Születési sor(s)rend – Gyereknevelés

Kevin Leman: Születési sor(s)rend című könyv végére értünk. A korábbi írásaimat a könyvről itt olvashatjátok. Sokat megtudhattunk már az előszülöttekről, egykékről, középsőkről és a legkisebb gyerekekről. A könyv utolsó fejezeteiben nevelési tanácsokkal találkozhatunk az egyes kategóriákba született gyerekekkel kapcsolatosan. Azt gondolom, hogy szülőként az eddigi fejezetekből is sokat tanulhattunk, de ez az utolsó négy fejezet igazán nekünk szól. Arról kaphatunk információkat, hogy mire érdemes odafigyelni szülőként és hogy hogyan segíthetjük gyermekeink kibontakozását 

Gyereknevelési tanácsok a születési sorrend elméletének tükrében

 

Elsőszülöttek és egykék

Az eddigi bejegyzésekben már sok mindent megtudhattunk Kevin Leman gondolatairól az elsőszülöttek és az egykék tekintetében. Az egyik legfontosabb megjegyzése velük kapcsolatban az örökös tökéletesség hajszolása. Szerinte a maximalizmus komoly lelkiproblémákat okozhat, így, ha szülőként van rá módunk tegyünk ellene. Ha nem is tudjuk levenni ezt a terhet a vállukról, legalább igyekezzünk őket segíteni abban, hogy ne féljenek hibázni és tökéletlen munkát kiadni a kezükből.

„A lényeg az, hogy már egészen kis korától kezdjük arra nevelni a gyereket, hogy a kiválóra törekedjen a tökéletes helyett.” /Kevin Leman/

kép: Pixabay

 

A Születési sor(s)rend című könyvben szó esik a trónfosztottság érzéséről, a szülői tökéletlenségről, a valóságra nevelésről is. Kevin Leman tanácsadói munkája során összegyűjtött tapasztalatai alapján hitelesen ír az elsőszülöttek és az egykék problémáiról és a bennük lévő hatalmas potenciálról is.

Szülőként az első vagy egyetlen gyereknél rutintalanok vagyunk, sokat bénázunk mire belejövünk. Visszagondolva talán sok mindent máshogyan csinálnánk vele kapcsolatban. A szerző arra biztat bennünket, hogy merjünk változtatni a hozzáállásunkon, a nevelési elveinken, és vegyünk le minél több terhet a legidősebb gyerekek válláról.

Nyolc gyereknevelési tanács elsőszülöttekhez és egykékhez:

    • Mikor az elsőszülöttjét fegyelmezi, tartózkodjon attól, hogy kioktassa, hangoztatva, mit hogyan „kellene” csinálni!
    • Ne „korrigáljon” mindent, amit elsőszülött vagy egyetlen gyermeke mond vagy tesz!
    • Vegye figyelembe, hogy az elsőszülöttek különösen igénylik a világosan meghatározott szabályokat!
    • Ismerje el az elsőszülött elsőbbségét a családban!
    • Töltsenek némi időt hármasban is – csak a legidősebb gyermekükkel!
    • Tartózkodjon attól, hogy rendszeresen elsőszülöttjét fogja be bébiszitternek!
    • Ahogy az elsőszülöttje egyre nagyobb lesz, ne varrjon a nyakába mindig több és több kötelezettséget!
    • Ha elsőszülöttje felolvas Önnek, és gondot okoz neki egy szó kibetűzése, ne korrigálja azon nyomban!

Kétgyermekes családok

Kevin Leman könyvében külön fejezetet szentelt a kétgyermekes családoknak. Elsősorban azért, mert ez egy nagyon gyakori család felállás, másrészt pedig azért, mert ebben az esetben a születési sorrend és a nemek leosztása nagyon fontos lehet.

A legfontosabb téma, amivel foglalkozik a Születési sor(s)rend című könyv: a kistesó születése. Vagyis trónfosztás és a rivalizálás. Kevin Leman külön-külön elemzi nekünk a két fiú, két lány, báty-húg és nővér-öcs felállásokat ebben a fejezetben.

„Akár azonos, akár különböző nemű gyerekeket nevel, a kétgyermekes család kiváló terep egy sarkalatos nevelési elv gyakorlására, nevezetesen arra, hogy elfogadjuk gyermekeink különbözőségét.” /Kevin Leman/

kép: Pixabay

Öt nevelési tipp két gyermekes családoknak:

    • Elsőszülöttje hadd maradjon fent tovább, mint a testvére!
    • Tegyen különbséget a két gyereknek járó feladatok között!
    • Kerülje az összehasonlítgatást!
    • Ne érezze úgy, hogy mindkét gyermekének pontosan ugyanazt kell nyújtania!
    • Kettesben is töltsön időt gyermekeivel!

