a gyerekem! című könyvben a nagyhatalmú csemeték különböző típusairól olvashatunk:

    • nagyhangú, harcias mesterkedő
    • hisztis mesterkedő
    • csavart labdás mesterkedő
    • csöndes, félénk mesterkedő
    • érzékeny, mimózalelkű mesterkedő
    • konok, halogató mesterkedő

Elsőre talán nem tiszta, hogy milyen tulajdonságú gyerekek tartoznak az egyes csoportokba. De ha elolvassuk a könyvet, azonnal megértjük majd, hogy hogyan lehet egy csöndes, félénk gyerek hatalmaskodó, vagy egy mimózalelkű igazi manipulátor.

kép: Pixabay

 

A szerző kiemeli, hogy a fenti listába tartozó gyermekekben az a közös, hogy képesek az egész családot irányítani és rövidzárlatot okozni nap, mint nap.

A Segítség, akaratos a gyerekem! című könyv Harmadik, Negyedik és Ötödik fejezetében Kevin Leman külön-külön foglalkozik az egyes típusokkal. Részletesen leírja nekünk a rájuk jellemző viselkedésmintákat és támpontokkal, tanácsokkal lát el bennünket, hogy mit tehetünk szülőként. Érdemes elolvasni!

A hatalomnak célja van

Kevin Leman szerint ez a cél a figyelem. Ha egy gyerek nem kapja meg pozitív úton a kellő figyelmet, akkor negatív eszközökhöz fog folyamodni, hogy elérje célját.

„Ne feledjük, hogy akár elismerő, akár rosszalló, a figyelem attól még figyelem.” /Kevin Leman/

A szerző szerint fontos, hogy megtörjük az ördögi kört, ne hagyjuk, hogy gyermekünk viselkedése kifizetődő legyen számára.

„A gyerekek hamar rákapnak a hatalmaskodásra, ha a szüleik bátorítják őket ebben. Hogy miért? Mert elbűvöli őket az érzés, hogy a kezükben tartják az irányítást, és mindenki más úgy táncol, ahogy ők fütyülnek. … A gyerekek azért viselkednek így, mert megéri nekik.” /Kevin Leman/

 

Az akaratos gyerekek viselkedését mennyire határozzák meg a gének és/vagy a környezet? Erről a fontos kérdésről a következő alakommal írok Neked! Tarts velem!

Ha megfogott téged ez a téma, kérlek írd le egy hozzászólásban, hogy neked mi a véleményed a nagyhatalmú gyerek típusokról!

 

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Kevin Leman: Segítség, akaratos a gyerekem! című könyv Első, Második, Harmadik, Negyedik és Ötödik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?