Születési sor(s)rend – Születési sorrend és a munkavilága

Haladunk tovább Kevin Leman: Születési sor(s)rend című könyvével. A korábbi írásaimat a könyvről itt olvashatjátok. Leutóbb megismerkedtünk az elsőszülöttekre, egykékre, középsőkre és legkisebb gyerekekre leginkább jellemző tulajdonságokkal. Most azt vizsgáljuk meg, hogy ez a tudás hogyan segíthet nekünk a munka világában. 

A világ az ügyfél szemével

 

Ez a fejezet nem igazán kapcsolódik a gyereknevelés témájához, viszont nem szerettem volna hiányosan bemutatni Kevin Leman könyvét. Szerintem ez a fejezet sem haszontalan a szülők számára, ha belátják a születési sorrend jelentőségét.

Ismerd meg a vevőt!

Elsőre talán furcsának tűnhet, hogy hogyan függ össze a születési sorrend a munka világa. Kevin Leman könyvében arról ír nekünk, hogy sokkal szorosabb kapcsolat lehet a kettő között, mint azt gondolnánk. Szerinte ahhoz, hogy egy terméket, vagy egy szolgáltatást el tudjunk adni egy potenciális vevőnek, jó, ha először megpróbáljuk megismerni őt, felmérni, hogy milyen dolgokat preferál. A születési sorrend ismerete sokat segíthet ebben, hiszen a korábban leírtak alapján minden kategória képviselői egyedi módon költik a pénzüket, vagy legalább is máshogyan jutnak ugyanarra a döntésre.

„Mindannyiunk életében adódnak olyan helyzetek, amikor „el kell adnunk a portékánkat”, így mindenkinek csak hasznára válik, ha megpróbálja mások szemével is látni a világot.” /Kevin Leman/

Természetesen ez az elmélet előfeltétele, hogy legyen információnk róla, hogy az adott ügyfél éppen melyik kategóriába esik. Kevin Leman ezzel kapcsolatosan is ellát hasznos tanácsokkal bennünket, hogy hogyan derítsük ezt ki egy rövid beszélgetés alatt. Persze maradjunk a realitások talaján, nem minden eladó-vevő kapcsolat adja meg erre a lehetőséget.

Mire vevő egy elsőszülött?

A Születési sor(s)rend című könyv korábbi fejezeteiben elolvashattuk, hogy az elsőszülöttek eléggé maximalisták és racionális beállítottságúak. Vagyis őket zavarja az üres fecsegés és szeretnek irányítani.

„Tartsa észben, ha elsőszülöttel van dolga, akkor Semmi Lacafacázás úrral vagy Nincs Köntörfalazás kisasszonnyal áll szemben.” /Kevin Leman/

Kevin Leman összegyűjtötte azokat a fontos ismérveket, amiket szerinte érdemes észben tartanunk, ha egy egykével vagy elsőszülöttel készülünk üzletet kötni. Nagyon hasznos információkat olvashatunk a könyvben, főleg, ha tényleg elhisszük azt, hogy a születési sorrend ekkora hatással lehet az emberek személyiségére.

kép: Pixabay

 

Mire vevő egy középszőszülött?

„A középsőnek nagyon is kedvére van, ha kérdezgetik – minél többet, annál jobb. Hogy miért, arra egyszerű a válasz: otthon nemigen kapta meg azt a figyelmet és érdeklődést, amire vágyott.” /Kevin Leman/

Kevin Leman szerint a középsőkkel sokkal könnyebb dolga lehet az embernek, mint egy elsőszülöttel, de ők pedig sokkal hűségesebbek egy esetleges korábbi üzleti kapcsolathoz és nehezebben jutnak döntésre, lassabban lehet őket meggyőzni.

A szerző a középsőkkel kapcsolatosan is írt egy listát arról, amit érdemes észben tartanunk az üzleti kapcsolat során.

Mire vevő a legkisebb gyerek?

A legkisebb gyerekek sokszor szeretnek viccelődnek és nagyon spontánok. Ezt a kettőt érdemes kihasználni Kevin Leman szerint, amikor üzletet szeretnénk kötni velük. A legkisebbek szeretik a figyelmet, viszont csak rövid ideig tudnak egy helyben ülni. Érdemes tehát gyorsan célba érni.

„A család legkisebbjei szeretik odatenni magukat – a munkában és a mókában egyaránt. És nincs ellenükre, ha a kettőt egyszerre űzhetik.” /Kevin Leman/

A Születési sor(s)rend című könyvben a legkisebb gyerekekkel kapcsolatosan is kaphatunk tippeket a szerzőtől.  MIvel ő maga a család legkisebb gyermeke, így úgy gondolom, hogy tudja, hogy miről beszél.

Üzletet kötni vagy együtt dolgozni?

A Születési sor(s)rend című könyv Tizedik fejezete főleg azzal foglalkozik, hogy hogyan hálózzuk be a leendő ügyfeleinket. Pedig a munkavilága ennél sokkal többről szól.

A születési sorrendben betöltött helyek bemutatásakor szó esik arról, hogy az adott kategória képviselőinek milyen pályaválasztás a megfelelő a szerző szerint. Ezek olyan hivatások, ahol legjobban kiélhetik születési sorrendjükből adódó pozitív tulajdonságaikat, emeli ki Kevin Leman.

Ezekben a fejezetekben szó esik arról is, hogy milyen lehet együtt dolgozni egy elsőszülöttel, középsővel vagy legkisebbel, akár beosztottként, akár főnökként. Érdekes meglátásai vannak a szerzőnek ezzel kapcsolatosan is. Külön nem emeltem ki ezeket a korábbi bejegyzésben, viszont érdemes elolvasni a könyvben.

kép: Pixabay

 

Fontos, hogy megértsük, hogy itt is csak nagy általánosságban lehet leírást vagy tanácsot adni. Viszont, ha valakik hisznek abban, hogy a születési sorrend hatással lehet a személyiségünkre, azok számára plusz információkat adhatnak a munka világában, amit sikeresen kamatoztathatnak, ha szemfülesek.

„Minél személyesebb ismeretséget alakítunk ki a vevővel (vagy a reménybeli vevővel) annál jobb, mert ez segítségünkre lesz abban, hogy betekintést nyerjünk az illető észjárásába. Mindannyiunknak megvan a magunk sajátos logikája – ahogyan az életről, másokról és önmagunkról gondolkodunk.” /Kevin Leman/

 

Nemcsak a munka világában, hanem a házasságban is hasznunkra lehet a születési sorrend elméletének ismerete. Ezt mutatom be Nektek legközelebb! Tartsatok velem!

Ha gondolod, írd le egy hozzászólásban, hogy mennyire látod használható tudásnak a születési sorrend elméletét az üzletkötésben!

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Kevin Leman: Születési sor(s)rend című könyv Tizedik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?