Sérülésmentes gyereknevelés – A fegyelmezési spirál

Haladunk tovább Dr. Vanessa Lapointe: Sérülésmentes gyereknevelés című könyvvel. A korábbi írásaimat a könyvről itt olvashatjátok. A szerző a fegyelmezéssel kapcsolatos alapgondolait osztotta meg velünk az eddigi fejezetekben. Most a fegyelmezési spirálból való kikerüléssel összefüggő tanácsait ismerhetjük meg. 

A fegyelmezési spirál

 

Mi az a fegyelmezési spirál?

„A gyerekek védtelenek a stresszel szemben, amit a szeretett személy és a köztük kialakuló eltávolodás okoz. A stresszhelyzetre adott válaszreakció be van táplálva az agyukba és a testükbe. A világon minden gyerek attól retteg a legjobban, hogy elveszíti az anyját vagy az apját.” /Dr. Vanessa Lapointe/

A gyermekek számára nagyon fontos a szülőkkel való kapcsolat. Ennek elvesztése komoly érzelmi problémát okoz bennük, emeli ki a szerző. Nagyon félnek ennek a kapcsolatnak a sérülésétől. Ez nem puszta cirkuszolás, amit figyelmen kívül hagyható, hanem az agyukba táplált automatikus reakció.

kép: Pixabay

 

„Amikor a gyerekünket fegyelmezzük, … olyan módszereket használunk, mint a kiküldés, a bünti, a megvonások. …. Ezeknek a módszereknek a gyökere a szeretetmegvonáson alapuló, elutasítással és távolságtartással járó nevelői hozzáállás, amikor a gyerek viselkedésének legelemibb szükséglete, a folyamatos társas kapcsolat megtartása a tét, amit a legelső „kihágásnál” garantáltan el is veszít.” /Dr. Vanessa Lapointe/

A Sérülésmentes gyereknevelés című könyv szerint a fegyelmezési spirál az az élethelyzet, amikor a rövidtávon működő gyereknevelési eszközöket alkalmazunk és ezek sajnos legtöbbször csak rontanak a helyzeten. Hiszen a szeretetmegvonás és az elutasítás a gyerek legelemibb szükségletét veszélyeztetik.

„Ne felejtsük: a fegyelmezési spirál a felnőttől indul ki. A hagyományos fegyelmezési stratégiákat alkalmazó felnőtt távolságtartóan viszonyul a gyerekhez, akit ez egyre kétségbeesettebbé tesz. A gyerek csak azt csinálja, amit gyerekként, a maga fejlődési szakaszában csinálnia kell. Nem a gyereknek kell megváltoztatnia a viselkedését. A felnőttnek kell másként reagálnia a gyerek megnyilvánulásaira, mivel ezek a kicsi kielégítetlen szükségleteit igyekeznek kifejezni – ami pontosan a probléma gyökere.” /Dr. Vanessa Lapointe/

Tanulságos esettanulmány

A Sérülésmentes gyereknevelés című könyv Harmadik fejezetében egy igen szemléletes esettanulmányon keresztül mutatja be számunkra Vanessa Lapointe, hogy mi a gond az egyes hagyományos gyereknevelési módszerekkel.

A példában egy anyuka és lánya közötti mindennapinak tekinthető vitát ismerhetünk meg. A szerző hat féleképpen írja le nekünk ugyanannak a történetnek a végkimenetelét az anyuka reakciójának függvényében. Igazán tanulságos és kifejező mindegyik verzió.

Azt gondolom, hogy ez az egyik leghasznosabb része a könyvnek. Vanessa Lapointe részletesen kielemzi számunkra az összes esetet. Ezután pedig leírja, hogy a kötődő nevelés segítségével hogyan lehetett volna a kapcsolatot erősíteni és a konfliktust sérülés nélkül megoldani.

„Az anya felfogja, mire utal a kihívó viselkedés, mi bújik meg az érzelmi hullámvasút mögött, ezek miatt a gyereket nem elutasítja, hanem közel engedi magához, így a negatív érzelmek maguktól elpárolognak. Az értő és befogadó kapcsolat azáltal hat, hogy megszakítja a fegyelmezési spirált.” /Dr. Vanessa Lapointe/

Mire kell a szülő?

Vanessa Lapointe szerint jó lenne, ha elkerülnénk az elutasító és szeretetmegvonó nevelési eszközöket, hiszen ezek csak tovább gerjesztik a fegyelmezési spirált és veszélyeztetik a kapcsolatot. A Sérülésmentes gyereknevelés című könyvben arról olvashatunk, hogy a szülőként nem az a feladatunk, hogy rendet vágjunk, hanem hogy a szívünkre hallgassunk és segítsünk gyermekünknek átlendülni a negatív érzelmeken.

„Az a feladtunk, hogy kielégítsük az érzelmiszabályozási szükségletét, támogassuk személyiségfejlődését, és olyan világot alakítsunk ki, amelyben biztonsággal öntheti formába érzelmeit, mert „mi mellette állunk”.” /Dr. Vanessa Lapointe/

kép: Pixabay

 

A rátermettségről és a magabiztoságról lesz szó legközelebb! Tarts velem, hogy bemutassam Neked Vanessa Lapointe gondolatait!

Ha gondolod, írd le egy hozzászólásban, hogy mi a véleményed a fent leírtakkal kapcsolatosan!

 

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Dr. Vanessa Lapointe: Sérülésmentes gyereknevelés című könyv Harmadik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?