Szendvicsgyerekek

A Születési sor(s)rend című könyv korábbi fejezeteiben elég kevés szó esik a középső gyerekekről. Hiszen a szerző elmondása szerint ők igazi talányok. Az ő rájuk jellemző tulajdonságok nagyban függenek a környezettől és sok bennük az ellentmondás. A gyerekneveléssel kapcsolatos tanácsokkal foglalkozó fejezet ennek ellenére nagyon hasznos szerintem.

Sok olyan ötletet kaphatunk szülőként a szerzőtől, amiket érdemes megfogadni. Fontos kiemelni, hogy a középső gyerekeknek nem könnyű a sorsa a családban, viszont ennek segítségével elsajátítanak egy csomó olyan készséget, ami az életben való boldoguláshoz kell.

„A középső gyerekből ritkán válik elkényeztetett felnőtt, ennél fogva ők nem támasztanak túlzó elvárásokat az élettel szemben, és kevesebb csalódás vár rájuk.” /Kevin Leman/

Hat gyereknevelési tanács középső gyerekekhez:

    • Vegye figyelembe, hogy középső gyermeke nehezen osztja meg az érzéseit!
    • Fordítson különös gondot rá, hogy középső gyermeke különlegesnek érezhesse magát!
    • Heti vagy éppen napi rendszerességgel biztosítson néhány kiváltságot számára!
    • Igyekezzen új ruhadarabokat is venni neki az öröklött darabok mellett!
    • Figyeljen oda, mit mond középső gyermeke arról, hogyan lát egy adott helyzetet, vagy mit gondol róla!
    • Tegyen róla, hogy neki is méltányos rész jusson a családi fotóalbumban és videófelvételeken!

Legkisebb gyerekek

„Ha a család legkisebbjéről van szó, az első és legfontosabb tanács, amit a szülőknek adhatok, a következő: ne hagyják magukat az orruknál fogva vezetni!” /Kevin Leman/

A szerző úgy írja nekünk ezt a legfontosabb szabályt, hogy ő maga is legkisebb gyerek. Vagyis minden cinkosságot félretéve, tisztában van azzal, hogy a család legkisebb gyermeke sokszor húzza a nagyok agyát aztán pedig fut anyuci szoknyája mögé.

A Születési sor(s)rend című könyvben hosszasan olvashatunk az elkényeztetésről és az túlzott engedékenységről. A szerző őszintén ír saját apaságáról és vívódásairól a legkisebb gyerekeket illetően.

kép: Leman család – 1996

 

Kevin Leman szerint fontos megértenünk, hogy a legkisebb gyerekeknek sem fenékig tejfel az élet. Nekik általában már nem sok lehetőség adódik az érvényesüléshez, ők már nem sok eredetit tudnak felmutatni. Sőt a legkisebbeknek gyakran nem csak a szülők parancsolnak, hanem a nagytesók is dirigálnak, ezenkívül a bátyók és nővérek rendszeresen csúfolják, kihasználják őket. A szerző szerint tehát ugyanúgy, mint a többi pozíciónál, szülőként ebben az esetben is érdemes megvizsgálni az érem mindkét oldalát.

Hét nevelési tipp legkisebbekhez:

    • Ügyeljen rá, hogy a család legkisebbje is kivegye a részét az otthoni teendőkből!
    • Legyen rá gondja, hogy legkisebb csemetéje se vigye el szárazon, ha megszegi az otthoni szabályokat!
    • Ügyeljen rá, hogy ne kényeztesse el, de ne hagyja, hogy a nagyobbak ellássák a baját, vagy elvesszen a többiek között!
    • Idejekorán ismertesse meg legkisebb csemetéjét az olvasással!
    • Ne tűrje a mismásolást, és amikor csak okod ad rá, csípje fülön a család kicsikéjét!
    • Igyekezzen legkisebbje babakönyvét is megtölteni emlékekkel, még mielőtt kirepül otthonról!
    • Ja igen, tartsa nyitva a szemét, amikor legkisebbje eladósorba kerül!

 

Ezzel befejeztük Kevin Leman: Születési sor(s)rend című könyvét, ami a születési sorban betöltött pozíciókról szól. A következőkben Kevin Leman: Péntekre új gyerek című könyve következik, ami egy ötnapos akciótervet mutat be nekünk. Nagyon érdekes lesz! Tartsatok velem továbbra is!

A hozzászólásokban szívesen fogadom a véleményedet a születési sorrend kontra gyereknevelés témájában!

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Kevin Leman: Születési sor(s)rend című könyv Tizenharmadik, Tizennegyedik, Tizenötödik és Tizenhatodik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?